12 юли 2018

ИСТАНБУЛСКИ SEYRи през пролетта.......Истанбул е като срамежлива и загадъчна ханъма, която всеки път " разголва"  съвсем плахо по някоя пищна прелест, и то само за своите най- верни почитатели. Обoжавам този град......
При това априлско пътуване с приятелка в Истанбул искахме просто 
да крачим без път и посока из стария град, 
да се качим на покрива на Капълъ чаршъ и да пием по едно кайве на едно тайно и уникално място,
да позяпаме и подушим ароматите на египетския пазар, 
да изядем едно кюнефе на пазара на едно мое любимо място, където го приготвят божествено, 
после да отидем в еврейския квартал, и да изплакнем очи с цветните му къщи и улички, 
да се разходим в Каракьой, после по моста Галата и оттам да погледнем към стария град, извисил се над Златния рог и да запечатаме тази титанична гледка,
да хапнем вкусни риби в ресторантите на Кум капъ с веселите тълпи забавляващи се турци на макс,
да закусим с къпана баница на Истиклял,
да се качим на последния етаж на небостъргача Сапфир,
да си направим фотосесия на рейнбоу стълби,
да си купим сандвич с най-прясната и апетитна скумрия от моста Галата,
да видим  килимите от лалета,
да попътуваме по Босфора с корабче и денем и нощем,
... ей такива простички желания имахме!

Небостъргача Сапфир, който със своите 261 м е втората най-висока сграда в Европа след лондонския The Chard. Освен с дизайн и вертикални градини, сградата привлича туристите и с огромна панорамна тераса със заведения и 4D кино на последния етаж, до които се стига  с високоскоростен асансьор. Това 4D кино е своеобразен авио-симулатор, който прави ефектна разходка във и около всички исторически забележителности на Истанбул. Доста интересно преживяване! Цената за цялата разходка до горе с киното беше някъде около 30 лири, тоест напълно достъпна.


Изобщо в Истанбул в последните години са се извисили много небостъргачи, много нови булеварди, много цветни градини - хоризонтални и вертикални, на всяка крачкаи всички шеметно красиви! Останах много впечатлена от всички новости в града - новото метро и път под Босфора, новото летище, което ще се открие през октомври и ще бъде най-голямото в света, новият мост на Златния рог. Впечатли ме цялостната визия на града - с изключение на историческия център, навсякъде е много чисто, подредено, с нацъфтели цветя, с много перфектно поддържана трева и  зеленина...Само едно не ми допадна от преди - доста повече  забраден народ крачи по улиците, млади и стари....
Едно от най-вълнуващите преживявания беше винтидж кафенето в Буюк Валиде Хан, на покрива на Капълъ чаршъ. Това място е уникално, нищо че не успяхме да се качим и поразходим на самия покрив, като Джеймс Бонд, поради някакъв ремонт....


Египетския пазар - винаги примамлив с пищност, аромати, глъчка, живот....

Едни рейнбоу стълби близо до Египетския пазар, където много се смяхме на думата SEYR, която на турски значи гледка, а на български има нарицателно значение...на нашенски си беше един  голям seyr нашата фотосесия, хаха:Еврейският квартал BALAT, който изръшкахме почти до припадък, търсейки едни цветни къщурки. Е, намерихме ги, но пък видяхме още много красиви детайли, цветни и интересни  кафенета, улици, къщи, хора, салтанати...Златния рог и кулата Галата:
Босфора - разходки с корабчета:


Паркът Емирган, който през пролетта е истинска цветна феерия от милиони лалета. И десетки булки......:
Кварталът Каракьой:Емблематичното червено трамвайче на улица Истиклал, където винаги хапвам убийствено вкусна къпана баница.

И специLOVEна благодарност на мойта дружка, 
дето тъй харно си уйдисваме на лудориите, 
на фотосесиите и 
на скиторенето!
Това момченце май ми казва, че скоро ще се срещнем отново, защото.....
обичам го този град!

Прочете още от моите десетки пътеписи за Турция и Истанбул:Локумената усмивка на Ориента

А ето и моите рецепти, с които ще докарате вкусните турски гозби на вашата трапеза:

Хашлама

Благодаря ви, че стигнахте до тук!


6 коментара:

 1. Ашколсун, машалла, аферим.....на гениалното ти умение да пресъздаваш места и емоции! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 2. Рени Томова12 юли 2018 г. в 19:12

  Ах, Пепеляшке какви красиви снимки щракаш?!?! Хич да не беше писала, пак ми пълниш душата! Ама, друго си е с твоите сочни и колоритни пояснения! Пак да идеш!

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотни снимки, както винаги!И забавен разказ.

  ОтговорИзтриване
 4. Вълшебно пиршество от цветове,светлини,форми и история!Благодаря за прекрасните моменти,прекарани тук,все едно самата аз бях там-усетих аромата на цветята и на кюнефе...ах..кюнефе!:))

  ОтговорИзтриване
 5. Много, много ти отива Истанбул. Цветен, колоритен, забавен, интересен, като теб. Мисля, че ти си човекът, разказал го по най-подходящият начин. Поздрави!

  ОтговорИзтриване