04 октомври 2022

Планета Исландия - in colour!, 1част
















Чудя се по силата на какъв необясним късмет
 една застаряваща, 
умерено щастлива, 
невротична, 
маниакално-депресивна, 
недостойна лентяйка като мен - 
обикновена женица от Сф, 
без никакви отличителни белези в 
дългата си и скандално неравна житейска и професионална кариера,
 успя да се озове тук и 
да осъществи това приключение.







Исландия е  нещо като лед, нещо като огън, нещо като нищо друго на света... Това е земя, на която царуват огромни глетчери с "изплезени"  ледени езици.

Земя, от чийто недра бликат горещи гейзери.

Земя, в която се пробуждат вулкани. 130 на брой, от които около 30 активни... 

Земя, родена от изригването на вулкан, който буквално е " изплюл" острова между две тектонични плочи - Северноамериканската и Евразийската.

Земя, чийто реки раждат  шеметни водопади. 

Земя, чийто води са във всички агрегатни състояния, под и над земята. 

Земя, предлагаща приключение след всеки завой на пътя. По единствения път, който  обиколя острова в пълен кръг за около 1300 км. 

Земя, където можете да изпитате четири сезона на ден. 

Земя със сурова северна красота.

Земя, с изключително фотогеничен и абсолютно магичен "лунен пейзаж". Който дваж ми "намокри" очите от възхита....

Земя с причудливи скални образувания и базалтови колони, черни плажове и митични легенди за всяка геоложка лудория. 

Земя, чието население вярва много сериозно в елфи, тролове и скрити хора. 

Земя, като че ли на друга, хипнотизираща и извънземна планета. Планета Исландия!

Нооо,  тук приключението със спомени за Исландия  предстои....



Рейкявик ме посрещна с необичайно слънце, около 10-13 градуса, но някак тамошното слънце грее, пък не топли. Още първия ден си купих шапки от вълна на исландски овце, вятъра е много студен и моята не вършеше работа. А и имам страст към шапките...

Първите впечатления от града - много подредено и чисто е навсякъде. Улици и булеварди нямат никакъв трафик. Исландките при това оскъдно слънчице бяха побързали да се докарат с весели лятни рокли с презрамки и джапанки. Кафенета и ресторанти с маси навън бяха претъпкани. Кипеше вълнуващ живот в неделния ден... 

Още на летището ми се искаше да дишам с пълни дробове - въздуха е искрящо чист, свеж и ободряващ, все едно никой не го е ползвал преди мен. Дали от свежия въздух, дали от шеметните пейзажи, но всичките дни в Исландия бях постоянно екзалтирана, като дрогирана, като опиянена....А на съпруга ми, който не кандиса да дойде с мен, донесох супер армаган - исландски въздух в консерва. Не, не се шегувам!


Всичко тук се захранва от горещите термални извори - отопление, вода за пиене с лек дъх на сяра, но се слави че е най-чиста на света. Дори имат традиционен  хляб rúgbrauð, който се изпича в дупки чрез високата температура на геотермалните води. А имат и оранжерии за чери домати и екзотични плодове, които виреят без почва, с магия и с живителната сила на геотермалните води.

Рейкявик е най-северната столица на земното кълбо. В нея живеят  близо 1/3 от исландците -  123хил.души /от всичките 360 хил. исландци/. Тя е сцена на завиден културен и нощен живот, първокласни ресторанти/има дори със звезди Мишлен/, кокетни кафенета и нетрадиционни музеи /има например музей на пениса/. И всичко това се случва на фона на забавни, разноцветни къщи и фасади, обрисувани с уникални графити. И цели улици, оцветени като дъга. 

Рейкявик се обикаля лесно и бързо - една най- главна търговска улица започваща с Л/имената им са непроизносими/, няколко цветни разклонения, разкошна крайбрежна алея край океана, живително кафе след дългия 7 часов полет, старо пристанище, супа от омар, рибно шишче с ледена бира, живописно езеро с кацнало в него на бетонови кокили кметство, разхвърляни из града хитроумни скулптурни композиции и инсталации, няколко архитектурни шедьоври и бели нощи, които ми позволяват да крача  неуморно из града. И към 22ч, нали съм на други обороти, а и на друга планета, решавам че ми е време за вечеря. Каква изненада - оказа се че кухните на много ресторанти приключват работа в 21ч.  Абе една агнешка пържолка набързо ми изпечете, бре хора - неее, кухнята затвори, храна йок! Само напитки. За миг си представих, че това се случва  някъде в Турция, всъщност то там не може да се случи - дори и случайно да са затворили, ще повикат отнякъде по нощите готвач, и ще ми сготви, и дори жива музика ще ми докарат за извинение....Тия исландци живеят при егати високия стандарт, при егати скъпотията, а не си дават никакъв зор...как стават така нещата, не знам. Както и да е, в едно заведение ме съжалиха и ми поднесоха от останалата агнешка супа и бира, екстра! Но вече си имах едно наум, че до 21 ч трябва да съм вечеряла, а после мога и цяла нощ да се скитам на воля, светло е, изключително безопасно е, красиво е. Само още един кат дрехи и най- дебелата шапка, че вятъра е безмилостен! И в повечето заведения, задължително резервация, както е цифромания, така е фрашкано с народ навсякъде. 

Рейкявик е и дом на всякакви архитектурни лудории.

Лутеранската църква Халгримскиркя/Hallgrimskirkja/

е  изключително ефектна и доминира в пейзажа на целият град. Тя е строена 41 години, завършена е 1986 г. Дело на известния исландски архитект Gudjon Samuelsson, който се вдъхновява от исландската природа. Величествената бетонна сграда в модернистичен стил наподобява потоците от базалтова лава от  естествения пейзаж на Исландия, особено базалтовите колони около водопада Свартифос. А корпусът й наподобява изригващ гейзер.




Концертната зала Harpa, която прилича на стъклена пчелна пита, е завършена 2011 г. Структурата е красива и уникална; има фасада от 714 стъклени панела, всички от които са с различна форма и са изградени с LED светлини. Harpa печели престижната награда на Mies van de Rohe през 2013 г., известна още като Европейска награда за съвременна архитектура. Дело на архитект Олафур Елиасон, световно известен със своето мащабно инсталационно изкуство и с влиянията, които черпи от естествената природа. Сградата отразява базалтовите пейзажи на Исландия, а тъмното стъкло създава красиви ефекти с естествената светлина. Казват, че когато Северното сияние се отрази в пчелните стъклени пити, гледката била внушителна.





Sólfar е скулптура на исландския скулптур Jón Gunnar Árnason.
Авторът я създава като ода за Слънцето, желаейки да предаде копнежа по неоткритата исландска територия, прогреса и свободата. 



Perlan - Wonders Of Iceland 
Perlan е Nature Exploratorium, където можете да изживеете цяла Исландия на едно място по изключително интерактивен и забавен начин, чрез ултра модерни технологии. Сградата на музея е също много специална. Стъкления купол на музея е хитроумно изграден върху 6 огромни водни резервоара, които съдържат геотермална вода за отопление през зимата. Някои акценти от музея включват - първата в света истинска ледена пещера на закрито, птича скала в реални размери, пълна с живот, и шоу за вулкани. Има и куполен планетариум, където северното сияние Aurora буквално танцува навсякъде около вас. А 360-градусовите гледки от 4я етаж на Perlan са невероятни във всички посоки. Виждате целия район на Рейкявик, океана и планините наоколо. 






Музей на пениса (Icelandic Phallological Museum)
От 1997 година насам, в Рейкявик се помещава най-богатата в света частна експозиция на пениси и части на пениса. Колекцията може да се похвали с общо 280 екземпляра от 93 вида животни, включително 55 пениса, взети от китове, 36 от тюлени и 118 от сухоземни бозайници, един от които (по общо вярване) – на Huldufólk (исландски елф). През юли 2011 година, музеят получава първия си човешки пенис - един от четирите, обещани от бъдещи донори. Е, аз не го посетих тоз музей, макар че кафенето му било много забавно и тематично.







Нищо в Рейкявик обаче не може да се сравни с емоцията от природата на Исландия. Неспокойни вулкани и гейзери, топящи се ледници и величествени водопади са основните "виновници" за този нереален лунен пейзаж. Който на 2 пъти успя да ми "намокри" очите от възхита! Възхита и удивление, които не ме напуснаха и за миг, любувайки се на исландския ландшафт. Едва излезли от столицата, и попадаме в друго измерение - стотици километри застинала лава, покрита с мъх. Като чудо на природата, тук там в чернилката искрят животоутвърждаващи лилави лупини. Като свърши лавовото поле, се появиха овце, пасящи едва  наболата тревичка. Пътя се вие покрай вулкани с ледникови шапки. Стърчат причудливи каменни фигури и за всяка една си има притча за трол и елфи. Студената красота на Исландия! 







Свартифос,Svartifoss

Svartifoss е много елегантен водопад, висок 20 метра, а черните колоновидни базалтови образувания красиво оформят водопада и му дават името Черен водопад. Водопадът Свартифос е един от уникалните исландски водопади и отдалеч изглежда като голямо сърце.  Намира се в природен резерват Skaftafell в Югоизточна Исландия.





Скогафос, Skógafoss

Skógafoss е един от най-големите и красиви водопади в Исландия с удивителната ширина от 25 метра и пад на водата от 60 метра. Величава падаща вода! При слънчево време по цялата му 25-метрова широчина водните пръски се пречупват в красива дъга. Има възможност да се погледне и от горе след кратко изкачване по метални стълби.






Селяландсфос /Seljalandsfoss/

Водопадът Seljalandsfoss е част от река Seljalandsá,  и води началото си под ледника Eyjafjallajökull. Вулканът под тази ледена шапка беше този, който изригна през 2010 г. и причини хаос на летищата в цяла Европа. Каскадата от водопадите е сравнително тясна, но пада от висока 60метрова скала. Това е и единственият водопад с пещера зад него, което позволява да се обиколи водопада и да се види в различни, шеметни ракурси. Зад водопада, в пещерата, пръските вода ме обливат цялата и адреналина е на макс. Добре че телефона ми е водоустойчив и щрака ли щрака.... фотоапарата нямаше тоз късмет.








Gljufrabui 
Водопад, който е скрит в скалите. За да се достигне буквално трябва да се окъпеш от пръските и да преджапаш през водата. Мокра бях до кости, но емоцията е гигантска.





Reynisfjara

ОГРОМНИ БАЗАЛТОВИ КОЛОНИ, БУЙНИ АТЛАНТИЧЕСКИ ВЪЛНИ И ЗАШЕМЕТЯВАЩИ ПАНОРАМИ - ТОВА Е КРАСИВИЯ ПЛАЖ С ЧЕРЕН ПЯСЪК REYNISFJARA. ЕДИН ОТ 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ НЕТРОПИЧЕСКИ ПЛАЖА  НА ПЛАНЕТАТА.
Reynisfjall е 340 m висока туфова планина, възникнала в резултат на вулканично изригване изпод ледник. Редуват се неправилно слоеве от туфа,  лава и стълбовидни базалтови колони. Този плаж е колкото красив, толкова и много опасен с така наречените sneaker waves. Коварни вълни, които непрекъснато взимат жертви. Наричат ги още спящи вълни - уж дантелени пищни вълни с бяла пяна, които изведнъж вече на брега придобиват някаква огромна мощ и буквално за секунда повличат в студената и бурна вода захласнатия в красотата турист.  През юли вълните взеха поредната си жертва, а гидовете непрекъснато повтаряха да бъдем внимателни.










Дирхолей / Dyrhólaey/

Масивната скална арка на крайбрежната алея на полуостров Dyrhólaey, известен с шеметните си гледки към южното крайбрежие на Исландия.


Йокулсарлон /Jökulsárlón/

Това е най-известната ледникова лагуна в Исландия. Усещането в първия момент е все едно съм сменила планетата, толкова е нереално драматичен пейзажа. Ей хора, няма думи с които да се разкаже величието и магията на гледката! Гигантски ледени късове, някои по на 1000 години и големи като двукатна къща, плаващи в мразовитите води. Цветовете им варират от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно. И на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката. Огромни ледени блокове се откъсват постоянно от ледника и падат в лагуната - зрелище, което трябва да се види, за да повярва човек в него. Тюркоазеният  цвят се получава от отражението на светлината.  Черните черти върху леда отразяват изригванията на вулкана. Изобщо ледените блокове разказват хилядолетна история...Имахме и разходка с лодка амфибия в ледената лагуна за около 30 минути, пет- звездно преживяване! Призрачен и мистичен пейзаж ....

Всичко това се случва в Национален парк Скафтафел в подножието на най-големия исландски глетчер Брейдамеркурьокул /Breiðamerkurjökull/. Ледниковото езеро Jökulsárlón се е образувало от топенето на леда на глетчера Breiðamerkurjökull, който е част от  ледника Vatnajökull. Моля, последния да затвори вратата.....😃Той е най-големият ледник в Исландия и най-големият по обем ледник в цяла Европа. Той обхваща над 8 процента от Исландия и е с площ от 7 800 km². Ватнайокул в буквален превод означава воден глетчер. Всъщност вулканите в Исландия дремят под ледникова шапка и при изригване е опасна и опустошителна водата, която се разтопява от ледника, а не толкова зрелищната лава.

Планета Исландия - in colour!















Diamond Beach 

Още едно многозвездно преживяване и грандиозно природно шоу. Ивица от черен пясък, по която се търкалят ледени "диаманти", вълните нежно ги обливат, черните камъчета пеят под допира на вълните, а ледените късчета проблясват на слънчевите лъчи. Бях омагьосана и зашеметена от този нереално красив пейзаж! Можех да кибича там с часове....

Диамантения плаж и Ледената лагуна са разположени буквално едно срещу друго и това бяха може би най-вълнуващите ми моменти... Неописуеми с думите прости и скучни, които аз владея. 






Gullfoss ( Златния водопад)  

Вдъхновяващо мощен водопад, с драматична демонстрация на суровата сила на природата. Тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 32 метра!

Gullfoss се намира в каньона на река Hvítá в Югозападна Исландия. Водата в река Hvítá тръгва от ледника Langjökull, преди да се спусне на 32 метра надолу по двете каскади  на водопада със средна скорост от 109 кубически метра в секунда. Ей, "намокриха" ми се очите от емоция, но не може да се обхване в рамка мащаба и величието на този водопад.






Следва продължение....

за Национален парк Тингвелир, полуостров Рейкянес, Синята лагуна и интересни факти за Исландия

Планета Исландия - in colour!, 2 част

10 коментара:

  1. Вяра Найденова4 октомври 2022 г. в 15:00

    Велик разказвач си! Мерси за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  2. Пренесох се там. Най-добрия пътепис, който съм чела за Исландия. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, така я мечтая тази Исландия! А ти така си я разказала и снимала, че ще се ходи. Изкефих се страхотно, мерси!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Пепеляшке, ти ли ги намираш, или те теб намират, но винаги ни показваш много интересни места. И винаги си извън туристическото клише, затова и обичам да те чета. Скорошния ти пътепис за остров Прочида ми отвя главата от мечтания. Тук за пръв път чух за Кападокия, за Пулия, за Увац, за Чинкуе Тере, за норвежките фиорди, за синия град в Мароко, и за още десетки красиви места по света. Някои от тях посетих, за други мечтая. Благодаря за вдъхновението, за удоволствието / изказа ти е уникален и забавен/, за мечтите. Желая ти здраве и още чудни места за посещение и разказване.
    Надежда

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубав пътепис, много хубави снимки! Мерси!

    ОтговорИзтриване
  6. Първото ти изречение ме грабна много, искрено и с думи като мъниста си го наредила. Явно има защо да си дарена с тоз късмет, за да споделиш та и ние свят да видим. Много си сладкодумна, много!

    ОтговорИзтриване
  7. Антония Пешева-Христова16 октомври 2022 г. в 17:23

    Великолепен пътепис! Завладяваща Исландия, наистина!
    А наскоро си купих и Антология на миражите, последната книга с твое участие. Твоите материали за Мароко бяха едни от най- забавните, емоционални и цветни! И вълнуващи!
    Ще използвам клише - благодаря, че те има в блогопространството!
    Антония Пешева-Христова

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Мария, ах, Мария...ти си НЕчовек, сериозно...Толкова талант! Благодаря ти, че стигна и до Исландия, и че ни я подари! Едва ли някога ще стигна до там (макар мечтите да са безплатни), но чрез теб пътувам навсякъде по света, и толкова се наслаждавам, че почти все едно съм там! Невероятен фотографски поглед, невероятно перо!

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам да ви чета!

    ОтговорИзтриване
  10. Да си призная, Пепеляшке, заради твоите писания тук научих, помечтах и посетих невероятни места, за които преди дори не бях чувала. Дано се сбъдне и Исландия!
    Страхотен разказвач си, мерси!

    ОтговорИзтриване