10 декември 2012

САНТОРИНИ - приказна магия в бяло и синьо ....

клик върху снимката за по-висока резолюция


Да си призная, последно време голям глад ме е налегнал....
ама голям глад ви казвам!
 Но не някакъв обикновен глад към храна, не-ее, 
то аз този си го имам бая отдавна....
а и лесно бих могла да се справя с него!
Говоря ви за неистов глад към приключения,
глад за скитане по  света и у нас,
глад някакъв към непознатото,
глад някакъв номадски....
Ей такъв гаден непосилен глад имах и към остров Санторини....
Ще кажете.. Е, айде холан, какво толкоз, остров -  една самотна скала накисната във водата!
А и навсякъде едно и също  - " хора, къщи, салтанати...", както го е рекъл Алеко Константинов....
Да, ама не...Санторини ме привличаше, като магнит!
 И е имало защо...



Сега съм заситена откъм Санторини.
Насладих се на фотогеничните бели къщи, накацали по стръмните вулканични склонове на острова.
Наситих се на сините църковни куполи, емблематични за Цикладите.
Погълнах цялата красота на божествените Бугенвелии.
Отпих от уникалното островно вино VINSANTO.
Наквасих се в сините води на морето.
Облизах се,
 и се усмихнах на живота........!


Още с пристигането си на остров Санторини, изпращам SMS на благоверния,
да не се кахъри за мен, защото аз си прекарвам екстра...
Съпругът ми не харесва Гърция и гърците,
 и като не успях да го кандардисам, тръгнах сама......
Събщението  ми гласи: 
"Слънчева прегръдка от Санторини - приказка в бяло и синьо!"
 Получавам светкавичен отговор:
" Облачна прегръдка от София -  сиво и сиво." 
Така се смях от сърце...много ми е готин той!
Затова и не се колебах за заглавието на този пост, 
макар че ако трябва да съм точна,
 приказката  е в бяло, 
със синьо  и   цикламено за цвят!.......


Емблемата на Цикладската архитектура - съчетанието на снежно белите къщурки или параклиси, с ярко сини куполи, дървени капаци, грънци....Няма исполини от тухли, алуминий  и стъкло, няма грандиозни църкви, всичко е простичко и семпло, но така докосва сърцето.....И като се добави и цикламеното на Бугенвелиите....просто разкош! А това искрящо синьо винаги ме е привличало, дали защото тюркоазът е зодиакалния ми камък, дали защото си падам малко циганска душа или защото луд на шарено се радва....дори у дома в хола си направих огромна синя камина, която мъжа ми не харесва, но пък мен ме  кефи максимално.Така че, остров Санторини ме захласна с "моите" цветове и просто не можех да му се нарадвам! Направо пощръклях да се кефя на тез бугенвелии в циклама и лила, 
разстлали се  нереално красиви по фасади и улици......





Санторини  /или Тира, на гръцки  Σαντορίνη или Θήρα / е най-големият остров от групата на Цикладите в Егейско море. Той се е образувал при един рядък и катастрофален  природен феномен.


 През 1400 г. пр.н.е.  вулкан експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини, тогава имащ форма на кръг, литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер или така наречената  калдера, който се запълнил с морска вода. Във въздуха били вдигнати 100 куб. км. скали. Следи от чудовищната експлозия са открити чак в Египет и по крайбрежието на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер, за който също ще ви разкажа, но друг път.... Историците смятат, че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация. Счита се, че това е една от възможните теории на легендата за Атлантида


Поради географската морфология и вулканичен произход, в източната  част на Санторини, който след вулкана е придобил форма на полумесец, се простират обширни плажове с черен, червен пясък или дребни и на места не много дребни  камъни, и с множество китни хотели.. В западната си част обаче, са луксозните хотели - пещери в самите вулканични и стръмни  скали, с невероятен изглед към калдерата.


Това  е персоналната ми кукленска  тераска, точно в моите цветове, 
и хотелчето в селцето Камари, което беше на самия плаж с чудни изгреви:





Прочетете


Фира̀ (на гръцкиΦηρά) или Тира, е главен град и нещо като столица на Санторини с население малко над 2000 жители. Всъщност целият остров има около 13 х.жители в около десетина села. Тира е построен по ръба на вулканичната калдера, както и всички селища в западната част на острова. Това гарантира прекрасни пейзажи и природни картини.






В Тира има две пристанища - старо и ново. На новото акостират големите фериботи , с какъвто пристигнах и аз от Пирея .


 От тук тръгват и малки корабчета за разходка до близките островчета в калдерата. На старото пристанище с малки лодки от големите круизни кораби, или с корабчета,  пристигат  орди туристи, които трябва да се изкачат по отвесно стръмните 360 стъпала с 300 м. денивелация, нагоре към криволичещите калдъръмени улички.


Това става по 3 начина:
- пеша под лъчите на яркото слънце, ако ви стиска,
- на магарета, тукашната атракция, които се движат на цели кервани нагоре и преживяването е с доста голям адреналин,
- с лифт, за който обаче се извива грандиозна опашка.




За мен Тира не представляваше голям интерес. Но от там започва една дълга живописна пътека, по  която се стига до прелестните селца Фиростефани и Имеровигли.


 Е, те са просто уникално красиви. Разбира се, че има градски автобуси, които минават точно на 20 минути и които те оставят до всяко село на острова, и са супер комфортни и луксозни, с цена на билетчето 1.60 евро. Обаче такива разходки не са ми на сърце....А и нали съм луд добитък, неподлежащ на дресиране, реших че трябва да обиколя  пеша каквото е възможно, така че  обиколих и трите селища - Тира, Фиростефани и Имеровигли .....Но и това не ми стигна, та непрекъснато се спусках и катерех по невероятно красиви пътечки, стъпала, малки улички с разкошни хотели и тераси към калдерата....много уморително занимание , но успях да попия цялата красота на крайбрежието и  точно в това беше големия кеф. А  и  за човек губил се нееднократно по Бг планинските чукари си  е направо детска игра. А  това лутане нагоре-надолу беше осъществимо, защото много от хотелите вече бяха затворили /бях там в средата на октомври/, но няма нито аларми, нито  катинари, нито охрана, нито зли кучета..всичко си е оставено нагласено и накипрено за Негово Величество Туриста. И собствено за мен....А по калдъръмената живописна  пътека почти нямаше жива душа - и тя персонално за мен!




Мисля, че ви дължа едно пояснение...почвата на острова е особена и съставена от вулканични прах и пепел, затова много от къщите са вкопани като хоризонтални  пещери в скалистия бряг. Сега тези пещери са безбожно скъпи и повечето са  превърнати в супер луксозни хотели. Обаче тези хоризонтални пещери са да речем на 3-4-5 реда. И покрива на най-долната се явява терасата на по-горната. А покрива на най-най-горната къща, която е вече до самия калдъръмен път, се украсява с грънци, стари лодки, църковни куполи, цветя.....Схванахте ли схемата?















Тук се стичат и тълпи младоженци, някои за да  сключват брак на острова, а други идват на меден месец. Има си и хотел по темата:











Много ми отива  колорита на Санторини, нали?


Ей ме тук във вихъра си, препускайки по сокаците:



Тези сладури са май по-умни от мен......
курдисали са се на високото и си наблюдават кротко,
 а аз търча кат луда калинка нагоре-надолу по калдъръма....
Ама не зависи от мен, пусти глад за приключения -  той е виновен...!!


Още за Санторини:



52 коментара:

  1. Ех, напълни ми душата с невероятни цветове, разказ и емоция!Браво, за сетен път се уверявам, че си голям разказвач и гид - хващаш ме за ръка и ме пренасяш неусетно в нови светове, благодаря ти от сърце! Бъди здрава и все така гладна за приключения!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, че е тоя глад, че и ние да се захласваме тук по твоите пътешествия! Уникално, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна прикзка наистина, в такива нежни и красиви цветове!Целият офис ахкаме пред компютъра и те поздравяваме и благодарим!
    надежда

    ОтговорИзтриване
  4. Пепеляшка, в този бяло-сив , студен и снежен ден стопли душата ми.

    Страхотен разказ в снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз и семейството ми сме любители на Гърция (и не само) като дестинация за летни почивки. А сега през зимата темата ми действа много ободряващо и слънчево.

    Събрах много интересна и полезна информация в поста на пепеляшка за Санторини, благодаря! Мисля, че шансовете ни през 2013 г. да летуваме там са вече доста големи.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни снимки, от прекрасно място и разказано по най-перфектния начин :) Дойде ми заразяващо и... огладнях и аз :) Благодаря за цялата красота, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. И най-добрите фотожурналисти има какво да научат от теб!!! Отново - твоят завладяващ разказ с много силна емоция, без излишни епитети,с много усмивка и НАДсмивка. Искрено ти се радвам винаги и ти пожелавам следващия път - по-далечна дестинация, защо не....Азия..Тайланд например?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, много мило! А не може ли Тайланд да дойде отново при мен, в чиния например? /Ти си знаеш..../

      Изтриване
  8. Пепеляшке, това което си написала, заснела и предала като емоция е повече от прекрасно! Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  9. Марийче, не само ми стопли душата, защото и моята копнее по Санторини откакто съм узнала за него, даже за цяла Гърция копнее, ами и ме караш да ти завидя! Честно! Няма какво да коментирам снимките - то се знае и се вижда, че е рай неземен!
    Твоята половинка като моята: "Какво толкова ще и гледаш на Гърция - камъни връз камъни!" Но аз не мога да тръгна сама, освен ако не съм с познати, а тези от моето обкръжение сякаш са се наговорили на тема Гърция :( Душата ми бленува за там. Израсла съм с гръцка реч и ми е толкова мило, все едно съм си у нас. Да беше казала, че да се дръпна и аз с тебе, чудна компания щяхме да сме и по пътеките, и по сокаците, по стръмното нагоре и надолу. Нямам умора и стръвта ми е голяма колкото твоята, мила! :)
    Благодаря ти за чудната разходка! Ще чакам с нетърпение продължението! Ако имаш и някой запис, пусни ни и него ;)
    Сега, прекрасна вечер ти пожелавам, на топло до синята камина, с чаша хубаво вино! Целувки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Ирма,язък, да съм знаела.....щеше да ми бъдеш чудесна компания! Ами яхвай и ти метлата и това е, няма начин - вкусовете са различни!Благодаря ти за милия коментар!

      Изтриване
  10. Приказка! Поздравления за публикацията и чакаме продължението!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей , така си представям рая и даже с търченето по сокаците :) ....разказа ти е очарователен , изчетох всичко с голяма усмивка :) !
    Хубава седмица ,Мари и не се бави много с продължението :)!
    Чаооо !

    ОтговорИзтриване
  12. Ясно :)
    Очакваме с нетърпение Santorini Blue :)
    http://www.imdb.com/title/tt0780625/

    ОтговорИзтриване
  13. Мария!!! Знаеш, мечта ми е! И докато чакам моите мечти да се сбъдват:) ще се захласвам по твоите вече осъществени! Защото само ти умееш така да разказваш, че сякаш в истинска приказка попада човек! Прекрасни снимки в любимите ми цветове... ти си прекрасна и много, ама много ти отива това място! Благодаря ти за поредната доза вдъхновение! Прегръщам те! * Да знаеш, че честичко ще идвам тук, на Санторини:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идвай, идвай тук, а ще отидеш и ти - имаш бол време пред теб!

      Изтриване
  14. Марийче, любимото ми синьо и в комбинация с бугенвилиите...
    Изкефи ме, макар че съм гледала много снимки от това вълшебно място!
    И като си толкова гладна, похапвай по някое пътешествие :)
    Прегръдка в очакване на продължението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С теб сме от една порода, Дани, отдавна съм го разбрала.

      Изтриване
  15. Много си ми любима :) обичам да те чета и да разглеждам заедно с теб... и добре те разбирам, никога няма да ми омръзне да се скитам :)
    Поздрави от мен и хубави декемврийски празници!

    ОтговорИзтриване
  16. Марийче,
    реши май да ни загрееш в тази мразовита вечер с малко синьо-бяла красота?
    И моя мечта е този остров, ма половинът няма против да ме придружи, просто все не остава време. Сигурно някой ден ще успеем и ние.
    И понеже не спираш да скиташ, вече чакам снежните ти дестинации и онази дългокраката Пепеляшка;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Мъхче, това е една лесно достъпна дестинацаия - не си рекла, не сте отишли.
      А дългокраката тая зима още няма планове - ще й налагаме рестрикции май, че много папка и не слушка!

      Изтриване
  17. много ми е на сърце това място! прекрасни кадри си уловила!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Пред тази красота заставам безмълвна!
    Добре че имаш дар слово, за да опишеш всичко и да ни насладиш душите!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесно, чудесно!Иаз се присъединявам към групата на мечтаещите за Санторини, чийто половинки не обичат Гърция!Ще се задоволим с твоя прекрасно илюстриран разказа!благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа Соня, аз се радвам че благоверния обича моята голяма любов -Италия, пък за Гърция, ще го преглътна.Благодаря ти, че си се отбила тук и за милите думи.

      Изтриване
  20. Марийче,събрах красиви мигове от твоите снимки-синьо-бялото ми е любимо....Мечтая са Санторини и аз.Прекрасна разходка си направила, та покрай тебе и ние.
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живка, тази мечта е лесно осъществима, пожелавам ти да се сбъдне от сърце!

      Изтриване
  21. Благодаря, благодаря, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  22. Уникално място, а снимките ти,Мария са също като картичките,които съм гледала.С нетърпение ще очаквам предложението!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Таня, мерси, ласкаеш ме - снимките ми като картични не са, но пък нито ги обработвам с разни програми, нито ги майсторя, публикувам ги винаги натюрлих.

      Изтриване
  23. Мария,много ми харесаха сандалките ти,трябват ми точно такива за Рим,дано си намеря.
    Бугенвилиите вече казах са ми тръпка,много ми пълнят окото,както и гледката към морската шир е жестока,особено ако си в някое от тези малки басейнчета и си точно до ръба,вперил взор в синьото наред!
    Страхотен разказ и хумор,много ми е драго да те чета!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, това са плинински сандали - що планински чукари съм обиколила с тях, много подходящи и в случая, без тях нямаше как ...има ги във всеки спортен магазин, качеството обаче е от голямо значение. Имаш време до Рим - ще си намериш.

      Изтриване
  24. Мария, страхотно пътешествие ми представи, то и аз от години мечтая за Санторини,ама все нещо друго се случва, но живот и здраве и това ще стане някой ден!А този разказ в слова и фотоси е такъв подстрекател, че...мира не дава! Това синьо ми е като магнит, защото за мен това е Цветът, така че те разбирам и с камината в синьо!

    ОтговорИзтриване
  25. Вече няколко пъти почнах да чета поста ти тази седмица и едва сега успях да си разгледам всичко на спокойствие...Направо ме запали за следващото лято да ходим там - много те бива да убеждаваш (-: И мерси за хубавата разходка, с голям кеф зяпах и четох...И снимките са ти много хубави...А бе с една дума - ще се ходи на Санторини в идните месеци!
    Хубав и усмихнат уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  26. "Облизах се, и се усмихнах на живота........!" - все едно, че излезе от моята душа :-))) Този глад ме гони и мене, Миме и като се случи да го заситя, те точно така се чуствам :-))

    ОтговорИзтриване
  27. Санторини е невероятно място - снимките да прекрасни - просто невероятни - великолепни са - много ми харесват - мерси че ги споделихте тук с всички нас - много бих искла да посетя Санторини - това е моята неизпълнена мечта и се надявам скоро да имам възможност да го посетя - поздрави и до скоро и приятна вечер на всички

    ОтговорИзтриване
  28. Ах, Мария! Случайно попаднах тази вечер на блога ти и останах изумена! Колко много красота има събрана тук! Е, то бива, ама чак толкова цветно не съм си го и представила! Чудесно е събрано в едно и пътешествия и вкусни рецепти и храна! Благодаря и често ще надниквам тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Марго и добре дошла в моя шарен цвят! Радвам се, че се забавляваш тук!
      М

      Изтриване