22 октомври 2015

ГЪБИ СЪРНЕЛА на грил тиган с ароматна домашна шарена сол


Имам си един "горски агент", от който си купувам  гъби, а в различните сезони и левурда, коприва, бъз, боровинки....всичко що вирее  по горите. И всеки път, като му кажа че сърнелата я пека на грил или барбекю и ме поглежда укоряващо все едно съм извършила свещенодействие....защото според него сърнелата трябва единствено и само да се  панира и това е! Е, не обичам пържените храни, та дори това да е страхотно вкусна панирана сърнела....
Ето моя начин....не по-малко апетитен :

СЪРНЕЛА НА ГРИЛ-ТИГАН с ароматнa шарена сол и зехтин


Необходими са :
гъби сърнела
зехтин с високо качество
домашно приготвена шарена сол
по желание за сервиране - препечени сухи червени чушки, няколко парченца пармезан, смляна скилидка чесън


Ето как си приготвям   ШАРЕНА СОЛ ....
Използвам следните билки и семена, като интерпретацията във видове и количества всеки път може да бъде различна:
- суха мащерка
- суха чубрица
- самардала
- тиквени  семки
- сусамово семе
- сладък червен пипер
- прясно смляна морска сол
- сушен чесън
Семките и семената препичам на сух тиган. Всички продукти смилам в блендер. Разбърквам,  сипвам в дървена съдинка с капаче и прибирам в долапа. Страхотно е  да натопите комаче хляб в тази уханна смес, а ако има и зехтинче или масълче....


Гъбките почиствам от пънчетата, защото са жилави. Не мия....Поставям ги на загрят грил-тиган за по 2-3 минути от всяка страна, докато съвсем леко се обагрят в златисто, внимавайте че прегарят много бързо.


Още топли, поливам гъбите обилно със зехтин и поръсвам с шарената  сол. Гарнирам с няколко резенчета пармезан и препечени на тигана сухи чушлета /така стават хрупкави/. Ако обичате чесън, разбъркайте една смляна скилидка в зехтина, и тогава полейте гъбите.
Сърнелите, приготвени по този начин са чудесна лека вечеря, или подобаваща гарнитура на всяко месно блюдо.
Да ви е сладко!






16 коментара:

  1. С тези снимки направо усетих аромата от гъбите и шарената сол :) много обичам печени гъбки!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,
    страхотни са станали сърнелките.Имам малко страх от набрани гъби, но щом си сигурна, няма проблем.Шарената ти сол е страхотна, аз добавям към шарената сол също риган, сминдух и сушени листа от моркови.Става също чудесна подправка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, ще пробвам и с твоите билки шарената сол, аз общо взето слагам това, което имам в момента, много често прибавям риган, но виж със сушените листа от моркови ме уби направо. ще пробвам...
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Изглеждат апетитно, Мария. Да си призная честно мен ме е страх да купувам гъби дори и от проверени производители, само от големите вериги не ме е страх :) Може би е някаква психологическа бариера, но все пак още не съм се пречупила. Браво за твоя горски агент ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, явно аз съм доверчива...не ми пука, просто само така мога да се насладя на много видове гъби.

      Изтриване
  4. Марийче, много ми допада тази версия, изглеждат неустоимо, само да намеря гъбки и ще пробвам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Панираните ряпа да ядат... Не са кой знае какво, то направо им се губи чара в панировката - на сърнелите имам предвид. Аз с удоволствие бих си опитала от твоя вариант, Марийче, чуден е!
    Поздрави най-сърдечни от мен! :)

    П.П. А отскоро открих колко вкусни са гъбите сурови! Нарязани на съвсем тънки филийки, печурките са добра съставка в една свежа салатка. :) Предполагам, че и с други гъби е възможно, ти ще кажеш. Или пък горският агент. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Тези дни и мъжът ми беше в Трънския балкан и доста гъби набра.И аз ще пробвам твоя вариант при следващото бране на гъби.
    Благодаря ,Марийче за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Merhabalar, mantar ızgaranızın çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм, чудесни са! Спомням си като дете, майка ми сърнелите ги приготвяше само панирани - вкусно, много, но пържено и след втората ми става тежко и сега у дома приготвям най-често на фурна под грила. Сърнелки има по нашите гори, но за някои и аз разчитам на един агент в Сф :)) А със свежи листа от морков можеш да приготвиш страхотно песто. Ако искаш виж - http://vkusnosbety.blogspot.bg/2015/09/carrot-leaves-and-sunflower-seeds-pesto.html .Сушените също са ароматна добавка.

    ОтговорИзтриване
  9. Га бех дИтье, тате и неговите другари ходеха съвсем редовно за сърнелки. После се връщаха с чували и събираха у дома всички колеги, приятели, роднини и съседи на тридневно ядене и пиене с гъбки. Та масовото производство беше просто с масло. Когато бяхме на село, на старата печка на баба ми, просто ги слагахме с краче нагоре, поръсвахме със сол и след малко налапвахме. и за миг не ми е минавала мисълта, че мога да се отровя. Обаче откакто баша ми закъса със здравето и не може да броди по горите, сърнелка не съм хапвала. а точно най-простично, най я обичах
    П.П. Другият път ми загърни една в салфетка и ми я донеси, че твоята много се доближава до моята ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Този блог е много полезен, изпълнен със полезни съвети за здравето! Браво и успех!

    Nasheto Zdrave com Team

    ОтговорИзтриване