15 декември 2020

ВНИМАНИЕ! Продуктово позициониране! На БЪЛГАРИЯ! - 3 част




Като едно истинско "азсъмбългарчеобичам" пообиколих много познати и непознати места в Родината през тази адски объркана, пандемична година. Но друго е да знаеш, че можеш да си купиш билет по всяко време за всяка точка на света и да запрашиш където ти душа сака......адски ми липсва това чувство за свобода и тези пътувания. И се чувствам ограбена......Но, компенсирах, доколкото е възможно със скитания по нашите, родни ширини...... и вече мога да твърдя, че познавам родната земя в детайли. Ето някои нови местенца, или друг поглед към познати родни картинки:



 Българският С/тоун/ЛАМАхендж край село Житница.

Правоъгълни бали слама.
Светлината е на петна.
Под небето - една голяма
и хранителна тишина.
Хоризонтът, извит в усмивка.
Ароматна прохладна пръст.
Във сърцето - покой. Почивка.
И надежда - околовръст.
Мария Донева









Село Старо Железаре
Старо Железаре е първото село в света, чийто къщи и дувари са щедро изрисувани с графити. Прочетете повече тук:




Едно парченце от Рая.....Все още девствена природа, шепот на вълни, лазурно синьо море, мидени плажове, мистерии и легенди, недокосната красота....
Има такова място, и то в България!
И се казва Маслен нос или Зейтинбурун!
Повече прочетете тук:




И залив Света Параскева.
Хипарлък на самотен плаж, защото........
"Не е измислица морето и щастието съществува" /Хр.Фотев/




Морето се боричка като коте.....на плаж Липите:



Ахтопол -
Бурно море,
отлитаща птица
самотен фар........
нещата от живота! 🌊🌊





Созопол
Тези макове с дъх на обичане,
пеперудено, нежно въздишащи,
заличаващи мойто отричане,
с кръв снабдяват сърцето ми скитащо.
Повече - ТУК:



Алепу и шофьорския плаж на мръкване:





ВИТОША - лято, планина, прохлада, рогозка от ухания, нова играчка и ....ах, този август!





ДРАГАЛЕВЦИ




Язовир КАМЧИЯ
Изграден по поречието на р. Луда Камчия през 1973г. Водният му обем, освен от нея, се формира още от реките Котленска, Глогова, Нейковска, Ичеренска, Медвенска и Садовска - повечето не съм ги чувала и не ги зная къде точно са, но със сигурност трябва да са някъде наоколо. Площта, от която се събират водите му, е над 1600 кв. км.
Водата на язовира се разпределя между Бургаска и Варненска област в съотношение 60:40 и това е един от малкото случаи, в които Бургас няма как да се счита за пренебрегнат в полза на Морската ни столица. Язовирът е дълъг 28 км, ширината му на места надминава 2 км. Обемът на язовира е 235 млн. кубически метра. Дълбочината на „Камчия” при кулата на язовира е 80 метра, което означава, че ако потопите в него 30-етажна сграда, ще можете да си завържете лодката за покрива й. Останалото ще са апартаменти и офиси за рибите.
От година време почти, водното ниво на язовира е застрашително намалял и това безпокои доста управниците на Варна и Бургас. Това плачевно положение е видно на снимките:








Нос КАЛИАКРА
Едно от най-любимите ми кътчета по северното ни Черноморие. Заради сюрреалистичния пейзаж, съчетал във фамозна симбиоза безкрайната синева на морето, шеметни колоритни скали и фиорди, и въртящите се като магически гиганти вятърни генератори.





Thracian Cliffs Golf And Spa Resort - до Балчик

Септември се чумери като мъж,
така и непростил целувка чужда...
Презряла диня.Прецъфтяла ръж.
Убийте ме,
от лято
имам
нужда!
Добромир Банев







Вила Чинка - Св.Константин и Елена






Effect Algara Beach Club Hotel - ГОЛЯМА ДОЗА ЩАСТИЕ !
Този хотелски комплекс е моето откритие за тази година - на брега на морето, заобиколен от красива природа и много интересни места за посещение наоколо. Разкошна градина. Невероятни дизайнерски решения, същевременно функционални и красиви стаи с прецизност във всеки детайл. Отваряш очи сутринта и виждаш как вълните се плискат почти до леглото. Респектиращо разнообразие на изненадващо вкусна храна. Ненатрапчиво учтив персонал, перфектно обслужване. Абе, мечтая си да дойде лятото и отново да съм там! И ще бъда.....








"В живота всичко отминава....Освен желанието да се събудиш край морето...." Франц Кафка


Не съм изтръскала още плажа от хавлията, а то....есен се задава! Протестирам!


ПИРИН - Муратов връх и Муратово езеро
Ирин-Пирин! Поклон, грамада чудна
от преспи, хаос, облаци, гранит!
В небето синьо, кат легенда будна,
стърчиш, величествен и страховит.
Ив.Вазов



Повече за този наш поход в Пирин прочетете тук:




Язовир ВЪЧА и екопътека Чилингира
Прекрасна еднодневна разходка, на 2ч и половина от София. Ние пристигнахме точно за вкусен рибен обяд в комплекс Чилингира, който буквално е кацнал над язовира. Срещу него, зад автобусната спирка, започва екопътека Чилингира, която е дълга 2 км и не изисква специални планински умения, но все пак има леко стръмни участъци. На финала обаче сме възнаградени с впечатляваща гледка към язовира и надиплените планински масиви наоколо.





ВИТОША в есенна премяна
Днес твори есента,
с повей от мисли прогонвани…
И с трептящите цветни листа
обрисува ни хиляди спомени.









Ждрелото на река Ерма - ноемврийски парченца есен
Готина еднодневна разходка от София. Екопътеката е очарователна през есента. Но лошото е, че вместо да се направи един голям кръг от няколко км, пътеката е прекъсната след махала Богоина от поредния тарикат-собственик на кръчма, който е затворил с катинар моста над реката. Целта му е да си опази пръснатите маси на поляната след моста, и ей така да си направи първи частен мост и да прекъсне нагло екопътеката. Та трябваше да се върнем обратно, което доста ни вбеси и разочарова. Хитреца-кръчмар е курдисал навсякъде табелки, че пътя води до неговото заведение, наречено Рибарника, което обаче работи само през уикенда и само тогава може да се премине през моста и да се проходи цялата екопътека. 






Има и още нещо положително в тази малка разходка край София - задължителната спирка на ханче Парамун. Най-вкусната агнешка супа хапнах, кюфтаци и разни други простички, но много вкусни неща. и напълнихме багажника с продукти от местните фермички - картофи, ябълки, мляко, сирене и кашкавал, тънки мезета, лютеница и сладка разни и разнообразни. Препоръчвам, ако имате път натам!



Кое е първото, а? Яйцето или кокошката? 😀


Или всичко е любов.......?! 


Язовир Смолско
Язовира е много малък, може да се обхване целия с просто око, и това е също магнетично. От двата му бряга са полегнали хълмове, грейнали в такива шарки, каквито само майката природа може да сътвори. На брега на язовира, до един позлатен дъб, се е сгушил идилично параклис "Св. Петка". 
Повече прочетете тук:






Останете си със здраве!
Защото болният има само едно желание, здравият – безброй.
За да продължим да мечтаем обаче,
трябва да се опазим здрави.
Бъдете здрави.
И пазете другите!


Прочетете още:



5 коментара:

  1. Любопитството ти към света,подхода към детайлите, креативността на представяне, дълбочината на въздействие, отключва мириса и вкуса на сол,топлина от слънце, аромат на сено,магическата сила на водата. Едно пътуване, с привкус на свобода!Мария, благодаря ти! Много би ти отивало следващия път, с тази вертуална разходка из красотите на България, да ни показваш и ястието, което провокира, всяко едно от тях.Бъди все така щура и въздействаща!

    ОтговорИзтриване
  2. Antoaneta Diancova , благодаря за невероятно милия и красив коментар! Чак ми се навлажниха очите от кеф....
    Идеята за автентично ястие от всяко място е чудесна, но като виден лакомник ще ми се изтърка молива, ако почна да разказвам и за храна.....на тая тема така се унасям, че няма да имам спирка. Доста съм писала за храната по чужди и непознати страни, интересно ще е и за нашата кухня да напиша .....Още веднъж, благодаря!😍♥️😍♥️

    ОтговорИзтриване
  3. Майсторска работа с дрона и фотоапарата,балсам за сетивата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария Калчева , мерси, мерси много! Дрона е нова играчка и още се учим с мъжа ми. Но е забавление голямо.....😍

      Изтриване
  4. Очарователни цветове и моменти, пълни с атмосфера!

    ОтговорИзтриване