07 ноември 2023

Мурсалски чай с есенни екстри





Ако в чая въздъхнат горчиви треви 

и потръпне червената риза на клена,

иде време за горест, иде мраз несъмнено,

а сърцето на лятото още кърви.

                       Калин Донков

Като захладнее навън обожавам да си приготвям мурсалски чай с разни есенни добавки вътре. Каквото съм си изсушила - обелки и парченца от домашни ябълки и райски ябълки, дюля, хинап, планински лимон. 

Хинап/дзиндзифка, китайска фурма/ обичам много и есента излапвам огромни количества, но заделям и за сушене. Хинапа е бъкан с полезни хранителни вещества, флавоноиди, поризахариди, минерали като желязо, фосфор, калций, калий и магнезий. Той е и мощен антиоксидант. фосфор. Съдържанието на витамин С в хинап е от 8 до 18 пъти в повече, отколкото в доматите и цитрусите и около 200 пъти повече от намиращия се витамин С в ябълките, прасковите и крушите. Хинапът е много богат на витамин В, А и Р, протеини, яблъчна киселина, пектин, танини и рутин.


 Планинският лимон пък ми е от двора. Наричат го още и японска дюля, а ще го познаете по пищните червени цветове, предвестници на пролетта. От красивите цветове се зараждат малки плодчета, които приличат на миниатюрни дюли. Те не стават сурови за ядене, убийствено кисели са. Но пък изсущени за чай са супер полезни. Съдържат голямо количество органични киселини (4 – 5%), пектин (0,6 – 2,5%) и ароматни вещества. Съдържанието на витамин С е 100 – 223 mg%. По този показател плодовете не отстъпват на касиса и превъзхождат пет пъти лимоните и портокалите. Количеството на Витамин Р (910 mg%) е десетократно повече от това в плодовете на ябълката. За разлика от други овощни растения, захарите в плодовете на планинския лимон са сравнително малко – до 2%. Количеството на лимонената киселина е значително високо (4 – 5 %) и придава своеобразния им аромат.


Мурсалски чай с есенни екстри

4 стръка мурсалски чай

Сушени или сурови обелки от райска ябълка и/или ябълка

Сушен хинап 2 броя

Сушен планински лимон, 2-3 парченца

Джинджифил на прах, връх на чаена лъжичка

Канела, щипка

Дюля, резенче сурова или сушена


Нарязвам ситно билката (получават се около 3 супени лъжици) и я запарвам в 600мл вода. Прибавям есенните екстри. След 10 минути прецеждам и се наслаждавам през целия ден на чаша чудесен есенен елексир. Сушените плодчета изяждам, хинапа омеква и става като бонбон сладък.








2 коментара:

  1. Интересно. И аз ползвам сушени плодове, като добавка към чая. Но за планински лимон досега не бях чувала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не знаех, че така се казва планинския лимон, и че е толкова полезен. Но понеже имам в двора и го знам като японска дюля, реших да си го слагам в чая, пък то се оказа супер находка.

      Изтриване