13 ноември 2020

Еднодневно "бягство" от София - язовир Смолско

 



Язовир Смолско? 

Ама разбира се, че не сте го чували.... И аз не бях. А се намира в Ихтиманската Средна гора, на 55 км от София - между селата Байлово и Смолско. След Байлово се минава покрай каменна кариера и после в дясно се завива по черен, но не лош път. След около 5 минути се стига в дясно до една поляна, където може да се остави колата. И оттам пеш има няма 500 метра сред обаятелна природа. Имаше няколко рибари, които бяха се замъкнали с кола чак до езерото. Моята кола е високопроходима, но нужно ли е да я търкалям до езерото, да разваля тишината наоколо, да прецакам божествения пейзаж с моя паркиран автомобил, а и да се лиша от прекрасна лека разходка в прегръдката на природата?! Но, въпрос на вкус, казала котката, и си облизала задника😀!







Язовира е много малък, може да се обхване целия с просто око, и това е също магнетично. От двата му бряга са полегнали хълмове, грейнали в такива шарки, каквито само майката природа може да сътвори. На брега на язовира, до един позлатен дъб, се е сгушил идилично параклис "Св. Петка". 






Улучихме слънчев ноемврийски ден. Направихме си пикник, поговорихме си с рибките, погълнахме цялата прелест на есенната природна палитра, покрачихме наоколо. Запечатахме пъстри картини с телефона, пуснахме дрон да видим тази разкошотия и от птичи поглед.... И хайде обратно!





Полет около язовира:






И кариерата по пътя:



Всъщност аз открих това райско кътче случайно от Блога на Вера, за което й благодаря. И дано си остане такова - глътка свежест на една ръка разстояние от София. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар