31 март 2015

БОНБОНЕНИТЕ КЪЩИ на остров БУРАНО във Венецианската лагуна


На прима виста цветовете на Бурано 
шамаросаха дори  моята циганска душа,
 обичаща колорита.....
много искрящи цветове, 
много веещи се разноцветни перденца,  
много съхнещи потници и гащи, 
и едни шарени завеси ветреещи се над всяка врата ....
После ме плени как цялата шарения се отразява във водата, 
как някак цветовете те завладяват и изместват сивотата в душата ти
 / ако случайно се е загнездила там де.../ ,
 как градчето живее свой собствен  бонбонен живот.....




Остров БУРАНО представлява малък архипелаг от 4 острова, свързани с мостове. Намира се във Венецианската лагуна,  на 40 минути път от Венеция с венецианският градски транспорт - лодки вапорети. Известен е със своите ярко оцветени къщи и изящна дантела. Населението е около 2800 жители. За разлика от туристическата конфекция Венеция, където почти не са останали местни/избягали на сушата, заради трудния живот в лагуната/ и навсякъде щракат туристи, тук на островчето е доста спокойно и някак автентично. Корабчето спира и на остров Мурано, известен със своите фабрики за стъкло.Там обаче беше голяма навалица от туристи и ние го пропуснахме.


ЦВЕТОВЕТЕ
Цветовете на къщите обаче следват специална схема...Ако искаш да оцветиш къщата си - нужно е одобрение за специално избран цвят от общината, който съответства на твоята цветова династия. Тоест цветовете не се дават за самите къщи, а за фамилията, която населява тези къщи....дори общината определя и нюансите на цвета, в зависимост кое поколение на фамилията живее в къщата. Казват, че това е останало от далечното минало, когато рибарите, още навътре в морето познавали своя дом по семейния цвят..което е и практичната страна на шаренията.






Има и една къща, която все пак се различава от всички други, защото освен искрящите цветове на фасадата, има и ярки геометрични фигури, които се преливат една в друга. Това е къщата Бепи Суа / Bepi Sua  /: 




ПАРКИРАНЕТО
Както можете да се досетите, тук автомобили няма....Бурано е най-големия град в света без движение на автомобили. Местният транспорт е лодки, разбира се. Ноо, и тук си имат  паркиране, само че на лодки... - имат си закон обаче, който разрешава на всяка къща да притежава една лодка и тя да бъде паркирана точно на специално поставения стълб пред  къщата и никъде другаде. Никой няма право да си върже лодката на чужд стълб - ясно и точно!Обичам да има правила....



ЦЪРКВАТА
Още с пристигането на острова, очите ви се спират на стърчащата и доминираща в цветния пейзаж църква, или по-скоро на нейната кула.Църквата се нарича "Сан Мартино", а кулата й е толкова силно наклонена, като че ли всеки момент ще се сгромоляса. Местните жители обаче изобщо не се кахърят, по италианските ширини това изобщо не е прецедент, а пък във Венецианската лагуна, заради заблатените почви, често се срещат сгради килнали се както им е кеф.




Това е остров Бурано - 
ако сте  повече  дни във Венеция, 
направете си една  разходка до острова, 
избягайте от туристическата навалица поне за малко.....





.

12 коментара:

  1. Ходила съм там и освен цветното стъкло , дантели и карнавални маски, там правят най страхотните бисквити които накога съм опитвала!Уникални са!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, Марийче, хиляди благодарности! Така беше зажадняла душата ми за цвят и настроение!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина са бонбонени! Страхотен колорит, страхотно местенце! Благодаря за хубавата разходка.

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятен колорит!
    Отново ми стопли душата :)
    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Е, браво! Макар със закъснение, добре, че все пак сподели;) Това е едно от местата, които искам лично да видя някой ден. Ще видим как ще се погодим с лодките дотам, обаче;) Приказни снимки, Марийче! Благодаря ти пак!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекалено шарено, но не дразни, а напротив. Невероятно място

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятно място... чудничко е и ти прилича;) ! Благодаря за разходката, прииска ми се да го видя наживо!

    ОтговорИзтриване
  8. Много колорит, много цвят, много красота и настроение! Обожавам такива местенца, дано някой ден и аз се разходя до там:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех,Мария,пак чертаеш хоризонти и се чудя и мая дали и кога ще ги стигна,а Италия е толкова благодатна на маршрути.Благодаря ти за разходката и подробния разказ,много ми бе интересно,хареса ми тази пъстра палитра!Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  10. За първи път толкова шарено да не ме подразни, дори напротив - докара ми чувство на особен уют и настроение. :)
    Благодаря ти, Мария!

    ОтговорИзтриване
  11. Така ми се прииска да го видя с очите си,че...започвам усилено да мечтая... :)

    ОтговорИзтриване