18 април 2012

ИТАЛИАНСКИЯТ КУРОРТ ЛИВИНЬО / LIVIGNO/ - АЛПИЙСКАТА ИДИЛИЯ ПРОДЪЛЖАВА....



Защото любимото селце ЛИВИНЬО  пак е по своему очарователно,
и пак ни очакваше
 с отворени врати,
 с прекрасни писти,
 със  сърцати хора...
И затова...ние пак сме тук....

Аз съм описала подробно впечатленията ми за
И сега само ще допълня туй-онуй.... Първо, тази година не бяхме в  прекрасния хотел ол-инклузив, а си наехме апартамент - просто решихме да опитаме как е..... оказа се, че и двата варианта имат своите предимства. След дълго  и старателно проучване, все пак бях направила страхотен избор. Апартамента беше разкошен и огромен- с 3 спални, просторни кухня, хол и трапезария. Много комфортен и оборудван с всичко необходимо. В кухнята имаше дори центрофуга за изсушаване на зеленчуци. И като разположение също беше перфектен...В момента, в който го разгледахме, възкликнахме и съжалихме, че ще бъдем тук само една седмица....  Посрещна ни собственичката на къщата, за да ни даде ключовете и паролата за интернет, а  после на изпроводяк, само дойде на вратата да си побъбрим и това беше - без да провери аджеба дали всичко си е на мястото, можеше да сме счупили някой креват от изтощителен секс например... Е, случвало ми се е  да  бъда унижавана в чужбина, за това че съм българка. В Кипър вземаме такси с благоверния от летището и казваме на шофьора,  къде да ни закара, а той попита откъде сме и отсече с много обиден тон -"Ха, българи в този хотел, че те тук българите идват само, за да берат картофи за по 10 евро на ден....". И други случки имам разни .... На много места из Европа Бг визитката е доста  омърсена и омургавена..Затова ми достави огромна радост, че  тази мила жена ни има пълно доверие и не ни възприема като "бедни  роднини от село"...
Още първият ден, рошави облаци като огромни зверове се надигнаха  от планината  и.... заваля пухкав сняг. Събудихме се в снежна приказка! И така цял ден....

 В ранната утрин  няколко снегорина пореха снега по улиците . От нашата трапезария наблюдавахме зорко какво се случва наоколо..


Само дечицата рано-рано се подредиха на автобусната спирка, за да ходят на училище:

Местните обуха ски-писалки и защъкаха по снега. А тази майка със ски, влачи бебешката количка, която също е на ски....Не че няма безплатен градски транспорт-просто й е кеф да се чанчи....

Към 10 сутринта пътищата вече бяха почистени до асфалт:

И ние решихме да се измъкнем от нашата удобна хралупа и да се разходим в сгушеното в снега селце, то беше ясно че за ски не става ...

И какво беше очудването ни, когато видяхме 3 различни снегорина да обикалят около нашата  къща  и да почистват всяко ъгълче от снега. Между къщите има и подходи за подземни гаражи-те и тях почистиха.Там  къщите нямат огради и дворове, така че просто си щъкат снегорините около тях и чистят ли чистят...мигахме, премигахме, да му се не види...пък нашата улица в Бг столицата тая година изобщо никой не я почисти, така се борихме със снега като прасета с тикви цели 3 месеца!

Не стигаше това, ами в следващите дни багери изгребваха снега, натрупан на купчини от снегорините, и в камиони го извозваха, за да не грози и да не прави бели, като почне да се топи...мамка му и прасе, а ние в кой свят живеем бре!!...Тръгнахме от София, когато снега услужливо закриваше боклуците, но ....като се прибрахме, той се беше разтопил и столицата ни беше, като след преживени военни действия - още от летището сивота, мръсотия, дупка до дупка...Както казват някои братски народи - BACK TO REALITY ! И както се казва в оня стар жабешки виц - родина сине, родина!....






На следващият ден синьото око на небето се избистри и се заформи чудесно време.







И в селото, и по пистите - забавления има  за всички...За най-малките:




За по-големите:

И за тия, дето лочат напитки по заведенийцата /like me/:


И за най-смелите.....този  снежен замък-атракцион, спонсориран от Сузуки за фри-райдъри.

Докато ние бяхме там се оформяше още, така че следващите 4 снимки са от страницата на  MOTTOLINO  във ФБ - всичко това се случва високо, високо на пистите :



Местен занаят е изработката на  тези закачливи фигурки от дърво. А и самите къщи често са като дървени играчки :





Сигурно сте чували, че в Алпите навсякъде мирише на крави и оборски тор- така е тук, така беше и в Швейцарските Алпи, които прекосихме с влакчето Бернина-експрес
До много от къщите на местните има долепени къщи за крави - тук хората не се срамуват от това, напротив! Те са горди с местните натурални и екологични продукти, които са защитена марка на този регион- вкусно масло Ливиньо, уникалните за района сирена Фонтина, Касера и Бито, както и емблематичната Брезаола. Хората тук са горди, че са запизили продуктите си чисти - на над 1800 м.надм.височина те се трудят, като пчелички, за да продължат кулинарните си традиции.


Тук, както и в цяла Италия, освен веригите супермаркети, има и специализирани магазини:
- за месо - MACELERIA
- за колбаси - SALUMERIA
- за мляко - LATERIA


А всяка домакиня би завидяла на разнообразието от зеленчуци тук посред зима на тази надморска височина, снимала съм само ей тия къдравки и много, много вкусни  доматки:


Миналата година открих невероятни вкусове на шоколадите ЛИНД ....Но, ако срещнете тези био-шоколади по магазините - не ги пропускайте, убийствено вкусни са,  ...особено този с ягоди и черен пипер, м-м-м-що не купих един кашон....


Не ви ли се струва, че много ми отиват Алпите, а?


Може пък да се родя
в някой следващ живот, 
 в някоя китна къщичка,
някъде по тези земи:

И ще си я кръстя къщичката ей така, нали?

P.S. Снощи получих невероятно  писъмце от собственика на хотела, в който бяхме миналата година :
Fabio Giacomelli пише:
Buongiorno Maria, devo dire che ci ha fatto una buona pubblicità, abbiamo ricevuto del bellissimi clienti dalla Bulgaria che tu ha convinto di venire a Livigno. La prossima visita ed eventuale prenotazione a Lungolivigno..... prezzo spaciale per te !! Ciao



превод : Трябва да призная, че ни направи много добра реклама. Гостуваха ни много прекрасни клиенти от България, които  си убедила да посетят Ливиньо чрез твоя блог. Следващият път когато решите да  посетите някой  от нашите  Lungolivigno хотели , за теб ще има специална цена.

Уау, така се трогнах.....такъв човек да ми пише на мен, на мен...благодарствено писмо!
Дори не знаех, че има чак толкова  хора, които са заминали там, зарибени от моя блог!Благодарна съм на всички, които са ми се доверили и са открили Ливиньо покрай моя блог! Направо съм щастлива от това, ей! И от сутринта съм ухилена до ушите.....
Ами, до скоро, мило ми  селце!



Следват продължения - за Италия и Швейцария.....

39 коментара:

  1. Привет, Пепеляшка!
    Нашето семейство е едно от тези, които ти се довериха напълно и заради твоята публикация открихме Ливиньо.Благодарим ти от сърце, имахме една наистина приказна ваканция.В хотела имаше анкета- откъде разбрахте за нашият хотел и ние написахме за твоя блог.Дано успеем да отидем отново, ако е дал Господ!Желаем ти го и на теб от сърце!
    сем.Велеви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,семейство - още много зими да карате ски на това прекрасно място!

      Изтриване
  2. Марийче,та ти ни потапаш с всяка твоя публикация в тези красиви места-уникално е наистина.Как да не получиш оферта и благодарствено писмо-това е прекрасно-разбирам наистина как се чувстваш...и аз се радвам заедно с тебе...Мечтая и аз за това селце-пък нека ми мирише на крави.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Това тук ми е мечта.....

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен - толкова хубаво си го описала в твоите статии, че вече и аз го имам като познато и "мило селце". Най-големият проблем от пътуванията ми е, че после връщането тук е болезнено и тъжно-мръсотия и улични псета!
    Но въпреки малките отклонения, при теб винаги е позитивно и цветно.
    Бъди здрава,Мария! За да ни пренасяш по света и у нас.
    Надежда

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам го това твое блогче и това си е!така ми е хубаво тук!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм от "зарибените", но не мога да пиша така хубаво като теб и да разкажа.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Отново благодаря-за прекрасния разказ,за споделените емоции,за красивите снимки!С очакване за още и още публикации ,с пожелание за здраве и цветни емоции,хубав дъждовен следобед!
    Рени

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна ваканция сте си направили ,Мари ,а си я описала и разкошно ! Снимките са страхотни и на теб наистина ти отиват Алпите :) ...пожелаввам ти къщичка в днешно време ,а не в друг живот :) !
    Хубав ден и поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, то май тия прекрасни Алпи отиват на всеки, така че не знам дали ще стигнат къщичките.....

      Изтриване
  9. Здравей, цветна Пепеляшка. Винаги чета постовете ти с голям интерес. Харесва ми стилът ти, позитивният поглед и това, че винаги ме караш да се усмихна (тук, там). Много ми е приятно да се отбивам тук и те поздравявам за прекрасния блог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елти-за милите думи и за това, че се отбиваш...

      Изтриване
  10. Цветна както винаги !!!
    Ако продължаваш да пишеш така забавно за това местенце, ще ме накараш да заобичам снега и зимата ...а това повярвай е мнооогооо трудно ;о)
    поздрави
    Вяра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вяра, дай боже да ходя там още и още, и да мога да пиша още и още...

      Изтриване
  11. Много ти отиват Алпите :)
    И в следващия живот, да си там в някоя китна къщичка!
    Не исках тази година да гледам повече сняг, но снимките ти са прекрасни!
    Изкуши ме!
    Радвам се за хубавото писмо, но те са така възпитани!!!!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Хубава бяла приказка! И Алпите ви отиват! Да!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепеляшке,
    аз съм също от онези, които без капчица съмнение биха се доверили и посетили всяко едно открито от теб вече местенце! Само дето разни котки ми се пречкат пред краката и не мога да напусна пустите родни писти;)
    Много ми хареса новата ти разходка до Италия и като затръгвам натам, ще те изтормозя за допълнителна информация;)
    Дългокраката Пепеляшка не дойде ли с вас този път;))))

    И напълно си заслужила писмото ти, да, точно ти!

    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, не се кахъри-имаш време бол....нека поотрасне твоето домочадие, пък на вас как ще ви отиват тия писти и забавления!А решите ли- ще ти помогна във всичко с огромно удоволствие!
      А за дългокраката ме разсмя с глас....

      Изтриване
  14. Много хубав пътепис.Интересни шарки имат къщите.И ние получихме благодарствено писмо 3 дни след завръщането лично от мениджъра на хотела,че сме избрали техния хотел,както и да споделим впечатленията си. Така правят хората бизнеса,с лично отношение към всеки гост.Така го разбират,така го правят и затова им върви!
    Чакам с нетърпение продължението!
    Лека вечер цветна Пепеляшке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, хората имат лично отношение и затова ги умеят тия неща!Благодаря ти, Таня!

      Изтриване
  15. Е, такава зима, с такъв сняг на такова място бих изкарала с месеци! Виж, на нашия му се радваме като завали и после само ни се пречка, а този там доставя удоволствие, защото хората знаят как! Знаеш с какво нетърпение очаквах снимките ти, но ти надмина всичките ми очаквания! Прекрасни приказки разказваш, Пепеляшке! Пожелавам ти я тази къщичка, и за мен си пожелавам една:). А от снимките си личи, че си родена за това място, отиват ти Алпите, но и ти много им отиваш! Радвам се, че има хора като теб, които споделят красиви неща, обожавам да гледам и слушам за далечните земи... Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канди, толкова емоционален коментар си ми написала, както винаги! Благодаря ти от сърце за милото отношение !

      Изтриване
  16. Попаднах в най-красивата снежна приказка, Мария! Разбира се, че ти отиват Алпите, и то как само...
    Пожелавам ти тази твоя къща. Има такива места, на които ти се струва, че си живял и искаш да останеш завинаги. Моето такова е доста по-на север...
    Прегръдки, Мария! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева!Да,лошото е ,че аз много такива места имам...Ама хубаво е човек да си мечтае!

      Изтриване
  17. Мария,тъкмо разгледах Болоня при Танчето,ето че и тук попаднах пак в страхотен пътепис,който както знаеш винаги погръщам жадно и с огромен интерес!И въпреки антипатията ми към зимата като сезон ми беше интересно всичко споделено.Особено за снегорините.
    А знаеш,че обичам да те чета,все едно че мислено разговаряме една срещу друга.
    Ние бяхме във Виена 2009 г. и вече 3 поредни години получавам / и съответно отвръщам и аз/ поздравително писмо за Коледа и Великден от собствениците на апартамента+подробна програма на най-интересните предстоящи събития на всеки 3 месеца.Освен това за 7 дни дори не ги видяхме на живо,чувахме се по телефона,а парите за нощувките / без предварително капаро/оставихме на масата.
    На българска почва сме имали поздравителни мейли само от семеен хотел Джамбазки в Говедарци.
    Приятно е подобно внимание.
    Чакам следващите разкази и картинки,а до тогава-сърдечни поздрави и благодаря за всичко споделено тук и на лични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, не мога да сикна с новия ти профил..Благодаря ти! Това обаче е едно съвсем различно писмо, с различно послание за благодарност - не за това че съм избрала техният хотел/такива съм получавала много/, а за това че чрез моите публикации съм им направила добра реклама и са имали много гости от Бг.Това ме прави много щастлива наистина!
      А иначе нашата тайфа са специални и чести гости на хотел Джамбазки, те са наши приятели и са едни от малкото, които правят всичко по западен маниер и глезят гостите си.
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  18. Пепеляшка, както винаги - прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепеляшкааа , "ужасен" ти е блога !!!!
    Такова слюнкоотделяне ми предизвиквааа , че не е истина .

    ОтговорИзтриване
  20. Поредният много красив фото пътепис на Пепеляшка ме накара да се усмихна.

    ОтговорИзтриване
  21. Жесток разказ. И аз съм се зарибил да посетим с приятелката ми това място. Чух от няколко места колко е готино, но твойте постове ме убедиха. Ако имаш време ще съм много благодарен един имейл да ми пратиш на sway@abv.bg понеже очевидно си човекът който най-вярно ще ми отговори на въпросите. Много искам да го посетим и помощ от човек като теб ще ми е безценна. :)

    Снимките ти страхотни :) Ако успея ще има още една двйка отишла там заради теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето ти моя и-мейл, питай каквото те интересува:

      mariapepel@abv.bg

      Благодаря за хубавия коментар и с пожелание - да се спускате по пистите на Ливиньо зимъска.

      Изтриване
  22. Прекрасна разходка, Миме! Благодаря ти!!! Размечтах се направо :) :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за споделеното пътешествие. Изчерпателен и много забавен гид сте. Чрез вас и аз се пренесах там,в тази бяла приказ ка. И очакам с нетърпение следващата поредица.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Пепеляшка, много ти е хубав пътеписа, явно е , че имаш талант. Може ли линк за къщата или името на къщата и по кое време беше на ски. Много ти благодаря за съвета. Следя ти пътеписите и се радвам да ги четя!
    dorothy11bg@yahoo.com
    Доротея

    ОтговорИзтриване