19 септември 2022

Салата с лимони - кулинарният шедьовър на остров Прочида, Италия


Тази салата мога да я хапвам сутрин, обед и ... чаааак на вечерта. Толкова ми допада деликатния кисел вкус, сладката бяла сърцевина,  ефирната лютивина от чушката, загатнатия чеснов аромат и уханието на мента. И всички вкусове омешани с напълно девствен зехтин. За хора, които са любители на интензивни вкусове и имат гурме- небце е просто шедьовър! Има обаче две лоши новини:

- че е силно пристрастяваща!

- че главният герой в тази салата са лимони от остров Прочида. Само такива лимони и никои други! Всъщност на остров Прочида главния герой в цялата локална кулинарна сцена са тези лимони - лимонова е салатата, сорбето, пастата, ризотото, тирамисуто, всичкото...




Благодарение на мъдри фермери и мекия климат, на острова от незапомнени времена растат много специални лимони с три разпознаваеми характеристики: 

- те са наистина огромни и с груба кора, 

- бялата им вътрешна част, наречена албедо е много дебела, с пореста и вкусна структура,  която местните наричат хляб,   а лимоните наричат хлебни лимони, или Limun 'e pan '.

- вкусът на тези лимони е много по-сладък от обикновения лимон. Жълтата част, пулп, е сочна, деликатна и с малко семена. И направо аз си ги гризкам като ябълка.

Това е вид лимон, който цъфти няколко пъти в годината и най-важните цъфтежи са тези от ранна пролет и късно лято. 

Необходими продукти за САЛАТА С ЛИМОНИ:

2 прочидански хлебни лимона

1 скилидка чесън

3-4 люспи от прясна червена люта чушка/или по ваш вкус/ 

2 стръка пресен зелен лук

прясна мента

сол  

девствен зехтин

Лимоните обелвам много тънко с белачка за картофи, като внимавам да не се премахне никаква част от албедото. Тънките жълти обелки изсушавам/тези лимони не са третирани с препарати/ и ползвам за аромат на мюсли, овесена каша, десерти. Лимоните нарязвам на кубчета в купа и накисвам в малко студена вода 10 минути, като така се премахва леко тръпчивия вкус. Отцеждат се лимоновите кубчета и се овкусяват  със сол, зехтин, счукания чесън, ситно нарязаната чушка, лука и ментата. Нека престои 10 мин и се сервира!

 Аз обаче правих салатата веднъж и без да накисвам, за да не похабя нито грам от малкото ми запаси  лимони. И пак се получи перфектно, но все пак оригинала си е най-добре.

Перфектно се съчетава с всякакви риби и морски дарове! 


За остров Прочида прочете повече тук:

Остров Прочида - на една вълна разстояние от Неапол



1 коментар: