10 юли 2018

Печени свински РЕБЪРЦА в плик



Много са вкусни тези ребърца - сочни, ароматни, изкусителни! 
Аз винаги ги приготвям в плик за печене -  
така те хем се препичат, хем се задушават 
и оттам идва магията на невероятната сочност и вкус..

Необходими продукти за 4-5 души:
голям плик за печене с размери 35/42
цяло парче ребра с гърди, около 2 кг
смес за овалване - по 1 суп.л от сушени лук, чесън и чубрица, щипка черен и 1 с.л.червен пипер, 1 каф.л.смлян джинджифил, щипка лют пипер/по желание/, щипка кимион
2-3 с.л.мед

за печените зеленчуци:
2 картофа
голямо парче целина глава
парче пащърнак
парче праз
2 моркова
скилидки чесън
сол
щипка розмарин и мащерка
зехтин и/или масло



Аз поръчвам на моя човек, от който купувам месото да ми отреже горната  половина от гръдния кош на по-малко по размер прасе. Така месото е шаренко, но не много мазно, а ребърцата са сочни и няма как да не ги оглозгаш с ръце. Долу-горе се получава един квадрат месо с размери сходни на плика за печене, като отгоре трябва да остане в плика малко място, за да се затвори с вързанката, която е дадена в опаковката. 
На горната част на месото правя шахматни разрези, за да може да проникнат по-добре подправките, а и за да се изпече по-добре и изтече ненужната мазнина /както се прави при патешкото магре/. 
Правя си смес от всички сухи подправки. Първо намазвам отвсякъде месото с мед. После с ръце разпределям сместа с подправките равномерно. 
Внимателно мушкам месото в плика с шахматните прорези нагоре, затварям здраво плика и внимателно го поставям в тава със сходни размери. Хубаво е да остане така месото няколко часа да си поеме ароматите от подправките, или дори цяла нощ в хладилник. Изваждам тавата от хладилника  и хайде във фурната. Не слагам никаква течност в плика!!! Не дупча плика!!!
Пека така около 2 часа в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако имате повече време може на по-ниска температура и повече часове. Пека докато отгоре месото стане със загар и изкусително хрупкава коричка. После изваждам тавата от фурната, пробивам плика и изваждам само месото, сока в плика е доста мазен и не го използвам. 
Хубаво е да се направи отделен сос - аз често правя с вино, лук, ябълки и мащерка например. Или гъбен сос с мащерка. Или какъвто сос обичате....



Зеленчуците за гарнитура поставям на едри парчета върху кухненска хартия в дълга тавичка за кекс, която точно пасва във фурната, заедно с тавата с месото. Така си ги пека заедно. Поръсвам зеленчуците със зехтина, подправките и солта. И пека до готовност.



Сервирам на всеки парче от месото върху дървена дъска. До месото в намачкана кухненска хартия сервирам и порция от печените зеленчуци.
Понякога, когато имам гости сервирам цялото парче месо върху голяма дъска и нарязвам ребърцата пред гостите, за див и автентичен привкус на угощението.



Пригответе напитките - тези ребърца са страхотна компания на червено вино, или бира.....Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар