25 септември 2019

ВНИМАНИЕ! Продуктово позициониране! На БЪЛГАРИЯ! - 2 част















Знаете, че обичам нашето Черноморие и тази година се скитах няколко пъти по моите любими местенца....Хаха, обичам и всички други морета, разбира се, където и да са те по света! Но не съм привърженик на отричането на всичко родно, защото имаме прекрасни кътчета и по нашето море, и в този пост продуктово ще ви ги позиционирам 😍😍....



ТЮЛЕНОВО
Много ме кефи всичко там - скалите, драматичният ландшафт, липсата на голям туристически калабълък....Тази година отседнахме за малко и в едноименния хотел в селото, кацнал на една скала с очарователно вю към безбрежната морска шир. Бях много изненадана, положително, от интериора в стаите. Футуристично стъклено кубче е приютило душ кабина, мивка и тоалетна по един много симпатичен начин.Няма плаж, е има няколко шезлонга пред хотела...Но ние плувахме покрай скалите, заедно с корморани и змиорки, препичащи се на слънце по скалите или плуващи с жабка в устата - същински филм на National Geographic...
Ресторанта на хотела е също с много приятен дизайн и вкусна храна.













ШАБЛА
Изненадах се, че тук кипеше огромен труд по събиране на рапани, които се изнасяли за  Япония. 
Кръчмичката При бай Пешо е емблематична за този район.








ПЛАЖ И РЕСТОРАНТ THE BAY - "
Св. Константин и Елена"
Ресторанта е моят фаворит /заедно с Короната в Балчик/ от завидно голямото количество заведения, които посетихме по Северното крайбрежие.
Плажчето е малко и закътано. Но ресторанта, ах ресторанта.... Интериора е наистина впечатляващ, изпипан до последният дребен детайл, с лек ориенталско-марокански полъх, който преобладава и в менюто. Храната обаче е истински фойерверк от изненадващо смели компилации на продукти, вкусове и аромати, буквално  изригващи в чинията. Риби, меса, кюфтенца от телешки бузи, миди с ориз, уникални салати...доста неща опитахме за няколко обяда там. А и десертите са черешката на тортата - абсолютно различни  от всичко, което съм опитвала досега. Домашният им сладолед с вкус на канела, орехи, ягода и какво ли още не, е просто божествен. И последно - обслужването е също безупречно.
Не пропускайте, това е истински гурме панаир за душата!



















ВИЛА ЧИНКА - "Св. Константин и Елена"
Хотелски комплекс със свободен достъп/засега/ до плажа им. Много е красиво, поддържано, озеленено, нагиздено и чудесно местенце за плажуване.





















ВАРНА
Във Варна ме впечатли невероятната кулинарна сцена - наистина заведенията край плажната ивица са своеобразен парад на модерен дизайн, артистични хрумки, оригинални коктейли и вкусна храна, и доста щур купон....













РУСАЛКА
Днес емблематичният курорт Русалка е опърпан и занемарен, досущ като цигански катун, само дето не е така жизнерадостно шарен.....Какви неимоверни усилия ли са нужни, за да унищожиш това иначе райско кътче?













КАЛИАКРА
Ей това е най-сюрреалистичният пейзаж на България, според мен..... Стърчащите стотици перки, въртящи се в плавен ритъм с нежно жужене, морето, което се блъска страховито в цветно обагрените скали.... Нереално и адски любимо!













АРТ-КОМПЛЕКС АНЕЛ - СОЗОПОЛ
Няма друг хотел като този... Може би никъде по света.
"Арт комплекс АНЕЛ е разположен южно от Созопол, полуостров „Буджака“ (местност Колокита) – природен феномен с множество фиорди, една от най-красивата и живописна част от българското Черноморие. Намира се на място, целунато от Бога - на скалистия, величествен нос „Христос“. При изграждането на комплекса е постигната неповторима симбиоза между архитектура и природа. Той разполага със забележителна ботаническа градина и с уникална за нашата страна скулптурна експозиция с произведения на най-бележитите български творци в областта на пластичното изобразително изкуство. Стаите и общите помещения са своеобразни галерии със стотици картини – графика и живопис. АНЕЛ е единственият хотелски комплекс в света – музей на изящните изкуства, в който образите и формите на духовната ни култура се съчетават артистично и поетично с дизайн, удобство и лукс.
Автор на цялостния проект и собственик на Арт комплекс АНЕЛ е известният поет и колекционер Ангел Симеонов." - от страницата на хотела
Басейните са с морска вода. Единият е живописно разположен в самите скали, като морско езеро, водата му винаги е кристално чиста, а когато морският бриз притихне, то става като вълшебно кристално огледало! А е адски гот да си плуваш в спокойната му морска вода, а наоколо да се сгромолясват вълните с трясък, а до теб да  се усмихва един Мечтател и някъде далеч върху скалата да се извисява Нестинарка в своя огнен танц..... 
Уникално изживяване е този хотел! 
И май най-привлекателното място за морски сватби.






























СОЗОПОЛ
Почти си отгледахме децата по Созополските сокаци, и никога не ни омръзват соленият  дъх на морето, аромата на  смокиня, крякащите гларуси и песента на щурците, изгревите и залезите..... 


мил спомен от отдавна отминали години....💗















Дърт@ woman in DIRTY Градина /bar/....




Тази година успяхме да се изкефим на концерта на нашите любимци ФСБ, в рамките на Аполонията. Беше страхотно, и както винаги ни издигнаха "високо, високо...." с тяхното изкуство. Но,  трябваше ние на тях да се поклоним.... дълбоко да им се поклоним!!💏



Джанка дел мар
Ресторант на самия плаж  Червенка, под бар Ботаник. Предлагат скара, салати и пържени картофи, но то на това място какво друго ти трябва...



Бар Ботаник на плаж Червенка
Чаровна местенце, направено с много вкус и хъс. Прекрасни коктейли и прелестна гледка.





Смокиня и Каваците
Бившите къмпинги сега са огромна плажна ивица със свободен достъп със симпатични барчета, изкусителни ресторанти  и много настроение.





 Дюни
Това е моят фаворит сред затворените комплекси All inclusive по нашето Черноморие. Огромно пространство, перфектна организация, много зеленина, вълнолм, който бори вълните. При последното ни ходене на морето през септември имаше много вълни и затова  ползвахме само плажа на Дюни, заради вълнолома, а и защото е със свободен достъп и е много чист и уреден. През няколко часа минават момчета с ръкавици да чистят боклуци по пясъка, макар че има през 2 метра кошчета. След плажът на Дюни  започва дългата плажна ивица на Шофьорския плаж, който не е охраняем, но също е много чист, спокоен и разкошен.







Кръчма Старци разбойници - Варвара
Толкова суперлативи бях слушала, че отидох май с твърде пълна кошница на това място и останах леко разочарована. Пространството е много шик, със собствена винтидж атмосфера и почерк. Звучи релаксиращо  джазирано етно. Но храната, която опитахме не беше нищо особено, макар че е домашно приготвена и с качествени продукти. Така прехвалената содена питка беше наистина вкусна. Бобът обаче беше без грам мерудии в него. В рибената чорба нямаше дивесил дори, а какво е рибената чорба без тая дъхава билка? Десертите са ок. Храната иначе е сервирана по ефектен начин, особено кафето ме изкефи на макс. Затова го препоръчвам, защото е интересно и някак одухотворено кътче.
























Гамартата - Дюни
Това е едно имение от 11 дка с хотел, басейн, ресторант, зеленчукови градини, животинки. Е, нямат директен излаз на морето, но плажът на Дюни и на 2 мин с кола. 
Ресторанта е под едни грамадански дървета, та и в най-голямата жега е прохладно и много спокойно. Доматите са от тяхната градина и са трепач. Още на паркинга мирише убийствено на печени чушки и те са направо пристрастяващи. Имат и собствен далян и винаги прясна риба, миди, които също умеят да приготвят много добре. И супите са екстра, и скарата.... всичката им храна е простичка, но много вкусна. Препоръчвам с 2 ръце.








Далян Чайка  
Този ресторант на Буджака има чудна атмосфера и е  кацнал на скала с прелестна гледка към морето. Тук, на това място е сниман филмът Оркестър без име, и затова има много носталгични препратки в снимки. Винаги има прясна риба, все пак е далян....  Салати, десерти, риби, всичко е на ниво. Понякога рибената им супа е за критика, но... просто вече не си я поръчвам. Забелязала съм, че супите са най-големият препъни камък по ресторантите. Слава богу, не във всички!



Ресторант Албатрос - Созопол
Вече над 20 години сме му редовни клиенти. Храна, приготвена без компромиси във вкус и качество. Една идея им куца обслужването - носят салата и основно почти едновременно, както е в много други заведения у нас всъщност. Но са големи майстори на рибните глезотии. Все пак са си Созополска фамилия... Похвално е, че не лежат на стара слава, а непрекъснато подобряват, експериментират, изненадват с храната. Препоръчвам!





ЗА ТАЗИ ГОДИНА ОТ НАШЕТО МОРЕ - ТОЛКОВА.....ДОГОДИНА ПАК!
А сега отлитам по други морета.....

Прочетете и
 ВНИМАНИЕ! Продуктово позициониране! на БЪЛГАРИЯ! - 1 ЧАСТ


4 коментара:

  1. Страхотно описание, Мария, на чудесни кътчета, благодаря! Следващия път като тръгнем по българското Черноморие, пак ще се върна да прочета кои местенца препоръчваш. И аз си го обичам нашето крайбрежие, не харесвам само туристическия кабалък и прекомерното застрояване. Изчетох с удоволствие, а снимките ти са прекрасни, както винаги! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,
    от Варна съм, но не съм посещавала нито едно кътче по Черноморието.Дори и Св.Константин и Елена.Обичам повече планината, а прекомерното застрояване и липсата на повече зеленина по нашето Черноморие ме дразни.Не обичам и много туристи струпани на едно масто в грандомански хотели.Но обичам в планината вили , които са на тихи и чисти места с хубава природа.Гората ми действа отморяващо и релаксиращо.По нашето Черноморие твърде много продължава да се строи и то не малки и китни хотелчета, а грандомански сгради.След време много хора ще предпочитат тихи и усамотени места за да избягат от многото шум и навалица.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  3. Много синьо и много красиво! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам го нашто море, всякак и всякъде, но на юг най-много!

    ОтговорИзтриване