18 юни 2012

ШПРИЦ / Spritz/ коктейл, гондоли и ВЕНЕЦИЯ



ШПРИЦ /Spritz/ -
коктейл пенлив, бъбрив, искрящ и газиран,
като палавият живот във Венеция...... .
Защото този коктейл е "роден" във Венеция, във времето когато тя е била част от Австрийската империя. Легендата разказва, че на австрийските войници им идвало малко нанагорно да сърбат бяло вино по цял ден, като италианците, и затова започнали да го разреждат с газирана вода. После се стигнало до прибавянето  и на портокалов ликьор за вкус, и така се родил емблематичния за Северна Италия коктейл.

Макар че има различни разновидности, най-популярен си остава шприцът на основата на портокалов ликьор Аперол, пенливо сухо вино Просеко /или шампанско/ и газирана вода. Виждала съм, че на някои места го правят с нормално бяло вино, само да е сухо. Aperol е италиански аперитив, произвеждан  от дружеството Barbieri от  1919 г. насам, със седалище в Падуа. Съставките му са  горчив портокал, тинтява, ревен, и хинин.  Шприц се прави и с   Campari bitter,  Cynar, Martini или Select. Но...класиката си е с Аперол.

Ето и нещо, като рецепта:
3 части Просеко
2 части Аперол
1 част газирана вода или на вкус
лед
резен портокал
В чаша, която може да бъде водна или винена, се слагат 2-3 бучки лед. После се изсипва в този ред ликьора, пенливото вино и накрая газираната вода. Сервира се с резенче портокал. Обичайно, тъй като е аперитив, който да ни настрои за предстоящото хапване,  се поднася и с леки закуски- брускети, хапки или най-често чипс. У дома  -  гризини с прошуто ди Парма:

В Северна Италия се сервира навсякъде и се пие повсеместно. Понякога си мисля, че за италианците е нещо като заместител на вода..наблюдавала съм ги на много места, как пътьом минават и изпиват по едно бързо на крак.Така ли било, викам си аз, и като едно велико пианде отпочнах и аз едно велико наливане със Шприц, по италиански тертип...колчем  съм на техните географски ширини. Така ни допада, че си го правим  вече и у дома, и си го ло-о-о-очим  тези дни в жегите.... направо си е култова напитка за горещините /е, не че не го сърбаме и по пистите зимата, де!/ !

И понеже стана въпрос за Венеция, я да пусна и малко снимчици с невероятните сгради по Гранд канале, та може някои от вас с по-развинтено въображение, направо да се почувства на Италианска земя..или по-скоро по Италианска вода, на кой както му харесва!


Пък и отдавна ви бях обещала тази разходка, затова курдисвайте се в гондолите........





Особено място е Венеция -
с тази вода, която непрекъснато променя цвета си и проблясва
в синьо и сиво-черно,
в резедаво и мораво,
и която като че ли нашепва истории....
Нарекох в предишната си публикация
но тя е и град на изпепеляващи любови и еднодневни връзки,
град на греха и порока, град на илюзии, блянове и демони,
град на грандиозно величие и падение,
град на отражения и огледала,
град на маски и химери,
град на камбани, площади и гълъби!
Град, който трудно може да се разкаже и който всеки трябва да почувства по своему!
Град, в който всеки трябва да открие сам своята Венеция!



Да се изгубим  в крехките лабиринти от канали и мостчета на Венеция -
за нас със съпруга ми, това бе най-очарователното преживяване....
Случваше ни се често и всеки път, лутайки се,
откривахме някоя невероятна Венецианска потайност....
 този "надменен" град показва само своята прелест за туристите!
И затова зарязахме картите и просто се отдадохме на случайността.....
в копнеж към неизвестното!






Може би една от най-интересните публични сгради за мен беше Дворецът на дожите - ето го отвън:







и вътре:




 Площад Сан Марко с базиликата Св.Марко, едно  истинско бижу.....
"Нереална, фантастична, тържествена, напълно невероятна" -Чарлс Дикенс





Тези невероятни сгради по Гранд канале, са си нещо като парад на Италианската архитектура в разнообразните й стилове - византийски, ренесансов, барок, готика, ар-нуво. Често сградите биват шикозна смесица от стилове, но във Венецианската лагуна всичко е позволено.....  













Ей в това заведение точно срещу моста Риалто, на самия канал, изпихме с благоверния  първия си Шприц от голямото Венецианско наливане с този коктейл:


Музеят Гугенхайм - освен изкуство, тук има и ма-а-алко зеленинка, иначе рядко явление ....


Срещат се и доста чудатости, всъщност самата Венеция за мен си е една ненадмината  чудатост....:


Изгубвайки се за пореден път, попаднахме на площад с величествена сграда и решихме, че трябва да влезем и в нея-оказа се обаче, че това е огромната градска  болница...Поредната странност  - болните ги карат тук с линейка-гондола, ето като тази:



Тук хората живеели до дълбоки старини, но все пак...срещу болницата се намира островът Сен Мишел, който пък е Венецианското гробище. Минахме покрай него с корабче, има си специални траурни гондоли и път, по който минават процесиите, и статуи на светци още във водата пред входа за острова....Абе, да ви кажа - за човек, като мен, сраснал се със  сушата, всичко това  беше невероятно странно и интересно, и необичайно.... Оказа се, че имат и остров-кучешки приют! / бате Бойко да се замисли сериозно  дали да не сложи още една отрязана лента в колекцията си, ама пусто не ни се намират хартисали островчета.../. А тук си имат  и цял остров-психиатрична клиника...Имат си остров, на който се отглеждат най-вкусните плодове и зеленчуци..Остров със старчески дом.....сигурно хич няма да е лошо! И по-големите и известните :
*остров Мурано- на стъклото:

*остров Бурано - на дантелата,
*остров Лидо - на плажовете и филмовите звезди...
Дал бог 120 острови, да се чудят как да ги употребяват по предназначение.......
Този пък е островът Сан Джорджо Маджоре, който се намира точно срещу площада Сан Марко. Тук царствено се извисява църквата Св.Георги Големи  - един от най-великите  шедьоври на емблематичния архитект Андреа Паладио:





Сигурно баялдисахте от толкова много разходка, затова бегом в кухнята да си приготвите едно коктейлче и да ви е на-здраве!


29 коментара:

  1. Мария, за пореден път се убеждавам, че Венеция има много лица, точно като маските:)! Не знам на какво се дължи, но през всеки поглед е различна, и всеки придава красотата и по-различен начин. Виждала съм я в сиво, в много цветно, а при теб отново е различна! Снимките са много красиви! Аз не съм я посещавала, затова искрени благодарности за разходката! Наливам си едно коктейлче и се настанявам на гондолата за една невероятна обиколка на това скъпоценно място! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,Венеция всеки я усеща по свой начин-ще се радвам, ако моя поглед ти допадне!

      Изтриване
  2. Курдисах се, и се насладих максимално - изумителна разходка, жестока си!

    ОтговорИзтриване
  3. Ненадмината!И ти, като Венеция!

    ОтговорИзтриване
  4. Хубава публикация, снимки и напитка! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Веднага ще си поискам да ми забъркаш един и на мен,Мария,че така ожаднях при вида на тези препотени чаши :).Домът далеч,а аз съм на работа и само преглъщам тук с ококорени очи.Благодаря ти,че пак ме разходи подобаващо,че то ако чакам на мен...кой знае кога :).
    Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, забъркала съм го аз пак, има и за теб, но вече в тая жега и това не помага, и уж съм в планината...При вас на моренцето май е по-прохладно!

      Изтриване
  6. Прекрасна разходка и невероятни снимми! И питието ми хареса много! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе за питието гарантирам, но виж за снимките...толкова си мога!

      Изтриване
  7. Липсва само ВЕНЕЦИАНКАТА :)
    Но аз ще я добавя :) Като видя Венеция веднага се сещам за Лаура Антонели ::)
    http://www.rutor.org/torrent/162880/venecianka_la-venexiana-1986-dvdrip-ot-r.g-mega-best

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, че винаги ме изпращаш с тия линкове непознати или забравени филми-попадения!

      Изтриване
  8. Мария, много си гостоприемна!Почерпи ни с коктейл, курдиса ни на гондолите, направи ни една дългоочаквана от мен разходка във Венеция/моята голяма мечта/ и накрая за изпроводяк ни почерпи отново!
    Ами, няма какво да добавя!Опитах от всичко!Невероятно приятна разходка и почерпка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, хи-хи, ами гостоприемна съм- с чуждите гондоли, и виртуален коктейл....Благодаря ти, че се отбиваш и за милото отношение!
      Мария

      Изтриване
  9. Ех, каква прекрасна разходка!
    Благодаря Пепеляшке!
    Насладих се на снимките и най-вече на описанието и прекрасните думи ,които използваш.
    През зимата се насладихме на една прекрасна почивка в Пампорово/по твоя препоръка/,миналата седмица бях в Прага и си мислех за твоят пътепис, написан с толкова позитивизъм,че на човек му става леко на душата и .... едно голямо БЛАГОДАРЯ ,че те има да споделиш!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. kikati,безкрайно ме зарадва твоят коментар!А още повече се радвам, че съм ти била полезна, макар и виртуално.Това е голяма награда за мен!
      Пожелавам ти да посетиш всичките места, които съм споменавала тук!И не само...
      Мария

      Изтриване
  10. Сладкодумна Пепеляшке,имам си една мечта - да пътувам някъде по света и ти да си ми гид! Така увлекателно разказваш, при теб всичко е като в приказка!
    Поклон
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  11. Хехе, Марийче, както винаги, напълни ми душата с хубави емоции;)
    Първо да си кажа, че това шприцче, непременно ще се пробва. И като го пият толкова на крак, аз дали мога в обедната почивка да врътна едно за охлаждане;))))?
    Благодаря и за красивата разходка- май само аз още не съм ходила до Венеция, ма през твоя поглед е по-желана , да знаеш;)
    Дори сувенирче от стъкло си нямам;(((
    Както и да е, да се надяваме, че няма да ми побелеят косите преди да тръгна и аз свят да видя, дотогава, благодаря ти за разходките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, от мен имаш разрешение да гаврътнеш едно коктейлче през обедната почивка- само ще оптимизира трудовият ти процес!
      А иначе за белите коси, моля, моля, те и моите вече взеха да посребряват /добре че съм си оригинално силно руса!/, но не са ме върнали от никъде....хи-хи! Ти си млада и зелена още, имаш време за всичко!

      Изтриване
  12. Марта,спокойно,и аз не съм ходила-време е да се стегнем и да отскачим до там-па макар и за един шприц на крак...
    Марийче,приятна разходка ни направи, и коктейлче ни поднесе-благодаря!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живка, от сърце ти желая да изпиеш едно коктейлче в самата Венеция!

      Изтриване
  13. Мария,страхотно удоволствие ми доставят разходките, които предлагаш, интересно, забавно..,допада ми твоя светоглед, чувството ти за хумор и ведрото ти настроение!Пожелавам ти много пътешествия и се надявам да ги споделяш тук. Както виждам на много хора им е страшно интересно, всяко твое споделено пътешествие с или без рецепта.
    Винаги съм се чудила усеща ли се по някакъв начин влагата в сградите-мирис или нещо друго...Какви са твоите впечатления?
    Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и за мен беше удоволствие да прочета твоя мил коментар!
      А иначе - бях чувала, че Венеция мирише ужасно, като клоака- е, сигурно зависи в кой сезон, но ние бяхме есента и беше чудесно...не мирише, не се усеща влага, но я има. Всъщност не влагата, а постоянните вълни от многото гондоли и лодки по каналите, правят най-големите бели и бавно, но сигурно разрушават сградите и града. Подръжката е ужасно скъпа - всички строителни материали се носят с гондоли, затова и много хора се пренасят към континента и има запустели и полусрутени сгради, за които е непосилно да се грижат хората. Очарованието го има, но не се знае докога....

      Изтриване
  14. Далече съм от Венеция и само съм минавала покрай нея ,но след чудесните ти снимки ,Мария ми идва да тръгна веднага и излоча :) и аз един шприц на площад ''Сан Марко '' , толкова увлекателно и хубаво си разказала за този великолепен град! Благодаря за разходката !
    Хубав следобед ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, тебе няма да те мисля....и Венеция, и шприца са ти под носа, така че не си решила, не си го направила!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  15. Поздравления, страхотно!!!

    ОтговорИзтриване