08 юли 2011

ПРИКАЗНА ПРАГА - Булеварди и площади с лиричен ритъм......част 2
Продължаваме разходката  в    приказна Прага   от   Староместкия площад    към Карловият мост. Първата ни  спирка е терасата над река Вълтава, където се намира  Музеят на Сметана:

Тук, на  терасата има няколко заведения, но  и най-прекрасният изглед към Карловият мост и замъка Храдчани:


Беше ми станало ритуал - при всяко минаване да хвърля един поглед към чудесната гледка към Мала страна.

Прага - еднакво красива и през нощта, с окъпани от светлина сгради:Площада пред Карловият мост с паметника на Карл IV- при неговото властване, страната бележи небивал подем.


Карловият мост - неговото строителство започва през 1357 под покровителството на крал Карл IV , и завършва в началото на 15-ти век.

Карловият мост (на чешки: Karluv most) е исторически комплекс от мост и крепостни кули, свързващ частите на Прага разположени от двете страни на река Вълтава. Мостът, свързва директно Старият град с Мала страна и замъка Храдчани. Той става известен като Карлов мост след 1870.


Мостът е 516 м дълъг и 10 м широк. „Охраняван“ е с две кули от страната на Мала страна (района под замъка) и с една откъм Стария град. Кулата от страната на Старият град често е определяна като една от най-удивителните светски готически постройки:

 По протежението на моста има повече от 30 скулптури на светци, повечето издигнати в бароков стил в началото на 18 век, като най-старата скулптора е кръст от 14 век, а най-новата на св. св. Кирил и Методий е от времето на президента Томаш Масарик.Днес, повечето от тях, са заменени с копия.


На моста кипи живот денонощно. Пълно е с улични музиканти и художници:От другата страна на реката, в Мала страна, градът има друг пулс и друго лице.

В Мала страна привличат туриста  Статуята на холерата и  Църквата Свети Николас - пищен интериор, изящни стенописи и тавани, богато украсен олтар...ярък пример на абсолютицизма, оказал силно влияние върху католическите църкви:
Улица Нерудова - толкова забавни и красиви неща има тук, страхотни магазинчета за сувенири и разни прахосъбирачки,........а също и много бирарии....
Замъкът Храдчани  /Prazsky hrad/ е крепостен дворцов ансамбъл на хълма над река Вълтава, който включва  няколко двореца, готическата катедрала  Свети Вит, римската базилика Свети Георги, манастир, галерии, параклиси, разкошни градини, отбранителни кули  и Златната уличка.   От 10 век е резиденция на чешките владетели. От 1918 г. е резиденция на президента на републиката.


Катедралата св. Вит  в Храдчани е най-забележителният храм в Чехия и една от най-големите и най-значимите готически катедрали в света. Строежът й е започнал 1344 г. и е завършен 1929 година.
Шеметно извисяващата се Катедрала е акцента в силуета на Прага и като корона увенчава чешката столица.


В катедралата има десетки красиви витражи, като най- забележителни са стъклописите шедьоври на Алфонс Муха  със сцени от живота на св. св. Кирил и Методий и малкия бъдещ крал св. Вацлав с майка му св. Людмила изписани в центъра на витража.
Алфонс Мария Муха (Alfons Maria Mucha, Alphonse,24 юли 1860 — 14 юли 1939) е виден чешки живописец, плакатист, декоратор, приложник, един от най-видните представители на ар нуво.


И нещо интересно ....
През 1906 г. в Прага, Алфонс Муха се жени за своята 22-годишна ученичка и наша съотечественичка, пловдивчанката Мари Хитилова, с която се запознава в Париж. До края на живота му тя се превръща в неговата любима муза, и то каква..... Защото в  своето изкуство А.Муха ни заставя да  " наситим сетивата си с  красотата на женското тяло -  с  изтънченост, еротизъм, виртуозна игра на линията, тънко нюансирана монохромия, интензиви цветни петна, обгърнати с ясен контур, да се възхитим на изящния орнамент, да почувстваме  мига, символа и историята". /Аделина Филева/

И след малкото лирично отклонение, да се потопим в пищността на самата  катедрала:

Златната уличка - уличка на занаятите :


И точно в края й се намира музеят на Кафка, с този доста ексцентричен  /дори и за Кафка...!/ фонтан, с движещи се в таза мъжки пикаещи фигури:И  Кралските градини:

От едноименният хълм се открива чудна гледка към Прага:


Следва   лека и изключително приятна разходка край река Вълтава:Край реката се извисява внушителната сграда на Националният театър:


И модерната танцуваща сграда Джинджър и Фред, на арх. Франк Гери :А в  следващият пост ще ви разкажа моите впечатления за чешката бира и  чешката кухня....

----------------------------------
Прочете още:
ПРИКАЗНА ПРАГА - Булеварди и площади с лиричен ритъм......част 1

ПРАГА - особености на чешката бира, чешката кухня и чешкия език

16 коментара:

 1. Мария, чаках с нетърпение продължението на пътеписа ти за Прага. Това е един наистина красив град, който си записвам в моя "Wish list" за посещение на градове. Красив град, с изключително много забележителности. Разказваш толкова увлекателно, а снимките ти са прекрасни.
  Благодаря за повторното удоволствие. Чакам трета част с нетърпение!:-)))))
  Сърдечни поздрави и прекрасен уикенд!

  ОтговорИзтриване
 2. В очакване на третата част - просто благодаря !За
  доставеното удоволствие и отлично разказаните впечатления !
  Поздрави !
  Хубав и слъчев ден!

  ОтговорИзтриване
 3. Мария, хиляди благодарности за прекрасната разходка! :) Истинско удоволствие за очите!
  Поздрави и хубав уикенд!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря ти, че обикалям света с теб!
  Петя

  ОтговорИзтриване
 5. Ах, Пепеляшка, всеки ден се радвам, че открих твоя блог - благодаря ти!
  Надежда

  ОтговорИзтриване
 6. Тук се храня с очи, много харесвам всички рецепти,които показваш и много от тях съм изпробвала.А от твоите разкази, за различни места по света и унас, просто съм силно запленена.
  Мони

  ОтговорИзтриване
 7. Пепеляшка,просто страхотно -и аз заминавам след три дни ,очарована съм просто.......

  ОтговорИзтриване
 8. Няколко пъти вече се разхождам, благодарение на теб. Казах ти как ти се отдава телепортацията - поздрави, Мария! Здрава да си и щастлива!

  ОтговорИзтриване
 9. Мария,Прага наистина е много красив град,съдейки по снимките ти!Благодаря,че сподели с нас!
  И аз ще чакам с интерес трета част!
  За тази великолепна разходка като вашата колко нощувки минимум ще са ни нужни,без да препускаме,а в едно нормално темпо за разходка и разглеждане?
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 10. Марийче,
  разходих се с теб още веднъж из Прага! Много е красиво! Чудесни снимки!
  Очакваме с нетърпение за бирата и кухнята!
  Вера

  ОтговорИзтриване
 11. Прекрасен град, свежо представяне и великолепни снимки - Благодаря ти, Мария!
  В очакване на част трета,
  поздрави и много усмивки, Диана

  ОтговорИзтриване
 12. Strahotno predstavyane na moyat lyubim grad!Blagodarya!
  Blagodarya i za Pamporovo!
  s pozdrav na nashata popelka- pepelyashka
  Simona

  ОтговорИзтриване
 13. По време на Коледните празници, всичко бе приказно красиво! Не бях виждала такава Коледна украса! На Староместкия площад имаше огрооооомна елха, както и много станеци, разбирай сергии. Сега сме в очакване на Великденските празници!
  Усмивки!
  Даниела

  ОтговорИзтриване
 14. Само да вметна - Людмила е баба на Вацлав, не майка (в частта за базилика Св. Георги и витражите на Св. Вит). Иначе Прага е наистина прекрасна :)

  ОтговорИзтриване
 15. Благодаря ти за подробното описание на твойта разходка из Прага. Аз си я копирах, разпечатах и отмятах забележителностите в края на деня. Прекрасно си изкарахме и видяхме и опитахме всичко както си го описала. БЛАГОДАРЯ ТИ!

  ОтговорИзтриване