16 декември 2013

За БЪДНИ ВЕЧЕР - постни зелеви сарми с ориз, праз и орехи

Сигурна съм, че във всяко българско семейство има уникална и автентична рецепта за сарми с кисело зеле....Е, тези сарми, които задължително приготвям и за Бъдни вечер,  са една традиция у дома, запазена вече няколко поколения. Рецептата им е от рода на мъжа ми,  привнесена от Асеновградската му баба, която с твърда ръка   и чепат характер ги "узаконява" в старата Софийска фамилия на съпруга си. Когато нейният единствен син се жени, баба Василка продължава борбата и със снахата, с която са живеели заедно във фамилната ни къща в Лозенец. Съпруга ми, с усмивка разказва как винаги, когато майка му е слагала сготвени от нея сарми на масата, баба му влизала с войнствена стъпка, избутвала чинията със сармите на снахата  и изтипосвала на трапезата пред него чиния с нейните сарми с намека, че единствения й внук,  демек "Уелският принц" на фамилията,  няма да яде някакви огромни, рошави и грозни сарми, а тези нейните - мънички, вкусни и изящни.....така във времето, ще не ще, свекърва ми се научила и тя да свива от малките Станимашки сармички.



Когато се омъжих,  опитах тези постни сармички за сефте на първата ни обща фамилна Бъдни вечер, и привличането беше взаимно, влюбих се от първата хапка, дет се вика.......Добре че много обичам да папкам и питая бурна любов към хубавата храна, та много бързо усвоих и аз тази рецепта....Иначе, ако трябваше свекърва ми, която беше прекрасен и мил човек, да води  война с мен на тема големина и качество на сармите, аз щях да съм спечелила отвсякъде, защото по рождение и по природа нямам нито благ, нито отстъпчив характер.........Та така, по свое желание правя постните сарми по този начин....вече над 20 години. Но...за зелевите сарми със свинско месо  аз надделях -  моите са фаворит, и то всепризнат....


От семейството на мъжа ми, което с ненатрапчиво постоянство спазваше всички религиозни празници и стари български обичаи, съм усвоила още много традиции. И до днес мъжа ми слага огромен пън в камината, наречен Бъдник, който да гори цялата вечер, та така да има светлина и топлина в дома ни през цялата година.. После дружно окадяваме цялата къща с тамян, за здраве, берекет и прогонване на всички зли сили. Сядаме на трапезата винаги с пълни портфейли, та така да са пълни през цялата година. След това домакинята, тоест моя милост,  прочита молитвата Отче наш, а мъжа ми разчупва питката с късмети, като парче от нея има за всеки от нас, но и за къщата, и за Богородица, която както повелява поверието може да намине и похапне на софрата ни...затова и трапезата се оставя цяла нощ неприбрана / за радост на домакинята, тоест пак на моя милост.../. А те, гозбите, знаете, че трябва да са нечетен брой. У дома освен гореспоменатите сарми и постна питка с късмети, задължително има пълнени  сухи чушки с боб, туршия, счукан чесън с орехи, ошаф, тиквеник, плодове....и греяна блага ракия.
Дъщерите  ми много тачат този празник..... Ех, пуста кръвчица - те обожават и  постните сарми на Асеновградската си прабаба Василка ! Дано запазят традициите и един ден и те ги сервират на своите трапези, където и по света да ги отвее вятъра.


Та ето  как правя моите
ЗЕЛЕВИ САРМИ С ОРИЗ, ПРАЗ И ОРЕХИ
Необходими продукти за около 40-50 сармички:
1 ч.ч. ориз
тънки и мекички  листа кисело зеле 
2 цели стръка праз
1 ч.ч орехи натрошени на парченца
1 суп.л. риган сушен
1 каф.ч. олио
червен пипер
черен пипер
лют пипер /по желание/
3 ч.ч. течност, зелев сок или гореща вода


Приготвянето на листата за увиване на сармите е доста пипкава работа. Режа си само долната, по-мекичка част от всяко листо. Оформям си нещо като квадрати от тях. Доста зеле се похабява, но останалото може да се използва за вкусна манджичка - я с месце, я с бобче.....
В тенджера изсипвам  олиото и задушавам ситно нарязания праз. Прибавям и  ориза, предварително измит. Слагам една чаша течност.
/ Пиша течност, защото аз процедирам така - ако е слабо кисело зелето ми, слагам зелев сок. Ако е много кисело, слагам вода. А понякога се налага да смеся сок и вода, според случая. Важното е да сложите 3 чаши течност. Една чаша в ориза, другите две чаши в тенджерата със сармите./
 Разбърквам ориза и добавям червен пипер, малко лют пипер/ако обичате/, черен пипер, риган. И накрая - орехите. Махам от огъня, като набъбне ориза и попие течността, като в никакъв случай ориза не трябва да е напълно сварен - то при 1 чаша течност, няма как..... И с по една кафена лъжичка от оризовата смес се навиват сармите - като пликче, стегнати и малки, с големина  като орехи. Ей, какво нещо е настроението на човека....като съм спокойна, "бяла  и добра", мога да свивам сармичките и редя в тенджерата, като мъниста, изящни ....Ако съм яхнала метлата, и не ми се удава да опустоша страстите си със завиване на сарми, та тогава те може да са по-големи, неугледни и непокорни и ....пак вкусни. Е, познайте в какво настроение съм била, докато съм правила тези от снимките.....

Нареждам сармите в тенджера и заливам с останалите 2 чаши течност. Притискам ги отгоре с една чиния и оставям да се варят на тих огън около 30 минути - зависи как обичате зелето, да е леко хрупкаво или преварено. Ако остане някаква течност, можете да си направите леко сосче, като го сгъстите и подправите с още пипер и риган. Обичайно, ориза си попива цялата течност. 
Ами това е.....

      ПОЖЕЛАВАМ ВИ ВКУСНИ ПРАЗНИЧНИ ТРАПЕЗИ!
ПОЧИТАЙТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ !
И СЕ ОБИЧАЙТЕ!


Знаете, че обичам и пиша за българските традиции и обичаи,
 искам да ги опазим живи....:


45 коментара:

  1. Благодаря ти за хубавата рецепта,Мария.Мисля,че ще направя именно твоите сармички.Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Йоли, нали знаеш че може и жива дегустацийка да си спретнем, само да речеш....

      Изтриване
  2. Ха-ха! Много готино си описала особеностите на характерите в поколенията! Смях се от сърце! А иначе тези станимашки сармички са абсолютна класика в жанра!
    Пожелавам и на теб и на цялото ти семейство весели, уютни и пивки празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, Дида, мерси...но сигурно и нашето поколение ще опишат някой ден, дай боже!
      А виж - пивки празници ми допадат!

      Изтриване
  3. Като една станимаклийка много ми хареса написаното.И вярно е може да сме с чепат характер,но сармичките ни са известни навсякъде.Весели коледни и новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елито, добре дошла тук! За сармичките е вярно - понякога ходим чак до Бачково да си похапнем от тях в едно кръчме......

      Изтриване
  4. Ама че си сладкодумна!

    ОтговорИзтриване
  5. А такаа, нямам никаква връзка със станимаклиите, а постните ми сармички са били именно такива. Само че аз сменям навсякъде ригана с мащерка, а когато нямам от нея, ползвам градинска чубрица. И като се замисля как ги навивам аз, май все съм на метлата ;))) Плюс това мама винаги тупваше нейният супник до моя, което ме кара да се замисля какво ли ще правя аз след някоя и друга година.
    Марийка, прекрасна публикация и разкошни снимки! Ах как ме подкукуросваааш... да можех поне да пресегна! Бъдни вечер ми е най-любимият празник, повече го тача и от Коледа и едва ще го изчакам. Традициите спазваме и ние, прикадява милото цялата къща, аз отправям благопожеланията и молитвите (че него не го бива да реди ;)) ) и на масата настава пир - всеки чопли докато не се намери парата и после стопанинът разказва истории от стари времена. И единият клон на фамилията, дето е в Германия присъства на събитието виртуално. Голяма веселба! :)
    Благодаря ти за хубавото настроение, мила! Ще чакам да разкажеш и за Коледа ;)
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Ирма - нали си знаем, че с теб сме от една порода!
      Аз съм почитателка на всички подправки и щедро ги ръся навсякъде, но ригана ми допада най-много в тази гозба.
      А, живот и здраве, и за нашите чепати привички да пишат след време поколенията.....

      Изтриване
  6. Мари, Мария... и рецепта ни подари и вкусно ни нагости и на традиции ни научи! Красив сервиз имаш, в тон със салфетката, красива сурвачка сте измайсторили! Бих могла много да пиша, защото наистина ми напълни душичката с тази публикация! Бях се заканила да правя зелеви сърмички с орехи тази година, досега не бях правила, само със стафиди. Определено след твоята публикация ще присъстват и на нашата трапеза! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сервиза си го обичам много, по-долу писах, че ми е и той наследствен. Пробвай, ако искаш тази рецепта - няма начин да не ви допаднат! А ти ще ни научиш как се празнува из Австрия, нали?

      Изтриване
  7. Залагам на второто настоение ...и с просто око се вижда че си яхнала метлата когато си ги свивала:)! А иначе се смях и забавлявах с разказа ти,Мария! И откъде измъкна този сервиз, не съм виждала никога с такива хубави и български шарки! Много, много е красив...направо завидях благородно!
    Поздрави за теб, ''уелския принц'' и цялата къшна челяд!
    Живи и здрави и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, Ивана, права си - бях яхнала метлата, ама само малко.....! А сервиза е наследствен, и той като рецептата за сармите. Стар е и цветовете му малко са се променили, ама пък е от близо 100 части - чинии, чаши, аксесоари, и аз много обичам да сервирам в него българска, традиционна храна.

      Изтриване
  8. Ох, толкова си сладкодумна, че някой ще ми измъкне чинийката с вкусните сърмички,
    докато те "слушам" :)
    И аз съм от тези, които често яхат метлата, но става вкусно и ми е простено!
    Чудесни снимки и рецепта!
    Прегръдка, Мария и весели празници около камината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дани, с метла и без метла, сармите винаги са вкусни....

      Изтриване
  9. Как ме стопли публикацията ти, Миме, страхотна е. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Марийче, изобнщо не е нужно да ме убеждаваш-аз вече съм в плен на твоите сарми;) Много мразя да свивам сарми, понеже съм "чевръста" и зелето все ми е виновно, ма ще се напъна за 10-тина парчета по тази рецепта;)
    Поздрав и благодаря, че сподели вашата Бъдни вечер с нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, впрягай многобройната челяд в сармичко-навиване, твоята е лесна....

      Изтриване
  11. Страхотни, ще ги направя :)
    Благодаря за споделената рецепта и удоволствието!
    Хубави празници от мен, Мария :)

    ОтговорИзтриване
  12. С тази рецепта и най-вече с разказчето как празнувате у вас Бъдни вечер в хармония с традициите, ме върна назад във времето. Баба и дядо правеха същите ритуали, готвеха куп (нечетни) вкусотии (с моя помощ) и празникът се превръщаше в нещо специално, уханно и вълшебно. Липсват ми тези Коледи... Как да си я направя така, без нито един българин на масата... Поне тайничко ще окадя къщата.
    Весели празници, Миме! Много топли и български!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eх, Тики, трогна ме твоя коментар - чак ми навлажни очите.....
      Ами събери малко франсета и им покажи някоя българска традиция, да знаят че и ние имаме все още мъничко национално достойнство. Сигурна съм, че на твоята трапеза ще има много Бг препратки......
      Поздрави

      Изтриване
    2. Миме, правих опити за такова нещо последните 3 години. Мама беше тук и си правехме нашите си гозби за Бъдни вечер. Майката на Филип готвеше техните си. Масата преливаше от ястия, настроението добро, но не се получаваше българско. Ние с мама хапвахме постно, те месно-мазно с охлюви за капак. Толкова различно празнуват. Тази година мама няма да дойде и не мисля, че ще готвя. Зарекох се догодина да съм в българското си "у дома" за празниците, че ми липсва нашия коледен дух. Поздрави и от мен, Миме! Усмихнат делник!

      Изтриване
    3. Ами, дааа, уж на визия сме еднакви, но културните ни и кулинарни традиции са си различни, манталитета също....това за охлювите ме довърши. Ами ти вземи се усъвършенствай в охлюво-готвенето и като си дойдеш ще направим един пир по френски с охлювите от моята градина, че много пъплят на орди, ръфат ми китките и ме ядосват страшно....А следващата Коледа - у дома, в Бг.
      С усмивка, Тики!

      Изтриване
  13. Аааа,уби ме с този сервиз,толкова да му ходят везаните салфетки!Стилистично пак ме впечатли,Мария!Пак си прекарах приятно времето,четейки те и по всичко личи,че си била бяла и добра този път,уникални мъници си навила!
    Свеки,макар и с изцяло руска кръв,ги навива същите такива малки и компактни.
    Мама ги прави по -дундурести.
    И на двете са да си оближеш пръстите.
    Моите са по-скоро като майкините-бамбашки.
    Пожелавам ви все така в обич и домашен уют да посрещнете Коледа!

    ОтговорИзтриване
  14. Mмммммм, Мария бяла и добра,
    ах, Мария яхнала метла,
    това не са сарми, а чудесЦа!

    Прекрасно си го хванала твоя коледен дух! Да си стои все край огнището ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Марийче, така добре разбирам всички, които имат по някоя станимъшка баба и тя диктува за сармите....преди години се дразнех на баба ми(оттам), а сега и мен ме прихваща...леле каква ли тъща и свекърва ще да бъда....?????Ама си е голям кефда хапнеш такива дребнички хапки, колкото и време да е отнело приготвянето им...

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления за невероятната трапеза, която сте направили.Толкова е красива и подредена с тези бронирани кърпички. И ние имаме от тях, дори със същата шарка, но са малки и като размер и като бройка и уви няма да можем така да украсим макар че много ми хареса. Това, което пишете кака..." сядаме на трапезата винаги с пълни портфейли, та така да са пълни през цялата година. След това домакинята, тоест моя милост, прочита молитвата Отче наш, а мъжа ми разчупва питката с късмети, като парче от нея има за всеки от нас, но и за къщата, и за Богородица, която както повелява поверието може да намине и похапне на софрата ни..." ех и най важното за което се молим е да бъдем здрави ние и семействата ни, това е най важното в този живот.Трябва да се пазят тези традиции и обичаи, за да ги предаваме и на нашите деца, а те на техните и така...

    ОтговорИзтриване
  17. Вълшебница си, Мария в изказа и уменията, в стила и презентациите..
    Вълнуваща публикация -
    трапеза, традиции и спомени, стоплящи сърцето, запомнящи се и радващи окото.
    Очарована съм, голяма прегръдка за теб, здраве и много любов,
    вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  18. когато си в азия и четеш за българска коледна трапеза, нещата се "усложняват" доста. Установих с приятно чувство, че този път отзивите преливат от искрено изразено настроение и неподправено вълнение....ето какво се случва, когато засвирим на тънката българска струна, когато сме в празнично българско настроение и когато Коледа ни прави добри повече от друг път. Радвам се с теб, Мария, с всички, които ще направят вкусните сърмички, а тези френски охлюви ме разсмяха до сълзи....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, анонимният от Азия - много се радвам, че си ми гост в блога точно днес, на Игнажден, нали знаеш поверието за "полазника"....
      И на вас вкусна и високо-градусова трапеза, пък нищо че ще е на другия край на света!

      Изтриване
    2. Благодарности са добрата рецепта! ИВА ОТ СОФИА.

      Изтриване
  19. Невероятно красиво и стилно! Има ли нещо по хубаво, приятно и мило от тези български традиции?! Мария, прекрасен сервиз и аранжировка!
    Родата ми по бащина линия е от Асеновград. Като ходех на гости, братовчедката, при която отсядах, ни гощаваше с такива сарми. Винаги съм се учудвала как може така бързо и сръчно да сгъва сарми в голямо количество, защото посрещаше много гости!
    Благодаря ти за прекрасната публикация и снимки! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудни сармички! Какво нещо е животът - тъкмо си мислех за утре да приготвя точно такива сарми (досега не съм правила такива) и изведнъж пред очите ми се появи твоята публикация. Вече съм твърдо убедена, че утре вечер на трапезата ще имаме точно такива сарми.

    Благодаря за вкусното представяне и увлекателния разказ!

    Поздрави! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  21. МИМИ И всички коментатори,
    напъртихте ми душата тази сутрин!
    Сверявах си часовника за последно преди да започна приготовлетиего на Бъдната вечеря и след като прочетох всичко-барабар с коментарите-реших, че това ми е подаръка за Празника!
    Толкова интелигентни и позитивни млади хора, съхранили българския дух и с толкова жив хумор! Най-вече Домакинята!
    Аз съм вече бабата в къщата, но толкова спомени нахлуха, четейки написаното от всички Ви! Само ме е страх, че и от радост вдигам кръвното, а сега и сълзи напират!
    Явно тази вечер, когато прекадавам нашия дом, ще си мисля и за Вас и ще благославям моя и Вашите домове ДА ИМА МНОГО ОБИЧ И РАДОСТ ЗА ВСИЧКИ И БОГ ДА НИ ПОМАГА ДА СМЕ ЗДРАВИ И СВОБОДНИ!!!
    ОБИЧАМ ВИ ВСИЧКИ КАТО МОИ ДЕЦА! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

    ОтговорИзтриване
  22. Сармичките са чудесни! Много благодаря за рецептата. Щом я видях, автоматично се превърна в една от любимите ми рецепти за Бъдни вечер. За пръв път опитвам да правя зелеви сарми с праз и орехи, а за завиването впрегнах цялото домочадие :) След малко ще разберем какво се е получило. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  23. Честито Рождество Христово, Мария!
    Мир и благоденствие на твоето семейство!
    Нека дните ви бъдат изпълнение с много усмивки, любов и разбирателство! Дъщерите ти да са здрави и да се гордееш с тях, да имате споделени празници!
    Благодаря ти за чудесното настроение, с което ме даряваш всеки път!
    Пожелавам ти много, много пътешествия и изживявания, които да споделиш с нас! Бъди здрава!
    И тази история на Станимишките сарми ме впечатли много! Всъщност и аз такива мънички ги правя :))
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  24. Честита Коледа,Марийче!
    Аз зелевите сърми ги правя задължително с праз,не слагам орехи,но слагам сушени доматчета.И става една малка фантазия.Но не ми пречи да добавя и орехи-късно видях рецептата ти.
    Пожелавам здраве и любов както на теб,така и на семейството ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Честита Коледа Мария!
    Здраве, любов и споделено щастие в изобилие!
    Изобилие и на трапезата целогодишно ... и в делник и в празник като този!

    Чудесна и празнична публикация! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  26. Честита Коледа, Мария, на теб и семейството ви желая здраве и щастие! Бъдете Благословени! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  27. С малко закъснени се включваме и ние.Нека да сме живи и здрави това е най-важното.Седнах да търся някаква по интересна рецепта за сърмички,които разбира се да си останат от нашите традиционни и тази тук много силно впечатление ми направи с орехите,които са доста здравословни и ми препоръчват да ги ям ако може и в ястията.Радвам се че ви намерих и дано и за в бъдеще ни пишете с подобни рецепти.Това е празник,който чакаме цяла година.Според мен декември месец е месеца на семейството и тогава се подготвяме с подаръци и украсяваме елхата. Чудесен момент.

    ОтговорИзтриване
  28. Много приятна рецепта за сарми! е, в Асеновград не ги правят точно така, но това няма никакво значение, важното е да са вкусни. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря за точната рецепта, Пепеляшке! Поне от 5 години (откакто майка ми не е сред нас) се ориентирам по твоята рецепта. Не ги правя точно същите, у нас по традиция ги правим със стафиди, но ползвам указанията и мерките. Освен това ми е приятно да чета и забавното ти описание. Весели празници, продължавай да ни радваш с хубавия си блог. Кони

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и милия коментар!
      Да ви е сладко! Здрава и успешна Нова година!

      Изтриване