16 май 2024

СИЦИЛИЯ - барок, паста, риба, вино, шоколад и слънце за ценителиФевруари е перфектно време за  приключение в Сицилия - пейзажът не е изпепелен от лятна жега, няма ги тълпите любопитни туристи, цените за настаняване са с голяма отстъпка, а самолетните билети са на цената на една италианска пица. Така че, benvenuti in Sicilia!
За около час и половина кацаме на летището в Катания, а след още час вече пътуваме с наетата кола към набелязания от мен ресторант за обяд, който ни е по пътя за Рагуза. И който беше изключително добро попадение. Massimiliano Romano Chef- Sicilia Nostra Ristorante - има обедни дегустационни менюта, с главен герой риба. Най- напред ни сервираха огромно плато с антипасти с тартар от тон, няколко вида риби, сардини и скариди, капоната, аранчини, изобщо Сицилия в чиния. Следва примо - пакери с лобстер, много вкусна паста. Идва ред на секондо - няколко вида риби на грил и чиния свежа салата. И за финал долче - лимоново сорбе. Беше абсолютен кулинарен празник и перфектно начало на това пътуване.

Югоизточна Сицилия с красивите си градове от късния барок. Вече съществуващи през Средновековието, те са възстановени след катастрофално земетресение от 1693 г. в преобладаващия по това време късен бароков стил на архитектура и изкуство. Тези изваяни отново след земетресението сгради с елегантна архитектура, величави църкви, украсени с древни произведения на изкуството и перфектно инкрустирани фасади са наистина доказателство за човешкия гений и устрем по онова време. 
8 барокови градчета са групирани във Вал ди Ното. Ние разгледахме 4 от тях - Рагуза, Модика, Ното, Марземеме. А в Калтаджироне сме били при предишното обстойно изследване на Сицилия. 
Осем бижута, огрявани всеки ден от сицилианско слънце. И ухаещи на паста, риба и шоколад. Градове в късен бароков стил, ценно съкровище на югоизточната страна на острова и обекти на ЮНЕСКО за световно наследство от 2002 г.


РАГУЗА
Все едно бяхме телепортирани в барокови времена. Няколко дни спим в апартамент в стар дворец с фрески от 18 век по стените и таваните, който е архитектурно наследство под егидата на Юнеско. Какво да кажа... завладяващо и изключително впечатляващо. Перфектна хармония между оригинални барокови орнаменти и мебели, и модерен висококачествен комфорт. Аз знаех какво съм наела, но то надмина многократно моите очаквания.

Рагуза е разделена на две части: Рагуза Супериоре, новата част, и Рагуза Ибла, старият град, където сицилианският бароков стил е навсякъде. Кацнал на върха на малък хълм, заобиколен от буйни хълмове, Ragusa Ibla е изискан и елегантен, а тесните му калдъръмени улички се извиват към върха.

Древният исторически център на град Рагуза, наречен Рагуза Ибла е известен със своите повече от 50 барокови църкви, включително пищния Дуомо Сан Джорджо. Кацнал на хълм, той доминира над долината. Намира се на ръба на наклонената пиаца и е типичен пример за късна барокова архитектура. Най-отличителната му черта е купола, който е висок над 40 метра и се поддържа от 16 колони.

Красивата и спокойна Giardino Ibleo, в английски и италиански стил, и чаровна дори през февруари. От градините се открива панорамна гледка към живописния пейзаж наоколо.В този град много се грижат за екологията. Направи ми силно впечатление организацията за разделно събиране на боклука. И в квартирата ни, и навън, абсолютно навсякъде имаше перфектни разделни кошчета за боклук.Величествената църква Santa Maria dell'Itria е сгушена между тесни улички. Рицарите на Малта я основават през 17-ти век, а камбанарията датира от този период. Куполът е покрит с керамика от Калтаджироне . Неговият интензивен син цвят го прави открояващ се на фона на по-меките нюанси на околните покриви и сгради.


МОДИКА
Писателят и поетът Лионело Фиуми от Верона описва Модика през 60-те години във вестник със следните думи: „Модика е неочаквана красота… Създава странен, уникален ефект, сякаш е сън, огромна и въображаема сграда -приказка, направена сякаш от фея, от различни къщи вместо от различни етажи. Над тези сгради, които стоят една върху друга, се стрелкат камбанарии върху камбанарии."
Модика е и рай за ценителите на шоколада, но за това в края на разказа ми.
В Модика имахме вълнуващ час за разходка в частния  Palazzo Castro-Polara Grimaldi, който  е разположен  на върха на града и в подножието на катедралата Свети Георги. И тази локация му осигурява невероятна гледка към катедралата, а и към целият град от високо. Дворецът датира от 17век, но по- късно собствениците Франческо Кастро и Дона Грациета Грималди решават да променят значително вилата, като я разширяват и декорират в стил либерти, който е запазен и до днес. Реставрацията и модерният декор са завършени през 1903 г. Тъй като те нямат деца, вилата се наследява от племенника на Дона Грималди.
Вилата все още е собственост на неговите преки потомци, които пазят паметта и стила на семейството живи. Тя е очарователна с подовите си настилки, с рисуваните тавани, с ценни картини и порцелан.


Marzamemi 
Главният площад на града е с усещане за празничност и хедонизъм. Морското селище е пълно с цветове, сладки малки ресторантчета и гледки към морето. Тук е и най- големият улов на риба тон. Да не отварям дума за тяхната ботарга/цената й е космическа/ и за пастата със сос от риба тон и шамфъстък.... 

НОТО
След опустошителното земетресение този град е възстановен на изцяло ново място, на две нива с ансамбъл от барокови сгради и улици. Той е домакин на много съкровища, но най-известните са кметството Палацо Дучецио и катедралата Ното Сан Николо със своето грандиозно стълбище.


СИРАКУЗА
Ortigia е малък остров, който е историческият център на град Сиракуза. Островът, известен още като Città Vecchia, съдържа много исторически забележителности. 
Пиацо дел Дуомо е централната точка на града и тук е катедралата на Сиракуза (дуомо), най-важният паметник в Ортиджа. Катедралата е построена през 7 век върху останките на гръцки дорийски храм от 5 век, Храмът на Атина. Колони от оригиналния храм все още могат да се видят както вътре в катедралата, така и отвън.

Интересен е музеят на Леонардо да Винчи и Архимед. Той "разказва" за живота и делата на двамата мъже. А тъй като Архимед е живял и умрял в Сиракуза, интересно е да научите повече за неговите изобретения, докато сте тук.


На острова има забележителна крайбрежна алея с достолепни сгради, красиви дървета за сянка, заведения, велоалеи. Абсолютен разкош!
Тук отново бях уцелила мястото за настаняване - отново апартаменти в стара барокова сграда/ то други няма/, но супер модерно реновирана и беше наистина бижу с морски изглед. В сградата имаше 3 апартамента, и такива парадни стълбища и вестибюли, като в дворец, разкош! И всеки път си мислех как братя Диневи в Бг от тези пищни общи помещения биха направили поне още 5 апартамента. Но хората там си имат други правила и други ценности. И това много ме впечатлява и харесва.


Това ни е изгледа от спалнята:А това са трапезарията и спалнята:
 Жестоката легенда за сицилианските вази Testa di Moro и съблазнителят мавър, който губи главата си. Историята се случва около 1100 г., по време на господството на маврите в Сицилия. Един ден, млад мавър минал покрай къщата на рядко красиво момиче и я зърнал на балкона. Влюбил се в нея на мига и решил, че ще я има на всяка цена. Без да се колебае, нахлул в дома ѝ и заявил чувствата си. Поразена от смелостта и огнената страст в погледа на мавъра, сицилианката отвърнала на любовта му. Скоро след това научила, че мавърът трябва да я напусне и да се върне на Изток, където го чакат жена и две деца. С разбито сърце, сицилианката изчакала падането на нощта и щом любимият ѝ заспал, го убила и отрязала главата му. Направила от нея ваза и засадила вътре босилек. Смятала, че мъжът ще остане завинаги с нея, давайки живот на растението. Босилекът растял и избуявал, което предизвикало завистта на съседите. Един от тях бил грънчар и изработил „саксия“ с форма на мъжка глава – досущ като тази от балкона на момичето. Така се родила историята за тези красиви произведения на изкуството. След един от сезоните на "Белият лотос", който се случваше в Сицилия, има голям интерес и възвръщане на италианският максимализъм в интериора. И бум в продажбите на вазите Testa di Moro и сицилианската керамика.


Моята мечта - да пазарувам на воля на такъв пазар, като този в Ортиджа....И почти всички плодове и зеленчуци са на цена под 1евро.   Храната
 От всички морски храни, които хапвахме в Сицилия, абсолютен шампион е Tonno Al Pistacchio - тънко парче риба тон, оваляно в шамфъстък, съвсем леко запечатано на тиган, така че вътре рибата е червена и полусурова още. Топи се в устата, сочно, ароматно, уханно, вълнуващо във всяка хапка! Полято с вино Nero D'Avolo. Перфектна и типичната за района е Pasta con le sarde, също мой фаворит - завладяващо ястие със сардини, див копър, стафиди и кедрови ядки, предлагащо перфектна комбинация от сладко и пикантно. Няколко пъти се връщахме в А Putia за това върховно кулинарно преживяване Тия хора там, освен че умеят да готвят, сами си декорират и винтидж семейното ресторантче. 

 Главен герой на кулинарната сцена в тази част на Сицилия е ШАМФЪСТЪКА. Той е навсякъде - и в солено, и в сладко. Пицата е щедро поръсена с шамфъстък. Пастата е с богат сос от шамфъстък, а пастата със скариди и сос от шамфъстък е вълнуващо ястие. И рибата е оваляна в смлени ядки. Аранчините, властелинът на уличната храна, са оризови топки във форма на портокал, откъдето е и името им. Те са с пълнеж в средата, който е с рагу, грах, спанак,а често е и с шамфъстък. Пестото тук е от шамфъстък и е със запомнящ се вкус. Канолите, пържените хрупкави фунийки с пълнеж от рикота, припознавани от някои като фалически символ, са щедро оваляни в шамфъстък. Има колбаси с цели ядки вътре. И много сирена с ядки също. Впечатляващо бе, че на пазара на остров Оrtigia в Сиракуза, кило суров и обелен шамфъстък беше по-евтин от този на пазарите в Истанбул.
Granita con brioche е основната сицилианска закуска. Меки и леки бриоши, гарнирани с топки сладолед поръсени с шамфъстък, и придружени от гранита. Да, те закусват сандвич със сладолед - институция в Сицилия! 
Главният герой шамфъстъка прави вкусовете на Сицилия наистина завладяващи. А поддържаща, но също много емблематична роля имат портокалите, лимоните и морската храна. Фрешът от червен портокал на закуска бе доза свежест. Пътувахме десетки км край портокалови и лимонови плантации, тъкмо узрели. И все се кахърях кой аджеба ще обере толкоз плод от ширналите се грамадни градини... 
Ах, а рибите и морските дарове...На предишното ни пътуване в Сицилия фаворит ми бе рибата меч на скара. При това второ пътуване в Сицилия, от всички морски храни обаче абсолютен шампион беше Печена риба тон, оваляна в шамфъстък, гигантска вкусотия! А иначе опитахме какви ли не морски обитатели, някои сурови, други сготвени... В Сицилия удивително богатата реколта от патладжани се използва в няколко типични сицилиански ястия: Pasta alla Norma - това е перфектната комбинация от добър, добре подправен доматен сос, пържен патладжан и настъргана рикота, всичко това излято върху паста с няколко листа босилек. Melanzane alla parmigiana - шайби патладжан пържен в зехтин, се редуват с босилек домати и моцарела до съвършенство. Капоната - патладжани, каперси, маслини, лук и целина са главните съставки, а с добавка на кедрови ядки, стафиди, бадеми и чушки, цветната капоната лесно се превръща в прекрасно въплъщение на истинската кулинарна същност на Сицилия. И всичко това, бракосъчетано с разкошни сицилиански вина от сорта Nero d'avolo
 От какаовите зърна до шоколадовия блок... 
Бароковото градче Модика е рай за шокохолици, въпреки че има своите впечатляващи архитектурни шедьоври. Тук има десетки малки работилници, в които все още използват древната техника на ацтеките в Мексико, за обработка на какаото без фаза на индустриалното конширане - какаовата маса се обработва при 40° с добавяне на захар, която не може да се стопи поради ниската температура. И това придава на шоколада Modica неговата уникална груба, зърнеста, пясъчна и хрупкава текстура с особен аромат и леки горчиви нотни. Когато се яде, шоколадът се топи в устата, но все още хрупкат захарните кристали, което е голям кеф. Горчивата какаова паста се обработва със захар винаги в съотношение най- малко 70% какао и 30% захар. Тоест шоколадът от Модика е винаги черен и винаги има 2 продукта - какао и захар. Към шоколада могат да се добавят и допълнителни екстри - кристали сол, сушени плодове, шамфъстък, бадеми и лешници, подправки като канела, ванилия, лют червен пипер или индийско орехче, и естествени аромати като цитрусови плодове, див копър, жасмин или джинджифил. Забранено е добавянето на мляко, ванилин, емулгатори, растителни мазнини, консерванти и оцветители. 
Antica Dolceria Bonajuto 
Място, където видяхме как се развива процесът на производство на шоколад " от какаовите зърна до блокчето шоколад", и дегустирахме резултата. Това е най-старата шоколадова работилница в Модика и вече 6 поколения произвеждат ръчно шоколад. Внасят какаови плодове от Венецуела. Произвеждат и различни десерти, на базата на марципан. И бисквити Mpanatigghi с пълнеж от телешка кайма и шоколад. Имат и работилница за каноли, които бяха фантастично вкусни. Изобщо...симфония от деликатни и изненадващи вкусове, хармония от свежи аромати! Аз не обичам шоколад, но този от Модика не може да остави никой смъртен безразличен.


Мpanatigghi на Bonajuto - сладки местни бисквити, пълни с шоколад, подправки… и телешка кайма. Mpanatigghi са бисквитите на Modica, произведени по древна рецепта, която съчетава шоколад и телешко филе. Още в древни времена какаото и захарта са били използвани като естествени консерванти за запазване на месото за дълго време. Много интересен вкус - има само лек аромат на телешко месо, което се е предало на силните вкусове и ухания на шоколада. 
Амииии, ашладисах си нови мераци...Дали ще ме допуснат в Сицилия и трети път? 


Вижте и другите ми пътеписи за Сицилия:Няма коментари:

Публикуване на коментар