28 октомври 2020

STREET ART VILLAGE Старо Железаре и неговите красиво изрисувани дувари











ВЪХ, УБИ МЪ.......!!!






Старо Железаре е първото село в света, чийто къщи и дувари са щедро изрисувани с графити.
Проектът за рисунки върху стени и огради на къщи в селото е на артиста Венцислав Пирянков. Художникът живее и работи в Полша, а в Старо Железаре е фамилната му къща, която е превърната в своеобразен арт център.







Първите творби се появават през 2015-та година. Идеята е да се използва селото като живописно платно и то да се превърне в своеобразна галерия на открито с произведения на изкуството.
Пирянков, заедно със съпругата си Катаржина и част от учениците им по изобразително изкуство рисуват из цялото село. Повечето от творбите изобразяват собственика на имота в симбиоза с някоя известна личност от политиката, спорта, изкуство и култура. Можеш да видиш Барак Обама, кралица Елизабет, Ангела Меркел, Сталин и Путин седнали на моабет с жители на Старо Железаре. На съседния сокак Бийтълс и Ван Гог си правят компания. На друг дувар Карл Лагерфелд  си хортува със старожелезарски баби. Лех Валенса и той бистри политиката със сладкодумните баби. А Тръмп е "яхнал"  каруца и гордо развява българското знаме.  В тези рисунки има деликатно чувство за хумор, остър ум, иносказателност, пунктуалност... в някои има дори виц.















Цяла отделна тема са старожелезарските баби и Карл Лагерфелд - той позира с тях и любимата си котка, взима им мерки за нов сукман......









Шагал е "полетял" над цялото село:








Много впечатляваща  е улицата MOMA (идва от Museum of modern art), където върху дървени порти и автентични дувари са пресъздадени творби на Пикасо, Модилиани, Хуан Миро, Ван Гог, Моне, Дали, Климпт и още многодруги, но тук произведенията на велики майстори са едно към едно пресъздадени, наистина страхотно, но липсва закачката, която се кипри на другите дувари редом с таланта.
























"Госпожиците" на Пикасо си правят селфи ...:








Село Старо Железаре ми допадна и със своята автентичност, запазените невероятни дървени порти и глинени дувари, в духа на спряло някъде в миналото време, чаааак в моето детство например.... 









Старо Железаре се намира в община Хисаря. Отстои на 170 км от София. Има около 400 жители. Така се случи, че в рамките на два месеца ходих 3 пъти до селото, демек вече си имам образователен ценз за гид из тази галерия на открито.









Бабите на Старо Железаре - не само по дуварите в компанията на Карл Лагерфелд, а и в живия живот. 





Ей тия тричките дружки така ни приобщиха към тяхната седянка, а на изпроводяк баба Донка /най-младата/ни напълни ентусиазирано по една торба патладжани, домати, чушки от градината си, отрупана от плодородие и подредена като за показ.


Туй е старожелезарски патладжан    









2 коментара:

  1. Поразително! Атмосферата на света събрана в наше село! <3
    Благодаря за красивия пост, Мария! Прекрасни сте с Марта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно! Идея, изпълнение...И ти си прекрасна! Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване