23 януари 2015

JE SUIS ПЕТЕЛ във ВИНО .........!


Откога съм се заканила на тази френска класика, ама все не попадам на петел....И  в момента, в който ми се изпречи първият  пернат екземпляр, веднага  подготвих тенджерата и запретнах ръкави - Ооо,  тре биен, викам си, ще го удавя във вино тоз петел, ще го оставя да ври няколко часа и воала....coq au vin!  Отворих все пак да видя кво ще рече чичко Гугъл по въпроса ....Да, ама не...Оказа се, че  то не било тъй просто... - френски тертип е това ей, засукана работа.... А  всички знаем, че френската  кухня е много сложна в своето прекалено и натрапчиво маниерничене, и пържена до припадък в масло, и надута, но пък вери, вери делишъс....В крайна сметка комбинирах по нещичко от няколко рецепти, които ми харесаха, за да се доближа максимално до автентичната рецепта. .Врътня голяма, щурам се из кухнята цял преди обед и  гълча на ум -  "Абе франсета,  мерси боку - вкусно, вкусно, колко  да е вкусно, егати - петел във вино...  "
Еееей  хора, казвам ви, не стана просто вкусно, стана жестоко вкусно ...... облизахме  си и пръстите, и чиниите, и птичите кокалчета оглозгахме.........  Сега се оглеждам пак за някой "заблуден" петел !


Coq au Vin
или ПЕТЕЛът във вино на французите

Необходими продукти:
за маринатата:
1 бутилка 750 мл хубаво червено вино
1 морков, нарязан
4 скилидки чесън, нарязани
1 глава лук, голяма, нарязана ситно
1 шепа сушени манатарки
букет гарни - 10 стръка прясна мащерка, 5 стръка пресен  магданоз и 3 листа дафинов лист,  завити в букетче с кухненски канап
черен пипер - прясно смлян, на вкус

за птицата:
1 петел около 2 кг
моя беше от породата на синьокраките, много специален, от Чифлик Ливади
2 суп.л.краве масло
2 суп.л. олио
1 суп.л. брашно
1 ч.ч. чист домашен пилешки бульон, при необходимост

за гарнитурата:
500 гр. гъби
200 гр.свински гърди
300 гр. лук шалот/арпаджик/
10 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 суп.л.олио
1 суп.л масло
1 връзка магданоз


Мариноването:
Приготвям си маринатата от вечерта и накисвам вътре добре измития, подсушен и разфасован на порции петел.Оставям в хладилника за цяла нощ хубаво да се опиянчи
Гарнитурата от зеленчуци и бекон:
В 1 суп.л.олио и разтопеното масло запържвам лукчетата шалот   до златисто, около 5 минути.Прибавям гъбите и чесъна и запържвам още 3 минути, капвам 2-3 суп.л бульон /чист домашен пилешки/ и когато течността изври, зеленчуците вече са готови. Овкусявам със сол  и черен пипер и изваждам в купа.
В друга чиста тенджера запържвам нарязаните на ситно свински гърди във 2-рата  суп.л олио, поръсвам със сол и черен пипер. До златисто, около 10 минути. Изваждам върху кухненска хартия, за да се отцеди.Прехвърлям в малка купичка. и си имам пръжки. По рецепта се ползва бекон, но той трябва да не е пушен, за да не промени вкуса и аромата на яхнията, а у нас всички колбаси са ужасно опушени, затова аз използвах сурови свински гърди.
Същинското готвене на птицата:
В същата тенджера, в която съм запържила бекона, добавям . маслото и олиото, и слагам отцедените парчета петел, пържа до златисто около 10 минути. Аз го направих на два пъти, защото месото е доста. Изваждам  месото.
В същата тенджера  прибавям зеленчуците от маринатата, без букетчето подправки, които запазвам. Пържат се 10 минути и се добавя брашното, при непрекъснато бъркане се пържи още 2 минути. Добавям  месото, виното, букетчето подправки, сол и черен пипер на вкус.Когато заври, намалявам котлона и оставям да къкри на слаб огън около час и половина или докато омекне месото.Ако птицата е по-стара и се наложи по-дълго варене, със сигурност ще е необходимо добавянето на  бульон или в краен случай гореща вода. Не оставяйте тенджерата без надзор, за да може да контролирате течността.
Малко лирическо френско-пилешко отклонение....
Няма никакво значение с какъв точно петел ще сготвите тази френска класика,. но понеже са много интересни тези синьокраки птици, към чийто порода спадаше и моята.....а и са безспорен фаворит в птицевъдството, да ви разкажа нещичко за тях.

снимките на птиците са от интернет
 Ако сте с любопитно и  набито око, като мен, и ако сте се разхождали в някой от хубавите френски магазини за месо, може и да ви е направило впечатление, че има едни птици, които са "завити" и опаковани по специален начин, като освен самата почистена птица, е запазена  главата с червения гребен, малко от бялата перушина на шията, а отдолу са подвити и сините крака. Ей  това са френските аристократи със сини крака - пилетата от  породата Le Bleu, които са с контролирано наименование за произход и се отглеждат в района на Bresse, Източна Франция. Преди години прочетох за тях нещо интересно - всяка птица, за да е с този произход, трябва да притежава и френска патриотична  външност, тоест оцветяването й да е в цветовете на френското знаме:
- оловно сини крака,
- изцяло бяла перушина, никакви омбре цветни оттенъци със старомодни кафеникави краски,
- яркочервен гребен.
Толкова за гордостта на френските фермери и кулинари - синьокраките птици от Брес.
Финалът:
Сервира се порция от птицата, добавя се порция от зеленчуците, залива се със соса, а отгоре се поръсва с така получените пръжки и нарязан магданоз.Може да се сервира с варени картофи, картофено пюре, някаква паста или просто комат домашен вкусен хляб.
А виното в  чинията и виното в  чашата,  си прилягат, като отдавна женена двойка - перфектно! 
Хуквайте да дирите петел и.......
да ви е сладко!
BON APPETIT!






13 коментара:

  1. А,бе, франсето си е франсе :)
    Облизваш пръсти и това е :)
    Ако се сблъскам с такова пернато го взимам веднага!
    Сигурна съм, че е фантастично!
    Хубав петък от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Развесели ме още със заглавието, нямаш равна с това чувство за хумор твое!
    Всичко е наистина страхотно - и представено, и сготвено, и снимано, сигурно и изядено.

    ОтговорИзтриване
  3. Je suis петел, ама аз съм "très faim", Мария! А ти си безмилостно жестока!
    Много обичам френска кухня, обожавам я направо. Но не пред префърцунената, предпочитам селската, френска кухня, която ще нахрани не само очите, небцето и душата, но и ще напълни добре стомахчето. Не съм готвила никога този прословут пиян петел, Мария. И аз все му се каня, имаме домашни птици, но не знам защо отлагам. Провокираш ме с тези апетитни снимки да го сторя в най-близко време, изкусителке. :))) Страхотна си!
    Прегръдки и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Ирма, щом имате домашни птици, резваш главата на първата срещната и воала! Мисля че ще стане чудесно и с домашно пиле, кокошчица, всякакво пернато...само с бройлер нищо няма да се получи.И BON APPETIT!

      Изтриване
  4. Ех, Мария,
    толкова красиво си представила и описала този френски петел.Провокираш ме и аз да сготвя, имаме домашен, по прекрасната ти рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Бре, и те като италианците с пицата ''Маргарита''! И аз си имам петел (Артуро) такъв напет като на снимките, е няма сини крака щото не е от френско потекло, ама си го държа за компания на кокошките! Понякога когато се опита да ме клъвне (напоследък все по-често) му казвам, че имам голяма тенджера точно по негов размер, сега ще добавя, че имам и рецепта :)!
    Чудесни снимки, Мария! И страхотна рецепта!
    Поздрави! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова колоритни снимки, толкова колоритна си и ти самата отново, толкова колоритно е и менюто ти... Марийче, май другото ти име е Колорит! Страхотна публикация, благодаря за удоволствието. :) И за мое, още по-пълно удоволствие, утре ще помагам на кулинарен курс за френска кухня. Познай какво е основното ястие? Е, не знам дали е съвпадение, но точно петел във вино. ;) Ще опитам за първи път!
    Поздрави и усмивки ти изпращам!

    ОтговорИзтриване
  7. Смях се на глас от началото до края, насладих се на чудесните ти снимки, остава да опитам рецептата! :)))
    Наздраве!
    Приятна вечер, Мария!

    ОтговорИзтриване
  8. Имам си домашен петел,рецепта,остава да опитам тази вкусотия,Марийче.Не държа на сините крака-важното е ,че нашите са бели ,свободни и щастливи,докато не набарат тенджерата.
    Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, достави ми истинско удоволствие твоята публикация. Чета и се усмихвам, накрая се и облизвам. Не съм яла такива ,,аристократи,,, но сега е момента да си дръпна едно парченце от твоя! :)
    Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте Мария! Пробвала съм някои от рецептите Ви и резултатът винаги е бил отличен. Сигурна съм, че и с тази ще е така. Но...най-много обичам коментарите Ви! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Цар си на засуканите птичи ( и не само) угощения,Мария,истинска наслада е да те чете човек!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Ненадмината си на специалните, класически и ефектни рецепти, Мария,
    изпълнението, представянето и снимките - впечатляващи...Адмирации!
    Благодаря за удоволствието, сърдечни поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване