17 октомври 2012

Изгреви и залези на остров САНТОРИНИ

клик върху снимката за по-висока резолюция



Казват, че на остров Санторини в Гърция, се случвали едни от най-красивите изгреви и залези в света....Е,  споделям ви, като на свои хора, че не съм "клечала" така никъде по света  да чакам пропукването на зората или пък скриващото се слънце , и наистина станах свидел на драматичн гледки.






И макар че слънцето залязваше чак към 19 часа, огромни тълпи с огромни стативи, и с още по-огромни фото-аксесоари се загнездваха часове преди това  кой където свари и чакаха. Имах чувството, че половината японска нация се е домъкнала тук със своите високо-технологични апарати и снима ли снима.... Ама къде ли съм тръгнала и аз с гайдите, т.е. с моите скромни заложби и техника...?
Всъщност цял час преди и след залеза, слънцето изнасяше зрелищен спектакъл в пищни цветове. 









Ей ме на - курдисала съм се в ложата и се кефя на  залеза:



И изгрева, който  е не по-малко колоритен.....Слънцето флиртуваше с небето и морето и всяка секунда пейзажа се променяше с нови краски....










Е, засега - толкоз...
Това всъщност не са обичайните цветове на острова...
Но, друг път ще ви разкажа по-подробно за
МАГИЯТА, НАРЕЧЕНА САНТОРИНИ....



Още за Санторини:



43 коментара:

  1. Прекрасни снимки Марийка!
    Радко пиша коментари, но сега просто неможах да се въздържа.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго, високо ценя похвала от естет, като теб!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Маргарита Божанова17 октомври 2012 г. в 9:39

    Приказното се усеща и без профи-техника! Откога и се каня аз на тази приказка !

    ОтговорИзтриване
  3. Eeee искам и аз да видя тази красота :)...прекрасни , вълшебни снимки ! Чак не ми стигат думите да изразя възторга си ! Комплименти ,Мария за чудните снимки !
    А ти не се май ,ами стягай багажа , че снощи съобщиха по новините ,че в Ливиньо е паднал вече първия сняг :) !
    Хубав ,усмихнат ,есенен ден :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе, Ивана, видях го аз моето любимо Ливиньо....ама много харно е да има слънчице още!

      Изтриване
  4. Чудесно, прелестно! Снимките са великолепни! Вече два пъти се разминавам с пътуване до Санторини и ще очаквам с нетърпение и продължението на разказа за острова. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, ти, магъоснице!! Казах ти аз къде ти е мястото - при писателите-журналисти.

    ОтговорИзтриване
  6. Комплименти за красивите снимки!
    Струвало си е чакането!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Като се има предвид, че съм един от поклонниците на слънцето,въздействието на снимките ти беше подобаващо, Мария! Страхотни, приказни моменти си хванала с обектива! С нетърпение ще очаквам и останалата част от разходката до Санторини!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,очаквам с интерес продължението,защото добре започваш!
    Признавам,че Санторини ми бе дълги години туристическа мечта,но ти я измести доста назад с разказите за Италия.Засега съм я пренебрегнала и на по-предни позиции съм изтикала други хоризонти,но никога не се знае като се има предвид,че и утре тръгвам за място,което беше на може би последното набелязано в листата.Така че ти направи един хубав пътепис както само ти умееш,ние ще хлипаме тук и ще пренареждаме планове :) .
    Много як наниз от изгреви и залези си заформила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, Италия така ме е пленила, няма равна като нея..но трябва да се видят и други места!

      Изтриване
  9. Ах, Мария, това място е наистина мечта, винаги съм харесвала този син цвят на морето и белите къщи,а това в акомпанимента на изгреви, залези и бугенвилии е невероятно вдъхновяващо и раждащо мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами щом ти харесва, Иглика, пожелавам ти и на теб такова пътуване!

      Изтриване
  10. Много красиви снимки, Мария! Това място ме плени, когато го посетих, но за съжаление не съм успяла да стана свидетел на красив изгрев! Пленяващи кадри от това място, благодаря ти, че ме върна към мили спомени! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Последно време твоите пътеписи са ми най-интересните четива!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей, напълни ми душата, както винаги! мечтая го и аз тоя остров, ама все се разминавам.Знам обаче, че ти ще ни го покажеш дори по-красив отколкото е в реалността- имаш такова око за снимки!И любов и душа влагаш, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надежда, нали знаеш че трябва око да види, пъка да пипне, затова ти желая да ти се сбъдне мечтата!

      Изтриване
  13. Поздрави за красивите снимки,надявам се,че си останала доволна от пътуването...:)

    ОтговорИзтриване
  14. Санторини си едно от любимите места,които искам да посетя-прекрасно е....А снимките ти са уникални-нямам думи.Все съм виждала изгреви и залези ,но ти ме разби с тези красиви моменти...Благодаря ти,Марийче!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Марийче, струвало си е клечането :)
    И не ги гледай японците, ти ми спря дъха с твоите снимки!
    В очакване на "бялата " част от острова !
    Хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  16. Уникални кадри!Отдавна съм го набелязала този остров,виждайки невероятни кадри от там.Но при среща с идин грък преди време се оказа,че това не бил най-красивият остров и не бил нищо особено/според него/,което леко ни разколеба.Сега,виждайки твоите невероятни снимки,съм раздвоена.Много ще ми бъде интересно да видя и прочета твоята гледна точка,защото до сега много точно и колоритно описваш пътеписите си.Мария,поздравления за хубавите кадри,които са истинска наслада за окото и душата!Чакам продължението с огромно нетърпение и любопитство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да има по-красив остров,Таня, то в Гърция острови много...обикаляла съм много из цяла Гърция, но мен за Санторини ми беше кацнала мухата. Аз не се влияя от мнението на околните, реша ли нещо-преследвам го...

      Изтриване
  17. Снимките ти са много красиви, Мария! Прелест!

    ОтговорИзтриване
  18. Мария, "клечане"-то напълно си заслужава!
    Прекрасни, уникални снимки, просто не мога да отделя коя най ми харесва - всяка по своему е чудесна!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Good article. I absolutely love this website. Keep writing!

    ОтговорИзтриване
  20. Мария, не знам за японците, но ти си заснела страхотни кадри, поздравления. Макар, че съм от нощните птици, и изгреви съм виждала има няма колкото пръстите на ръката си сигурно, не повече, за разлика от залезите, които обичам да наблюдавам, тук ще призная, че повече ми харесаха изгревите. Заслужава си човек да се понадигне по-раншко, за да ги види!
    Да те информирам само, че ние от дълго чудене къде и кога и по ред други причини - още никъде не сме отишли, но живот и здраве и това ще стане и непременно ще споделя.
    Ще чакам с нетърпение подробен разказ и за Санторини.

    ОтговорИзтриване
  21. Марийче, Марийче,.......,
    още като спомена, че отлиташ на юг, си помислих, че точно в тази посока си запрашила, но сега вече, гледайки снимките, искам да ти кажа, че неблагородно ти завиждам;))))
    Това е една от моите краткосрочни цели, а колкото по-краткосрочна си мисля че е, тя толкова по-се мести за дългосрочен план;)))
    Прекрасни, прекрасни, прекрасни снимки!!!!!
    Бклагодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  22. Да-а-а..и аз си мисля, че тук не ти трябва по-професионална техника...Много са ти хубави снимките и понеже си много убедителна, когато показваш и разказваш, май Санторини ще ми стане следваща лятна дестинация...Ей онази снимка с лилавите цветя и залеза - разкош!

    ОтговорИзтриване
  23. Невероятни снимки, Мария! Благодаря ти за доставената наслада! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,Мария!Невероятни снимки и чудесен разказ.Имах удоволствието това лято да изживея всички тези емоции и сега се върнах пак там.Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
  25. Е, няма друга такава разказвачка като Вас, Мария! Чета, чета и постоянно очаквам да видя и чуя Алековото: "Който може, нека го опише! Аз не мога!" /това по повод Ниагарския водопад/. Но Вие можете да разказвате! А това си е дар Божи! Продължавам да чета...Бавно, на "час по лъжичка", за да има за по-дълго. С благодарност - Ана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ана - драго ми стана от твоя коментар! А иначе за четене пътеписи има много тук, не се кахъри...дано ти е приятно отново!

      Изтриване