17 август 2023

Цветове от тиквички, пълнени с месо от патагонски кралски рак и катък




Кралски рак в консерва, уловен в канала Бийгъл и купен от края на света - Ушуая, Патагония.
Цветове от тиквички и копър от слънчева българска градина в Негован.
Катък от козе ферма в Сакар планина.
Пармезан от Болоня.
Бял пипер от пазар в Асуан, Египет.
Сушени корички от лимони от италианският остров Прочида.
Черна лава сол от Исландия.
Зехтин от гръцкият остров Скопелос.
Английски порцелан...
Светът, като едно голямо село -  В ЧИНИЯ.

В края на миналата година стигнах чак в Ушуая, Аржентина - градът на края света, на остров Огнена земя в Патагония. Та потопих си ръцете аз в канала Бийгъл, където правят любов два океана - Атлантическият и Тихият. А плаването с кораб по канала беше адски вълнуващ спомен за цял живот, но за всичко това ще разказвам тепърва....Та в канала Бийгъл, живеят и се ловят уникалните патагонски кралски раци. Казват, че заклети гурмани идват чак до тук за гастрономическо преживяване с тези твари. В Ушуая, на единствената главна улица, са подредени 2 вида ресторанти - едните предлагат кралски раци, а другите телешки стекове и агнешко асадо. 


Всеки ресторант има огромен аквариум с живи раци. Нали знаете, че раците и омарите се пускат живи във врящата вода? 
Да ви призная, истински кулинарен оргазъм си беше...





Слизайки от корабчето за разходка по канала Бийгъл, моят любопитен нос прихвана убийствен аромат на шоколад, който се разнасяше от едно малко гурме магазинче. Най- вкусния течен шоколад, който съм пила, а съм изпила доста и в Швейцария. Но си купих от там консерви с месо от патагонски кралски рак. 
Та ето как реализирах едната консерва. Вместо рачешко месо, може да се ползват ситно нарязани скариди, аншоа, пушена сьомга. 



Цветове от тиквички, пълнени с месо от патагонски рак и катък
Необходими продукти:
20 цветове от тиквички.
100 гр. месо от рак
100 гр. катък /може крема или пресносолно сирене/
Малко прясно смлян бял пипер
2-3 зрънца черна лава сол, само за разкош
Копър
50 гр пармезан
Настъргана сушена коричка от лимон, но може и от пресен лимон
Зехтин


Обичайно рецептите с цветове от тиквички са панирани. Аз предпочитам да не пържа, така че ги пека на фурна. По мое мнение така много по- добре се усеща вкуса на цветчето, иначе панирано си е като бухта.
Аз ползвах мъжки цветове от тиквички. Мъжките са с дръжки, и като цвят от тях вече няма полза. Женските цветове оформят самата тиквичка, те също могат да се ползват, но така няма да има тиквичка. На пазарите в Италия продават и от двата вида, и двата са ядливи. Цветът от тиквичка трябва много нежно да се разтвори, за да се махне плодника в средата на цвета. Той просто се откъсва. Махат се и едни зелени крилца, които поддържат цвета, не знам как точно се казват. После много внимателно се измиват, като пак нежно се обливат с вода. Оставям върху кухненска хартия да се подсушат. Сега вече цветовете са готови за кулинарна употреба.


Всички продукти, без зехтина и пармезана, разбърквам в купичка. Всеки цвят пълня с чаена лъжичка от сместа и подреждам в тава върху хартия за печене. Отгоре поръсвам с люспи пармезан и капки зехтин. Пека за около 10 минути - леко да ги сготви топлината, но да не са препечени, за да останат сочни.
Изваждам много елегантно и подреждам в чиния. Това е предястие за една разкошна вечеря. С невероятно вълнуващ вкус!
 Да ви е сладко!







1 коментар:

  1. О, ама и до края на света ли стигна? Ама айде разказвай подробно де.

    ОтговорИзтриване