27 септември 2022

Мюнхен, малко от Бавария и грамаданска родителска гордост





През юли посетихме Мюнхен, заради едно чудесно събитие - официалното тържество за дипломирането на нашата по- малка дъщеря. През май, навръх моя рожден ден, й беше последният държавен изпит. И вече си имаме фрау доктор Елена Пепелджийска. 


Тържеството бе много бляскаво, в красива аула на университета, с класическа музика, Хипократова клетва на немски, със стилен коктейл с шампанско и хапки, с много емоции и родителска гигантска гордост и радост за нашето упорито и умно момиче! Желаем й да бъде щастлива - от събуждането сутрин до сънищата вечер! Да бъде здрава и неповторима! Да бъде любов и празник! Да намери радост и удоволствие във всичко, с което се захване! И да се захваща с всичко, за което мечтае! 















Какво ново в Мюнхен? Всичко си е на мястото по старому....Чисто, подредено, спокойно, без трафик, красиви хора яхнали колелета, избухнали цветни композиции на всяка крачка. 




















Храната малко ми идва еднотипна, макар да се хранехме  по хубави ресторанти -  любимите хрупкави бретцели с масло, вайсвурстчета, чудна бира, меса разни и разнообразни, шпецле, фламкухен, щрудел и кайзершмарн. Жабешки бутчета по провансалски и разни глезотии във френски ресторант. Германия не е моето кулинарно пространство....






Прохладното време ни позволи да направим няколко приятни разходки сред природата.

CHIEMSEE - ЕЗЕРОТО Е ИЗВЕСТНО СЪС ЗАМЪКА ХЕРЕНХИМЗЕ.

PRIEN AM CHIEMSEE - ЧАРОВНО МАЛКО СЕЛИЩЕ НА БРЕГА НА ЕЗЕРОТО, ОТ КОЕТО СЕ ВЗЕМА КОРАБЧЕ ДО ОСТРОВА СЪС ЗАМЪКА.







SCHLOSS HERRENCHIEMSSEE

РАЗПОЛОЖЕН НА ОСТРОВ НА БАВАРСКОТО ЕЗЕРО КИМЗЕЕ, НЕОБАРОКОВИЯТ ДВОРЕЦ ХЕРЕНХИМЗЕЕ Е ПОСТРОЕН В КРАЯ НА 19-ТИ ВЕК ОТ БАВАРСКИЯ КРАЛ ЛУДВИГ II. ПРОЕКТИРАН ДА ПОВТОРИ ВЕРСАЙ И ДА ОТДАДЕ ПОЧИТ НА ЛУИ XIV, ДВОРЕЦЪТ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ПИЩНИТЕ КРАЛСКИ СГРАДИ В ГЕРМАНИЯ. ОФИЦИАЛНО Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ БАВАРСКИЯТ ВЕРСАЙ" Е НАЙ-СКЪПАТА МЕЧТА НА ЛУДВИГ II, КОЯТО ПРИ ТОВА НЕ УСПЯВА И ДА ВИДИ ЗАВЪРШЕНА. КРАЛСКОТО ВЪЖДЕЛЕНИЕ СТРУВА КОСМИЧЕСКАТА ЗА ОНОВА ВРЕМЕ СУМА ОТ 16 МЛН. МАРКИ. И ТЕ ДОРИ НЕ СТИГНАЛИ ЗА ДА СЕ ЗАВЪРШИ. И КАКВА ИРОНИЯ - ВМЕСТО ДА СЕ РАДВА НА СВОЯ РЕАЛИЗИРАН БЛЯН ДЪЛГИ ГОДИНИ, ТОЙ УСПЯЛ ДА Й СЕ НАСЛАДИ САМО 10 ДНИ. СМЪРТТА МУ ОСТАВА МИСТЕРИЯ И ДО ДНЕС - НАМИРАТ ГО УДАВЕН ВЪВ ВОДИТЕ НА ЩАРНБЕРГЕРЗЕЕ.






БЛЯСКАВАТА ОГЛЕДАЛНА ЗАЛА. СЛОЖНИ МРАМОРНИ РЕЗБИ. ФАМОЗНИ КРИСТАЛНИ ПОЛИЛЕИ. ПОЗЛАТЕН ДИЗАЙН В СТИЛ РОКОКО. ОГЛЕДАЛНАТА ЗАЛА, ДЪЛГА НАД 100 МЕТРА, Е УКРАСЕНА С НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СВЕЩИ И СТОТИНА ОГЛЕДАЛА, ЧИЙТО ОТРАЖЕНИЯ ДАВАТ УСЕЩАНЕТО ЗА БЕЗКРАЙ И ЗА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА МАЩАБНОСТ. ЗАПАЛВАЛИ 44 СВЕЩНИКА С 2000 СВЕЩИ. НО БИЛИ ДОБАВЯНИ И СВЕТЛИНИТЕ НА 33 ПОЛИЛЕЯ.


В ГРАДИНИТЕ, СЪЩО ПОДОБНИ НА ВЕРСАЙ, СЕ ИЗДИГАТ ПЕТ ПИЩНО КРАСИВИ ФОНТАНА. ДРАКОНИ, ГУЩЕРИ И ДРУГИ ГИГАНТСКИ ФИГУРИ, ОТ КОИТО БЛИКА ВОДА. ЗА ДА СЕ ПОЧУВСТВАТЕ КАТО В ОТМИНАЛАТА ЕПОХА УСЕЩАНЕТО СЕ ПОДХРАНВА ОТ КОНСКИЯ ТРОПОТ И КОЛЕЛЕТАТА НА КАРЕТИТЕ.

EIBSEE - ТОВА ЕЗЕРО Е БЛИЗО ДО ГАРМИШ, ТОЧНО СЛЕД ЖИВОПИСНОТО ГРАДЧЕ GRAINAU. НА МОМЕНТИ ГЛЕДКАТА БЕ ТОЛКОВА ШЕМЕТНА, ЧЕ ЗАБРАВИХМЕ КЪДЕ ТОЧНО СЕ НАМИРАМЕ. ТЮРКОАЗЕНА ВОДА ВЪВ ВСИЧКИ СИНЬО- ЗЕЛЕНИ НЮАНСИ. БУЙНА ЗЕЛЕНИНА.СПОКОЙСТВИЕ И ПТИЧА ПЕСЕН. РАЙ.












Видяхме отдалеч, леко в мъгла, и най-високият връх на Германия Цугшпитце.

GRAINAU - ТОВА ГРАДЧЕ ТАКА МЕ ОЧАРОВА С ТИШИНАТА, СТЪРЧАЩИТЕ НАОКОЛО ВЪРХОВЕ, КИТНИ КЪЩИЧКИ, ЦВЕТНИТЕ ФЕЕРИИ ПО УЛИЦИ, КЪЩИ И ДВОРОВЕ. И НАЙ- ВКУСНАТА БАВАРСКА ХРАНА, КОЯТО ОПИТАХМЕ. 












И за финал, баварски вкусове у дома - мюнхенски вайсвурст със сладка мюнхенска горчица, бретцели и бутикови баварски бири. Всичко купено от летището! Дори салатата, хаха! Подобаващ кулинарно-тематичен финал на това пътуване с празнуване!




ПРОЧЕТЕТЕ ЗА МЮНХЕН И БАВАРИЯ И ТУК:






3 коментара:

  1. Щастлива да е малката ви дъщеря, Мария! И все така горди да сте с нея! Мюнхен е красив, но езерото ме омагьоса, да знаеш, че ти си създателят на доста от моите мечти...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Медицина в Германия да се учи и завърши си е постижение за гордост, наистина. Успех!

    ОтговорИзтриване