18 юли 2011

ПРАГА - особености на чешката бира, чешката кухня и чешкия език

Привет от морето!
Навън слънцето "спряло, сърдито пече",
 и гледам, че само грешници се пържат на плажа,  но...
аз си сипвам една ледена биричка
 и започвам  разказ за впечатленията ми от чешката храна и напитки ...
То в Чехия под напитки май се разбира - Пиво,
затова и бирариите им се наричат Пивници - готино и точно,
това е място, където се сервира пиво.
И у нас имаше едно време пивници, ама май се тълкуваха, като място,
където  да се напиеш...
Всъщност  бира-пиенето, освен че е нещо като национален спорт и емблема на Чехия,  излиза и  по-евтино от пиенето на  вода и кафе по заведенията....а и настроението поне  е гарантирано!
За чехите май е нещо, като "течен хляб". Говори се, че бирата е виновник за по-големите гръдни обиколки на чАхкинчетата и за огро-о-о-мната талия на чехите....небезизвестното "бирено коремче". Изобщо бирата е част от бита и  културата, а  и от културното  наследство на чехите. Те са на 1-во място в света по консумация на бира на глава от населението. А тя се произвежда в над 100 пивоварни, като има и около 20 пивоварни-заведения със собствени марки бира. Чувала съм, че отличните вкусови качества на чешката бира идват от ароматният им хмел и от използваната за целта вода /уточнявам, че тук пиша свои впечатления!/.

Каквато и да е причината,
   ние  имахме оправдание да излочим максимално количество бира,
 с една единствена цел -
проучване на  асортимент, количество и качество  на тази напитка и
право-пропорционалното й   отражение върху настроението на
булгар-булгар туриста.
Ето това са видовете, които смогнахме да опитаме - бая се постарахме!

Най-популярните чешки марки бира са
Pilsner Urquell и Budweiser Budvar.
И двете бири са чудесни на вкус, но моят фаворит беше
 Pilsner Urquell - символ на чешката бира. Тя се сервира във всички заведения от среден ценови клас за около 40 крони /за 0.5 л /. Много пивка и лека, с кехлибарен цвят, с ненатрапчив хмелов вкус, просто неусетно се пресушава чашата.... Да вметна, че такава наливна бира има и в бирарии Халбите в Сф, но някак вкуса не е съвсем същият.
 Прословутата Budweiser - леко тръпчива и богата на вкус, пийвахме главно по улици и площади, заедно с печени наденички. И понеже там акустират главно заблудени туристи, цената й беше висока и в зависимост от местонахождението на сергийката.
На Староместкият площад, на крак, но точно до часовника, разбира се, че се харчеше за по 60 крони. И в компанията на парче от Печената пражка шунка си беше просто класика в жанра:

KOZEL - мисля, че има  светла и тъмна. Аз опитах тъмната - разкошна, много  плътна на вкус и с много силен карамелен аромат.
KRUSOVICE - наситено златист цвят и чудесен хмелов  вкус, но не се продава масово по заведенията, може би се води класно пиво....
STAROPRAMEN - вкуса й уж е познат на всички, но тази в Прага, сервирана съвсем прясна просто е различно вкусна. Интересно ми беше, че тя се предлага в по-изисканите заведения, а ако те са  на така наречения "кралски път", цената й достига до и над 100 крони /8 лв./. Но, повярвайте, че е страхотно размазващо, след бодро крачене по Карловия мост, 
да пийнеш чаша такова пиво точно там,
а срещу теб да стърчат кулите на църквата Тин.... 
GAMBRINUS -  мисля че се произвежда също в пивоварните Пилзен.
Има и много други марки, VELVET, KELT, BRANIK,....... и още много, които не успяхме да опитаме.
Да си призная бая биричка излочихме, обаче много вкусна пустата им бира...пиеш, пиеш, нито корем ти се подува, нито се оригваш като прасе. Дори единият ден ме болеше главата, бях си забравила  бойните отровни вещества /както ме майтапи мъжа ми/ и реших  да пробвам вместо с лекарства с бира да се лекувам, имаше интересен ефект - след втората бира все още ме болеше главата, ама хич не ми дремеше....

Най-известната бирария със собствена марка бира, произвеждана на място е
U Fleku


Бирарията събира над 1200 посетители, винаги е пълна, но все  се намират места.

 Има много зали и огромна градина, и навсякъде  различни музиканти  създават типичната за този регион атмосфера:


Забележете /на горната и долната снимки/, че дори и осветителните тела са от бирени халби:
Кръчмата е основана през 1499 година и следователно е на над 500 години.... Тя е посочена като най-старата пивоварна в Прага. През 1762 г. е купена от Jakub Flekovsky, откъдето идва и името на бирарията U Fleku . Пивото Flekovsky Tmavy Lezak 13 ° се вари на място и не е достъпно никъде другаде. Това е тъмна бира - малко по-силничка, но очарователно пивка със силно изразен хмелов, плътен и някак пикантен вкус. Цената за халба е 59 крони, но уловката е, че халбата е за 0.4 л, ама на кой му пука.....

Още със сядането пристигат и бирите - няма не искам, няма недей, това е място за ценители....и за тълпи жадни туристи! Менюто е малко, няма цели томове от глезотии - ясно и точно, една салата, 4-5 основни и десерт. Чехите ги няма хич по салатите, макар че обожавам тяхното зеле с хрян. Така че, тук единствената салата е гръцка. А от основните препоръчвам, култовото за Прага, превъзходно мезе за всяка бира -
Pecene koleno, Печено колЕно / демек - печен джолан/, сервирано със зеле, хрян и люти чушки -  убийствено вкусно..и изпива няколко халби бира, поне....

Има и Flekovský guláš, Гулаш, с два вида кнедли - също вкусен.

 Разбира се, има и Opekana klobasa - печени наденички,

Pecena kachna, kysane zeli, bramborovy knedlik, spekovy knedlik - това е печена патица, приготвена по традиционна чешка рецепта с мед. Има  я навсякъде по кръчмите. От името на ястието май само думата  bramborovy е по-трудна за разгадаване, значи картофени....
Кнедлите - като опора в чешката кухня, те биват най-различни видове, от хляб, пшеница, картофи....

 печено свинско със зеле, и нещо с което много се смяхме :

Десерта е Jablkovy zavin - нещо  ябълково, завито... т.е. Щрудел:

А пък Polevky е нещо полято, или разлято в чиния, или нещо с което можеш да се полееш...абе ясно е, че е супа. Тук, а и в повечето кръчми те са супа гулаш и супа картофи. Но..важното е, че за простосмъртният славянин е много лесно да се ориентира в чешкото меню.И не само....
Цените в типичните чешки бирарии на храната са прилични, дори и по-ниски от някои Софийски заведения.
Посетихме доста кръчми,  препоръчвам  също  веригата ресторанти Kolkovna  - страхотна кухня и бира, напълно приемливи цени, разнообразно чешко и европейско меню. Но и тук 0.5 л. разкошна бира е малко по-евтина от едно кафенце или една кока-кола, и доста по-евтина от бутилчица вода.

 В различните заведения  хапнахме отново и отново
 Печено КолЕно -  в уважаващите себе си и клиентите кръчми, то се приготвя на конвектомати и вкуса му наистина е запомнящ се, хем е препечено, хем се топи в устата....вкусотия ви казвам!

Печени ребърца:

Печени наденички:
 
Често месото се сервира с  Брамбори /картофи/ в различни вариации, тези тук са нещо като Картофени палачинки:
Друго традиционно чешко блюдо, което е също перфектна компания за бира, и което се сервира повсеместно е   Smažený sýr  - това е панирано сирене Едам.
Всъщност чешката кухня е силно повлияна от баварската - всички тези наденички, шунки, колена, меса и зеле, щрудели,  са си немска кухня. Ето ги и всеизвестните Претцели :

Изобщо, в Прага вегетарианците трудно ще оцелеят сред всичките тези месища,  дето ти се плезят от всяка бирария.
Е, и в турската кухня  /за изкушенията на турската кухня съм писала - тук / главно действащо лице е месото, но в нея има и богат асортимент от всевъзможни зеленчуци, приготвени също по всевъзможни начини..... Тук, в Чехия,  постните храни и зеленчуците не са много на почит  в традиционните чешки кръчми, не знам как е в  елитните заведения. Все пак единственият ресторант със звезди Мишлен в бившият соц.лагер, се намира в Прага, но понеже носи име Алфредо, подозирам че се сервира италианска храна.

Бирариите в Прага имат  много забавен интериор, някак си са уютни всяка по своему и имат веселяшка и по дружески приятна атмосфера:


Пивницата У Бонапарту в Мала страна, с категорично, но деликатно подчертан Наполеоновски детайл в лампите,  с хубава бира, но  пък храната им не струва:


Другата национална напитка е Бехеровка- горчив ликьор, или по-точно дижестив, подобен много на Fernet Branca. Произвежда се от над 40 билки и бил полезен за храносмилането....мОре, ти се накови с няколко метра бира и едно печено колЕно, пък после чЕкай Бехеровката да ти помогне....Все пак на мен вкуса ми допадна!
Чела съм, че Чехия е и най-големият производител на бохемският еликсир Абсент, "обвиняван" за много шедьоври на изкуството от миналото..но ние не се сетихме да го опитаме!

В Прага, почти на всеки ъгъл се продава тестен десерт наречен Трдло - нещо като козуначено тесто, увито на фитили и изпечено на едни шишове на място. Приготвя се с различни екстри- течен шоколад, сладко, ядки, кокос....Вкусно е!




Задължително опитайте и чешките вафли, които се продават както по улиците, така и в кутии, като подарък от Прага:


Невероятни са и чешките кафенета - много пищни, напомнящи виенските сладкарници. Най-готините, които посетихме са:
- каварна  Славия. Както забелязвате кафене на чешки е Каварна, пак лесно за ориентация...кайве, кафеварна, каварна....ей, много го чаткам тоз език!!



- каварна Черната мадона в сградата на Музея на чешкият кубизъм:

- каварната в Ар нуво сградата на Общината, където хапнахме прочутата чешка медена  торта Марленка:



- каварна Лувъра, моят фаворит, заради невероятно интересните и с различен стил салони на различните етажи. Е, и тортите бяха неустоими....




А това е арт-етажа в каварна Лувъра, страхотно идейно -  тук кактусите и орхидеите са истински и са включени по забележителен начин в интериора, като красиви инсталации в чаши: 


Много е красиво и идейно, нали?



Е, разбира се, вино също се произвежда  в Чехия, но мисля че тук са назад в класациите, пък и то не беше обект на нашето проучване:


И да завърша моите впечатления  от чешкият език . При говоримият чешки език има едно провлачване  и е много неразбираем...Но много ме кефиха надписите, защото много ги разбирах... - понякога много комични, но пък тематично разбираеми.....

И понеже съм горд наследник на Бай Ганя, през цялото време този надпис POZOR  ми вадеше очите... иначе POZOR    значи Внимание!

Вървейки по приказните улици на Прага
/моите фото-разкази, прочетете  ТУК/ ,
 все се майтапех със себе си .......
POZOR бе Мария, колко бири излочи!.....
POZOR бе Мария, повиши ти се холестеролчето от това колЕно!.....
POZOR бе Мария, що прахосъбирачки накупи!
POZOR бе Мария,.....
POZOR, POZOR,  ама..... искам ПАК  да дойда в ПРИКАЗНА ПРАГА!

И за финал, за всички мъже, които оцеляха до край,
 съм   "откраднала" едно чАхкинче от един сайт на Прага,
 което да ви почерпи по едно кехлибарено пиво:

Наздраве !
 Na zdraví !




----------------------------------------
Прочете още:

ПРИКАЗНА ПРАГА - Булеварди и площади с лиричен ритъм......част 1

ПРИКАЗНА ПРАГА - Булеварди и площади с лиричен ритъм......част 2

48 коментара:

  1. Страхотно ! Наздраве с един Будвайзер. За сведение чешкия език е доста по - сложен от словашкия. Последният се доближава до полския :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,много ми хареса разказът ти и този път,в един така лежерен стил и хумор!Изобщо всичко в Прага си заслужава вниманието-и архитуктурата,и забележителностите,и кварталите,площадите и улиците,и храната,и пивото,и тортите.Благодаря отново,че сподели с нас това преживяване!

    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна публикация, не съм чел нещо така подробно в Бг-пространството за чешката кухня и бира, а съм голям фен и професор по въпроса.Браво!
    Антон П.

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен разказ, изчетох и разгледах всичко с голямо удоволствие! Поточих лиги пред печеното колено и направо усетих вкуса на бирата!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Вегетарианка съм но неописуемо се насладих на разказа ти :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пиршество за очите и душата са твоите писания. Благодаря, че те има.
    Цвети

    ОтговорИзтриване
  7. Маргарита Божанова18 юли 2011 г. в 12:11

    Хвала на такива старателни в дегустацията и в описанието българи!Пак да идете! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Взимам си чаша Старопрамен и ти казвам наздраве!Благодаря за прекрасната разходка!Пжелавам ти един страхотен ден:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ама как ги описваш вкусовете на бирите- аз дето не пия бира, ми се прииска да опитам!
    Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  10. Мен пък много ме изкефи чАхчинчето,благодаря ти за почерпката - мечта за всеки мъж!

    ОтговорИзтриване
  11. Наздраве, Мария! Голяма усмивка ми докара и се прокрадва едно желание за биролочене, а това го правя само на капаните покрай плажа, така че ми е време - море да се пени в краката;)

    ОтговорИзтриване
  12. Наздраве с Пилзнер :)
    И аз я харесвам най-много.
    Прекрасно си го представила!

    ОтговорИзтриване
  13. А пък как навреме пускаш разказа си :) В края на месеца със съпруга ми пътуваме за десетина дни в Чехия :)Ще останем ден - два в Прага и после отиваме в Пардубице ... като се върнем ...ще разказвам и аз и ще сравняваме вкусовете :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мария,
    с последната снимка определено включи и мъжката аудитория в блога :)))
    Хареса ми разказът ти много, личи си че сте изкарали страхотно, ама Прага е велико място. Не съм била, но със сигурно се чувствам по-заредена от това, което видях и искам да отида бързо там :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много пътеписен и вкусен разказ! Прекрасни снимки и забележителности!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно проучване (искам и аз:-))!
    Това си е направо кулинарен празник, а снимките са... страхотни!

    ОтговорИзтриване
  17. Mariposa maravillosa19 юли 2011 г. в 17:11

    Пепеляшкааа, просто страхотен разказ за чешката кухня и бира ! Изпитах неустоимо желание да посетя този невероятен град, но засъжаление незнам кога ще мога да го вместя в плановете си! Изобщо целият ти блог е прекрасен !

    ОтговорИзтриване
  18. Пепеляшка, ти си някакво чудо на чудесата....чета, чета и не мога да се наситя, невероятен блог - перфектно списван, аранжиран, оформен, нямам думи.А пътеписите ти за Кападокия и езерото Комо, изчетох сигурно 10 пъти, страхотни.
    бЛАГОДАРЯ ТИ ЗА УДОВОЛСТВИЕТО!

    ОтговорИзтриване
  19. Йорданка Никова19 юли 2011 г. в 20:16

    Здрасти ,направо ме разби с тези пътеписи,есета,рецепти,снимки и мисля,че този блог трябва да се изучава поне в журналистическият, минимум!!!Много ме кефиш! Поздрави
    Йорданка Никова

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятен разказвач си, Мария! Много точно си уловила чешкия дух, вкус и страстта им към пивото! Na zdraví! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Зашеметително е, колкото пъти надникна и ме залива тази пъстрота невероятна...Мария, имаш при мен официално изразено възхищение - по четири * Жива да си!

    ОтговорИзтриване
  22. Йее... Изпих цяло кафе докато го изчетох, но скоро не бях чел нещо с толкова интерес. Може би и защото ми харесва Чехия, Прага в частност и се надявам някой ден да стигна до там. До тогава добре, че си ти да ме разходих до там...

    А как ми се допи бира няма да казвам. :D След всичките тези халби, дори не видях чАхкинчето. ;)

    ОтговорИзтриване
  23. Мили хора,
    скитах по високи планини без нет и затова чак сега ви благодаря за топлите думи и отзиви! Е, радвам се, че сте ми гостували и сте преглътнали по биричката и чАхчинчето!
    Весело и палаво лято на всички!

    ОтговорИзтриване
  24. Е, да си дойдем на думата де.:-))
    Прекрасно, Марийче, успя да ме заплениш и с разказа и снимките си за Прага. Ще започна едно кандърдисване сега на полУвинката.:-)))))
    Между другото, прескачайки така от връх на връх, от планина на планина, защо не наминеш през блогчето ми, защото ми се струва, че там те чака една изненада.:-)))))
    Поздрави най-сърдечни, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  25. Мда, Прага си е красавицата за мен на Европа - снимките ти за пореден път го доказват :)
    Страхотни са, както и манджичките, които съзирам :))

    ОтговорИзтриване
  26. Мария, благодаря ти за препоръката за р-т Колковна. Научих го от твоя блог. Мин.седмица бяхме в Прага и го посетихме на два пъти. Мн. сме доволни.
    Иначе тяхната кухня мн. не ми легна на сърце. Но е интересно да се опита.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариана, много се радвам, че съм била полезна, а иначе наистина чешката кухня не е забележителна с нищо, но...човек като е там, трябва да се докосне до местните традиции, храна и култура, нали!Ах, как ми се приходи пак в Прага!

      Изтриване
    2. Така е. Като си на дадено място, трябва да се докоснеш до него и чрез храната. Прага много, много ми хареса. На мен ми прилича на декор от приказка. Нарежда се на второ място в моята лична класация от градовете, които съм посетила. :)

      Изтриване
    3. Пак изчетох трите серии за Прага,вече от по-друг ъгъл,отбелязах си много неща,само да те попитам в кой хотел или апартамент спахте,че още се триумя към кой район да се насоча-Старе место,Мала страна или Йозефов,вие къде бяхте?

      Изтриване
    4. Роси, най-приятното място според мен е Вацлавски намести, има много хотели-за всеки вкус и джоб, и всичко е съвсем на една ръка разстояние.Ако обаче сте за повече време,седмица примерно, удачно е да си наемете апартамент - има сайтове много. Ние бяхме в един хубав хотел, но малко далеч от центъра, затова не ти го препоръчвам.Но ние нали решаваме от днес за вчера, пък и бяхме славна компаньола, така че нямахме голям избор от хотели.
      Ти нали за Италия щеше да заминаваш, каква е тая Прага?

      Изтриване
    5. :)) След Италия викам и една Прага да отчета,че като чета коментиралите под твоите постове ще се окажа единствената не ходила .Билети съм взела,ама Бг еър нещо все ми сменат програмата,че да видим до на есен какви дати ще запиша накрая.
      Ще имам предвид препоръката ти,Вацлавските още не съм гледала.Но сме за 4 нощувки.
      Я кажи цената на такситата каква е от летището до града?

      Изтриване
  27. О, Роси - не помня....Ползвахме често таксита, но цена не помня. Дори за прибирането ни взеха таксита от хотела в 4 часа сабале, но мисля че цената беше приемлива. Абе след Италия, Прага ще ти се види голям евтинджос....Има полети на УИЗ от Бс, няма ли такива и от Вн през сезона? Аз мислех, че вече тръгваш„„„„„

    ОтговорИзтриване
  28. Права си,още по цените на хотелите в Букинга ми стана ясно,че ще компенсирам дебелата цена на билета с по-прилична за нощувка,и то в центрото.А,къде ти да тръгна сега в тоз студ за Прага,не е за мен тая работа,в началото на септември ще е,а Уиз не мога да ги чакам да се наканят да започнат продажби,пък и цяла седмица не ми се остава в Прага,а те май имаха само един полет седмично.Как да е,голямата пара за билети съм я броила :) ,сега да почета где ще се спи :) .
    Трябва да ти кажа,че темите в бг-мама бледнеят пред твоята трилогия,страхотна си!
    Стига съм спамила тук,ако ми възникнат още въпроси ще ти пиша на пощата,Мария!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  29. Всичко от написаното е вярно! И прекрасно аранжирано! Браво! Вкусна бира и вкусно всичко останало :-) Само тази Бехеровка не мога да я пия...на мен ми е гадна! Всички казват, че била полезна - имало билки в нея...изпий една половинка, пък нека да има билки...Чешкия език ми е много смешен. За мен е странна смесица от руски и сръбски. Когато говорят бавно, разбирам много неща, но така и не мога да започна да млувим чески...Всъщност май трябваше да започна с това, че живея в Прага.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително ми е приятно да получа такъв мил коментар от човек, живеещ в Прага!Радвам се, че съм усетила и показала поне частичка от нейния дух! Ами много поздрави на този прекрасен град и пийни едно пиво и за мен!
      Мария

      Изтриване
    2. Града прие поздравите ти и връща обратни :-) Ей сега ще си отворя една биричка заради теб! Na zdraví

      Изтриване
  30. прекрасен пътепис и прекрасни информации за бирите, ястията и заведенията, изключителни великолепни снимки - мерси че ги споделихте тук с всички нас - поздрави и до скоро и лек ден на всички тук

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте,

    Поздравления за хубавата статия и се радвам, че сте се прекарали добре в Чехия.
    Но сте изпуснали нещо – бирата. Вината не е Ваша.
    Марките които изреждате са популярни бири, обикновенно произведени от големи пивовари , купени от западни компании. Големите пивоварни инвестират повече в реклама и най – лесното нещо за туриста е да не опита хубавите бири в Чехия.
    На всички туристи решили да опитат хубава чешка бира, горещо Ви препоръчвам да отидете първо в музея ( нормална кръчма ) на бирата . Там можете да си поръчате табла с няколко малки чаши само за проба. След това да изберете с коя искате да продължите. Препоръчвам Cherna Hora – Velen, Ferdinand 13, Cherna Hora – Kvasar - 15, Harold – 13, Jezek – 12, Polichka – 12, Svijani – 11 и 13.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, и без това много, много ми се ходи отново в Чехия - ето още една причина....Благодаря за инфото, ако може дайте адрес и точно име на това място-музей, препоръчано от вас. Ценно е винаги да има някой да те ориентира в нещата...
      Мария

      Изтриване
    2. www.praguebeermuseum.com

      В “музея” има хубави бири на едно място. След това е по - лесно да се ориентирате какво да търсите.
      Познавам много чехи, които много се изнервят , че Чехия става известна с по - калпавите им бири. Това е заради многото реклама.

      Изтриване
  32. Прекрасен пътепис! Поздравления!
    Не само научих много полезни неща, но и истински се забавлявах!

    ОтговорИзтриване
  33. Прочетох и разгледах с безкрайно удоволствие елегантния текст и красивите снимки. Спомних си, че преди много години в Прага ми подариха един тлъст пътеводител за всички ресторанти и кръчми. Прага е голямо преживяване, също Карлови вари и Мариянске лазне - Чехия отдавна е Европа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ана, и добре дошла тук! Обикаляйки по света, все повече и повече се уверявам, че Прага е наистина един вълнуващ град от всяка гледна точка....и така ми ходи отново, и отново!

      Изтриване
  34. Аххх, как ме върнахте назад, когато по два пъти в годината се разхождахме до Чехия!!! А с вкусното джоланче ме върнахте в периода, в който всеки ден си поръчвах такова :)

    ОтговорИзтриване
  35. Поздравления! Чета, чета наред и не мога да се наситя. Прекрасни снимки, поднесени с развекателен разказ.

    ОтговорИзтриване
  36. Лято 2022 е планувано посещение в Прага! Много полезна публикация

    Поздрави,
    Viseo

    ОтговорИзтриване