13 юни 2017

МАРОКАНСКИ ТАЖИН - пилешко Ras El Hanout и зеленчуци





Споделяла съм тук, че между мен и мароканската кухня се върти един дългогодишен чувствен флирт.....флирт още от първата хапка! И то с корени отпреди сто лета.....
Наскоро обаче, при невероятното ми пътешествие из цяло Мароко, тази крехка кулинарна свалка придоби ново, бурно развитие и прерастна в една дълбока и страстна любов.....Любов завинаги!
Защото мароканската кухня е една ароматна симбиоза от кулинарни традиции на местни жители - бербери и араби, преплетени с колониалното влияние на маври, османци, французи. Защото мароканската кухня е ароматна симбиоза между изтънчен средиземноморски и пищен ориенталски вкус!
Защото в шарената мароканска паница изригва експлозия от уникални вкусове и аромати!
Как да не се влюбиш лудо......?



А емблемата на мароканската кухня е вездесъщият ТАЖИН.
Тажин се нарича конусовидният керамичен съд, в който се приготвя нещо като яхния. От там идва и името на самото ястие.



Толкова различни видове тажини опитахме в градове, села и палатки, тажини с пилешко, телешко, агнешко, риба, тажини с плодове, със зеленчуци, с маслини,с мариновани лимони, всички те  невероятно вкусни и уханни......Грандиозен парад на тажина!


Различното и уникално при тажина е, че храната се готви от конденса, получен вътре в  конуса, и това го прави един от най-здравословните начини на готвене. В Мароко тази храна се приготвя на нещо като мангал с дървени въглища. и накъдето и да се обърнеш, все някъде ще видиш да къкри тажин....



В основата на почти всяко мароканско ястие е умелото и деликатно смесване на различни екзотични подправки. А най-голямата магия в богатата палитра от подправки е микса RAS EL HANOUT. Това е една смес, обичайно съдържаща между 10 и 40 вида подправки - шафран, кориандър, канела, куркума, джинджифил, резене, кимион, чили, червен и черен пипер, кардамон, карамфил, майорана, магданоз, мента, розови цветчета.......истинско пиршество за небцето! Всеки собственик на магазин или сергия в Мароко има своя собствена, авторска рецепта за този микс, който гордо рекламира и продава. И разбира се, аз домъкнах от там подправка и сега у дома често омагьосвам разни меса с нея. Оказа се, че количеството на купената подправка обаче далеч не е равна на потребността ми от нея....и тя бързо, бързо привърши. Но успявам да си я набавям от пазарите в Мюнхен, Париж, Андалусия....



А в тази рецепта използвах моят фаворит сред подправките и първа ароматна помощничка в кухнята - микса Ras El Hanout. 


МАРОКАНСКИ ТАЖИН С ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ

За да докарате тази пищна мароканска гозба и на вашата трапеза, са ви нужни:
4 порции пилешко месо по ваше предпочитание
2 с.л. олио
3 чаени лъжици от подправката Рас ел ханут
3 скилидки смлян чесън
1 глава лук
1 голям морков
1 голям картоф
1 домат
10-тина шушулки зелен боб
1 тиквичка
1 патладжан
2-3 суп.л. грах
няколко скилидки чесън
магданоз за поръсване при сервиране
сол
Всъщност количеството на продуктите зависи колко е голям тажина, моят е с вместимост 1600 гр и е перфектен  за четирима. С видовете зеленчуци също е въпрос на вкус, предпочитания и сезон. 



Приготвяне:
От подправката рас ел ханут, смления чесън и няколко капки вода/ или домашен бульон/ си правя гъста каша, с която намазвам хубавичко месото. Ако има възможност, нека  престои така омазано в хладилник за няколко часа до цяла нощ. В керамичен тажин загрявам олиото и запържвам  месото до златисто от всички страни.
 Махам тажина от огъня и започвам с добавянето на зеленчуците, което може да се превърне в едно забавно предизвикателство за креативност. Аз харесвам наредбата, която следва конусовидната форма на капака. Мисля, че така се събира и най-голямо количество от зеленчуците. но може и просто да са прибавени смесено отгоре върху месото. 
Най-напред върху месото прибавям ситно нарязания лук, няколко скилидки чесън, отгоре нареждам във форма на купол нарязаните на дълги парчета морков, тиквичка, патладжан, фасул, картоф. Доверете се на своя усет за композиция и пространство и се забавлявайте!
 В средата на купола поставям ситно нарязания домат, а отгоре като финален щрих поръсвам лежерно с грахчетата.
 Не забравяйте да посолите зеленчуците!
Ако е останала от маринатата за месото, сипвам  я върху купола.
Зеленчуците, особено в този сезон, са още доста водни, затова аз вода НЕ добавих, но би могло да се капне половин каф.ч. вода, а най-добре домашен пилешки бульон. Трябва да има сосче, то е много вкусно и прекрасно си акомпанира с кускуса, който се сервира към ястието. Мисля, че ако има повечко сос обаче е хубаво да се извади и се сервира отделно сгъстен, както правеха често в Мароко, а в тажина да се остави хубаво да  се позапържи месото апетитно.
Аз у дома мангал нямам, но някой ден, като виден столичен ценител на добрата храна, ще приготвя тажина на барбекю на дървени въглища.



 Но засега, лесно, бързо и ефективно тажина си вря кротко на керамичното ми котлонче на 6-та степен от 9 възможни, около  час и половина. Наглеждайте го, и съвсем леко ако омекне картофа, спирайте котлона.
Яденето продължава да се готви в съда и на изключен котлон. Поръсете с магданоз отгоре.Хубаво е после да има време да си почине  в тажина, че да се омотаят съвсем вкусове и аромати в чувствен танц. И да ви се завърти главата от любов.....like me!



Пилешкото придобива невероятен аромат и вкус, който като фойерверк избухва в чинията ви. А зеленчуците, при все че са се сготвили перфектно, имат все още лека хрупкавина, придружена с аромата, от който са били зашеметени  при готвенето чрез конденса. Абе страхотно кулинарно преживяване!  С ориенталски привкус!
Сервирайте с марокански кускус, накиснат в горещ бульон или вода. Или с хрупкав домашен хляб, с който да отопите ароматната магия във вашата паница. А обичайният завършек на такова угощение е винаги чаша топъл марокански чай с пищна китка мента!
Ама вие още ли сте тук...? Хайде, запрятайте ръкави и отпочвайте кулинарното пътешествие!



А ето и приготвянето стъпка по стъпка:











Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Мария,
    мароканската кухня е много богата и разнообразна.Не съм приготвяла никога ястие в подобен съд и съм много впечатлена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Еее, пак си напълнила поста си с цветни снимки, цветни думи, цветни вкусотиии......вълшебно, както винаги. И много образователно. Поздравления!
    Надежда

    ОтговорИзтриване
  3. Много цветен и полезен пост, с настроение!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  4. Красота, цвят и колорит и вкус и точно в твоят приказен стил. Дали не е трябвало да си Шехерезада?:) Поздрави, цветно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  5. Марийче, прекаляваш бе, мила! То не стигат мароканските пейзажи до скоро, ами сега и с тези цветни и богато ухаещи тажини ни блазниш. Много апетитно изглежда твоята гозба, дотолкова, че със сигурност би подмамила и сита мароканка да си хапне. :)
    Поздрави с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. купих си тажин /български от Орешак/ по големия.страхотна рецепта. но ако не обичате люто то тя не е за вас. аз съм от Варна и подправката се продава в специализиран магазин за подправки на килограм който се намира на пазар Чаталджа.

    ОтговорИзтриване