09 август 2023

Риба меч с артишок и картофи



Един отчаян, но доста успешен опит да докарам вкуса на най- любимата ми храна от остров Прочида в Италия. Там обаче и рибата, и артишока бяха пресни, пресни. А и гледката наоколо също подправяше подобаващо храната в чинията:


Риба меч с артишок и картофи

Необходими продукти:

500 гр.риба меч филе

5-6 сърцевини от артишок от консерва, натурален, не маринован

2 средни картофа, сварени

6 скилидки чесън

1гл.лук бял/ правила съм и с 3 стръка пресен лук/

1 каф.ч. бяло вино

Сол

Червен черен пипер, 1 каф.л.

Зехтин

Магданоз, за поръсване

Лимон, за овкусяване при сервиране

Рибата меч нарязвам на парчета и запържвам в зехтин, в който предварително съм сложила и чесъна. Около 3-4 минутки и рибата е готова и изваждам от тигана. Оригинала в Прочида нямаше картофи, но после прочетох доста рецепти, в които се слагаше малко варен картоф. И реших да сложа и аз, хем за плътност, хем за повече зеленчук към рибата в чинията.

NB! - абсолютно задължително е, ако ползвате артишок от консерва, да е натурален, само в подсолена вода, и в никакъв случай да не е маринован! Защото маринованият е кисел и ще компрометира вкусът на ястието.

Та в същата мазнина  задушавам лука и картофите, нарязани на парченца, колкото орех. Сипвам виното. Да поври минута -две. Тъй като моят артишок е от консерва, е готов за консумация. Само го нарязвам на половинки. И го сипвам при картофите, заедно с рибата. Прибавям и червените топченца черен пипер, те дават изкусителен аромат на тази гозба. Разбърквам леко, да се омешат вкусовете и да се изпари виното. Махам от котлона и поръсвам обилно с магданоз. Тази гозба жестоко си пасва със салатата от лимони, гурмето на остров Прочида. Рецептата за нея:

Лимонена салата - кулинарният шедьовър на остров Прочида

Но поради липса на такава салата, аз сервирам с резени лимон и охладено розе от района на Соренто.  За да е пълно удоволствието! 


Моят пътепис за остров Прочида:

Няма коментари:

Публикуване на коментар