15 май 2012

Риба СКАТ С МАСЛЕН СОС с ЛИМОН И КАПЕРСИ


Преди няколко дни попаднах на рибният щанд в Карфур на току-що получен пресен Скат с внушителни размери. По принцип рибата Скат е подобна на нашият Ватос - едното е морска лисица, другото морска котка, и месото им е доста сходно на вкус, като моето предпочитание е за Ватоса / как се приготвя Ватос- прочетете - ТУК /. Но... и двете риби са плоскодънни и месото им е страхотно - няма малки костички, а големи хрущяли, което ги прави лесни за консумация, а и вкусът им е доста по-различен от обичайният вкус на риба - абе ако рибата е голяма, направо си е като екзотични пържоли...Рибата Скат обаче, както и Ватоса, макар че си приличат с Калкана, не са така безобидни, като него. Скат-а има от 1 до 6 отровни шипа на опашката си, и ако се почувства застрашен -напада. Преди време известният ловец на крокодили Стив Ъруин загина от такова шило при подводни снимки. Но..споко, в магазина рибоците са вече без отровните шипове, чието махане е доста трудоемко. Това е и причината едно време рибарите на нашето море да не използват ватоса за готвене, но през последните години вече го почистват от шиповете и се превърна в деликатес- вкусен като калкана, но значително по-евтин..А този екземпляр беше толкова изкусителен с грамаданските  си котлети..... Рибата се движи, нееее - направо плавно танцува във водата  с едни огромни перки и по принцип те се продават в магазина, но ако е много голяма - от гръбнака стават чудни котлети. Купих значителни количества  /у дома ядем риба поне 2 пъти седмично/ и реших да я приготвя по една отдавна заплюта френска рецепта с доста изменения от оригинала обаче:

РИБА СКАТ С МАСЛЕН СОС С ЛИМОН И КАПЕРСИ 


Необходими продукти за 4 порции: 
- рибни котлети или крило от Скат -ако купите перка, трябва да я нарежете на дълги парчета по протежение на хрущялите. А   гръбнака си го режа просто на стекове - има един дебел хрущял само в средата.
- 1 малко бурканче каперси
- около 50 грама масло
- сока на половин  лимон
- смес от царевично и пшенично брашно за овалване на рибата
-3 с.л. царевично нишесте
- една винена чаша сухо бяло вино
- зехтин
- пресен магданоз
- черен пипер
- сол


В оригинала рибата се пържи. Аз я овалях в брашнената царевично-пшеничка смес, с прибавени вътре сол и черен пипер. Но я изпекох на скара, а не я пържих.


Цялата работа е в соса към рибката. Той се приготвя с мно-о-ого масло, като всичко френско. Аз обаче смесих маслото със зехтинче. В оригинала няма и лимон, аз реших да го олимоня соса, за повече вкус, а и да омекоти маслото. Просто пригодих рецептата по мой вкус....И стана разкошно!


Та...загрявам маслото и зехтина. В друга съдинка си разбърквам виното, сол, сока на лимона и нишестето. Сипвам внимателно при маслото. Оставям да покъкри при непрекъснато бъркане на слаб огън, докато се сгъсти от нишестето.Накрая прибавям каперсите, разбърквам за минута и свалям от огъня.
 Можете сами да коригирате гъстотата на соса според предпочитанията ви. Аз го направих малко гъстичък, та добавих и водата от каперсите, за да го променя. А и винаги може да се ливне още малко винце, нали?..И опитвам непрекъснато - за да подобря вкуса, ако нещо не ми допада....Французите слагат изпържените парчета риба в соса да поврят, аз сервирах соса направо върху рибата в чинията.

Финалният щрих при сервирането - поръсете с пресен магданоз.
И извадете изпотената бутилка бяло вино от хладилника....
Да ви е сладко!


И последните  от лалетата в моята градина - вече  прeцъфтяха, но така ме радваха със своите супер колоритни и закачливи форми. Нямам други цветя в двора, които да обграждам с толкова грижи, съзерцание и любов ....всяка сутрин си пиех кафето в тяхната компания и понякога се усещах, че им се усмихвам...аха да им проговоря, така се сприятелихме, а те взеха, че увяхнаха!




26 коментара:

  1. Рибата си я бива,но аз не мога да отместя поглед от лалетата.Може ли така красиво да ги е нашарила природата-прекрасни са,Марийче!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живка, и аз много им се радвам, но дори не съм снимала всички видове. Само дето жегите миналата седмица ги умори по-бързо...

      Изтриване
  2. Скъпа,лалетата ти са просто фантастични!Холандците чак ще ти завидят,имаш невероятни попадения!
    За рибката,щом имаш повечко,да приседна и аз на софрата,а? :)
    Е,хайде,за мен може и без каперси,даже предпочитам.Но иначе сосчето е супер.И разбира се с лимонче,то прекрасно е балансирало маслото,нали?!
    Добре си прекарах тук сред цветенцата ти,а сега-целувки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, мерси, мерси...каперси и ад много не обичам, но тук си пасват съвършенно!И заради лимончето, разбира се!

      Изтриване
  3. Рецептата е супер ! Идеална ! И аз като фен на плуващите хапвам често риба и все търся нови рецепти :) ! Ще пробвам и твоята ,Мари ! Лалетата са вълшебни ! Снимките ти винаги са много хубави :) !
    Хубав ден ,Цветна Пепеляшке ! Поздрав най -сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, при теб сигурно риби бол-знайни и незнайни!мерси за хубавите думи!

      Изтриване
  4. Мария, лалетата са ми любими, а твоите са много красиви :)
    И толкова добре си приготвила соса и рибата, че както се казва
    "французите пасти да ядат ":)
    Прегръдки и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мерси - те французите нямат стигане, но аз не съм голям фен на тяхната кухня, много е префърцунена....

      Изтриване
  5. Да ти кажа хич не съм спец по рибите, обаче пък обичам да си хапвам. Та в магазина могат да ме прилъжат както си искат:). Но определено рецептата ти е страхотна! Цветенцата са чудесни, както винаги тук е много цветно и красиво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Майчицееее!
    Мария, много, много вкусно предложение!
    Прегръдка от мен и морски поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Оххх че хубава рецепта пък и придружена с красиви лалета.
    Прегръдки за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, МАрийчееее!!!
    Този скат изглежда превъзходно!!!
    А лалетата...ох,лалетата- кога ли и аз ще имам такова разнообразие в градинката;)))
    Прекрасни!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, проста работа са лалетата, купуваш луковици и на пролет-воала!Щом имаш двор-лалетата са ти в кърпа вързани, а от теб зависи какви ще си избереш-има невероятен избор!

      Изтриване
  9. Красива градина и прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, обичам риба без речна (с изключение на пъстървата), но такова крилато не съм хапвала още. Виждам, време е да опитам. С лимоновото сосче ;)
    А лалетата са ти много нежни! Прекрасни наистина! Благодаря ти, че споделяш тая красота и с нас!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепни лалета, Мария! Ската свързвам с една книжка от детските ми години, която ме пренасяше в подводния свят, тази плоскодънна риба има отровен шип на опашката и се брани с него. Най-близко си представям калкана. Докато бях малка и живеех в Бургас доста пъти татко носеше калкан и го пускаше във ваната - много вкусна риба, копчетата и ми се виждаха много забавни:)

    Поздравления в дъждовната седмица:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Марта -напълно ти е точна асоциацията с калкана, само дето калкана е вкусен и безобиден, а ската- той е отровен-добавих това инфо горе в поста ми, бях го пропуснала...
      поздрави

      Изтриване
  12. Имаш прекрасна градина! Добре, че не си я пържила и после потапяла в маслото. Много ми харесва твоя олекотен вариант. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. М-да...и на мен ми харесва, че е печена в този случай. Рецептата за сосчето ще се пробва при следваща рибна възможност, въпреки че не съм много запален консуматор на каперси...
    А градината, ах-градината...направо е достойна за мини вариант на ботаническа градина - тип спа-релакс-само-искам-да гледам-цветята!

    ОтговорИзтриване
  14. Марийче, вкъщи сме върли фенове на рибката и твоето предложение направо ме прикова за монитора!:-))) Страхотно изглежда и със сигурност ще пробвам твоята рецепта! На градината ти и прекрасните и цветове отдавна се възхищавам, благодаря ти, че отново ни даде възможност да изплакнем очи в тази красота и феерия.:-))
    А когато имаш малко временце, ще те чакам в моето блогче, там имам една голяма изненада, която искам да споделя и с теб.:-))
    Прекрасен ден ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  15. В книгата за Джулия Чайлд прочетох, че френската кухня има ТРИ тайни: МАСЛО, МАСЛО и ... пак МАСЛО. Това - по повод описанието на сосчета за рибата...Ана

    ОтговорИзтриване