24 август 2017

МАРОКАНСКИ МАРИНОВАНИ ЛИМОНИ


Пътешествието в МАРОКО е един пищен празник за всички сетива на туристите гастрономи от цял свят.Няма как да не те омагьоса тази суетня по пазарите, този аромат на подправки, тази изкусителна пара от пухкавия кускус, тази дъхава яхния в шарен тажин.......богатството на мароканската храна е наистина недостижимо. Но един буркан с мариновани лимони, може да докара всеки кулинарен естет до истински гастрономически оргазъм. Защото тези мариновани лимони са най-голямата магия на прелестните   марокански гозби. 
Консервираните лимони, или по нашему казано - туршията от лимони, отлежали в буркан със сол и подправки, се използват широко в цяла Северна Африка. Употребата им е разнообразна - от салати до кускус и тажини, като им придават деликатен и изтънчен цитрусов вкус. В другите африкански кухни лимоните киснат в саламура, докато в Мароко тази техника стига до по-високо ниво и лимоните  ферментират в собствен сос. 
Всъщност най-важната стъпка е да си набавите лимони с чиста био-графия  или нетретирани с химия, все пак не е ясно как ще се държат химикалите и лимоните в обща ферментираща среда....А  се използва и кората на лимона. В салати например се добавя само малко ситно нарязана кора от маринован лимон и това е достатъчно да се промени коренно вкуса. Но един цял маринован лимон, поставен в кухината на пилето за печене, му придава такъв аромат и вкус, че ще бдите над вашия буркан с лимонена туршия, като над скъпоценен дар.





МАРИНОВАНИ ЛИМОНИ
Необходими са ни за 1 буркан:
6 лимона, с чиста био-графия
6 супени лъжици едра морска сол също с чист произход. Аз ползвам сицилианска морска сол от Трапани.
 прясно изцеден лимонов сок - достатъчно количество, за да ги покрие до горе в буркана.





Лимоните се разрязват на кръстче от едната страна, стигайки почти до средата. В получената цепнатина се поръсва обилно със сол. Лимоните се нареждат в буркан и между тях се поръсва с останалата сол. Колко лимона ще отидат за сок за покриването им в буркана обаче не се знае - при всички случаи значително количество. 


Накрая буркана здраво се затваря с капачката и се оставя за месец време или на хладно и тъмно в мазето, или в хладилник.През няколко дни буркана се обръща, за да се разпредели солта равномерно. Ако се наложи се допълва с още лимонов сок. Ами това е - бързо, лесно и уникално!
Готовите консервирани лимони в буркан се съхраняват в хладилник с месеци, дори година. Е, скоро ще ви споделя  как използвам таз лимонена туршия в моята кухня.......А като начало си направете лимоните!


Прочетете още:

ПИЩНАТА МАРОКАНСКА КУХНЯ

МАРОКАНСКИ ТАЖИН - пилешко Ras El Hanout и зеленчуци

9 коментара:

  1. току що "хванах" един супер евтин полет за Сицилия, дано е останала по магазините от морската сол, че то, като гледам, всички масово се изнасят натам...а и лимоните в кварталния ни супер маркет са на привършване, Си Ен Ен съобщи, че заявките за лимони на международната борса никога не са били по-мащабни, идват от Източна Европа, а цената им рязко се повишава, в резултат на засиления интерес. Марияяяяяя, какво направи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еххх, посмях се от сърДце ....винаги емоционални коментари, чак ми иде да ги консервирам до лимоните, че да си ги чета понякога за панаир на душата.
      А иначе, нали си ходим сериозно, ще те светна откъде лимони и сол да си купиш, без да абиш пари по аероплани, хихи.

      Изтриване
  2. ееех, а ти ми пълниш душата с този отговор. Кат се върна от Сицилията с пълни със сол дисаги, ще седнем на раздумка да се разберем за лимоните.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Мария,
    имам лимонови дръвчета, които обаче все още не са дали плод.Не знам иначе от къде бих могла да се снабдя с нетретирани с препарати лимони.Мисля,че и морската сол би следвало да не е йодирана.Така ми каза наскоро една рускиня, която търсеше в голяма верига нейодирана морска сол за консервиране.Много е лесна рецептата.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, ако имате био магазини, потърси там лимони. Иначе най- приятния начин е да се донесат я от Южна Италшя, я от Гърция....но аз ги купувам от софийски магазин. А солта от итал.магазин в Сф.Вече всичко има и у нас, слава богу!

      Изтриване
  4. Здравейте! Приготвих за отлежаване лимоновата туршия. Ще се радвам да ни обогатите и с някоя рецепта, в която да участва лимоновата туршия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много благодаря за доверието и обратната връзка. Най- любимата ми рецепта е за пиле с мариновани лимони и маслини, уникално вкусна е, но още не съм дала тук рецепта, че доизкусурявам докато постигна вкуса на гозбата в оригинал в Мароко. Лимоните, само нарязаните корички, в мароканската кухня се слагат и на много салати с нахут, а също в кускус със сушени плодове. Аз най- често ги ползвам за печена патица, имам тук рецепта. А като пека цяло пиле или малки петлета, вътре слагам цял лимон, и навсякъде го намазвам със сока от буркана. Ще имам пред вид, и ппи първа възможност ще публикувам рецепти с мариновани лимони.

      Изтриване
  5. Здравейте, отново! Благодаря за коментара! Имах прясно зеле вкъщи, което беше с много дебели листа и не ставаше за салата, дори и ситно нарязано. Реших да се пробвам да го направя като гарнитура към месо за бургер - подобно на германското зеле. Нарязах на ситно като за салата, малко олио, лимонова туршия, черен пипер на зърна (повечко), хубава щипка цейлонска канела и малко шафран сложих. Зелето го задушавах на среден огън на котлона, като предварително бях наляла около чаша вода и по време на варенето също добавях вода. Получи се страхотна гарнитура за бургери, наденички и всякакви по-мазнички месца. Благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на вас, вече си имате авторска рецепта за салата! Все така да ви е вдъхновено и вкусно и през Новата година!

      Изтриване