15 април 2015

ПАСАУ - градът на три реки




Пасау е град в Долна Бавария, разположен уникално на 6те бряга на 3 реки. Едната е Дунав, а другите две са притоците му  Илц и Ин. Уникалността на мястото не свършва до тук  ... Трите реки се сливат точно, където е разположено градчето, но в три различни цвята - черните води на Илц и белите на Ин се вливат в синьозеления Дунав и дълго се вият всяка в своя си цвят, докато най-накрая се смесват. Реката Ин идва от ледниците на Швейцарските Алпи и тече цели 517 км с бели води. Левият приток Ин е с дължина само 65 км, но минава през много блата и през Баварската гора и заради тъмните си води е наричан "черната перла" на Бохемия. И тъй като този около 50-хиляден град е разположен на 6те бряга на 3те реки, го наричат  Баварската Венеция. Такова живописно разположение обаче носи и своите неволи - градът често е заливан от големи наводнения...но и това се е превърнало вече в атракция за Негово Величество Туриста.




Бароковата катедрала "Св.Стефан" се извисява над целия град. В нея се намира най-големият орган в Европа - с 17974 тръби и  233 регистъра. Всеки ден точно в 12 ч на обяд има 30-минутен концерт с цена 4 евро. Всъщност, заради този концерт спряхме и ние в Пасау, пътувайки от Регенсбург
 за 
Виена
 Насладихме  се на концерта, обядвахме в едно от многото китни ресторантчета в Стария град, и си продължихме по пътя....







Катедралата беше пълна с народ, шарена палитра от цял свят, пътуващи с огромните речни кораби по Дунава и спиращи тук също заради концерта .





Това е Пасау - къщички, като детско лего, подредени по поречието на 3 реки......







7 коментара:

  1. Фантастично място!
    Винаги съм харесвала тези къщи, които стоят като нарисувани!
    Прекрасни снимки, Марѝ :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е прекрасен Пасау, Мария и снимките ти го доказват! Дори малко да се замисля, пак бих признала, че Пасау ми е едно от двете най-любими места в Германия. Жалко е, че не сте могли малко повечко време да му отделите, както и на околностите, но времето е пред вас. Предусещам, че ви предстоят чести гостувания в немско, та не пропускайте да поразгледате региона. Пък и ако се пуснете на юг, по Ин и да прескачате ту в Австрия, ту в Германия... Приказка! :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, права си - очертават се дълги години обиколки из Германия....живот и здраве да е само!

      Изтриване
    2. И парични знаци:))
      Чудесни снимки, Мария!
      Ако не си ти - как бих "пътувала" по света:)

      Изтриване
  3. Харесвам този град, но още не съм го видяла на живо -
    благодаря ти, Мария - прекрасни снимки, усещане и атмосфера.
    Поздрави за теб и очаквам още ...

    ОтговорИзтриване
  4. Привлече ме като с магнит;) Много ми хареса това местенце. Тръгна ли някой ден натам, ще мина по стъпките ти, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  5. Какви интересни покриви имат къщите им.Много харесвам такива разноцветни фасади.И обожавам катедрали-винаги са толкова красиви!Благодаря за разходката,Мария!

    ОтговорИзтриване