02 юни 2020

КАЛМАРИ на скара по турски тертип.....



Миналата година по това време, в един ресторант на пристанището на Анталия, опитах такива калмари....Изядох 2 порции, защото просто бяха божествени. 
И оттогава в къщи често ги приготвям, макар че все не мога баш онзи вкус да докарам. Е, там калмарите бяха пресни, пресни от пристанището, а и турската кухня комай може винаги да е вълнуваща.Тънкият момент бяха някакви подправки с лимон и зехтин, в които щедро бяха удавени калмарите след изпичане. Намерих му цаката с един гръцки микс за риба, който се доближава до оригиналният вкус. Съставките са люспи паприка, кориандър,  риган, мащерка и розмарин:




                                                                                 
КАЛМАРИ НА СКАРА
Необходими продукти:
много нежни и свежи калмари
гръцка микс подправка за риба + пресен риган/по желание/
сок от прясно изцеден лимон
зехтин
сол
за млечен сос - кис.мляко, сол, печена скилидка чесън, 1 лъжичка микс подправка за риба
За гарнитура правя един от тези два варианта:
- за зеленчуковото шишче - скилидки чесън, лук, чушка и чери доматки.
- за печените на грил зеленчуци - тиквички, чесън скилидки, пресни моркови, запечено тиквено семе, сол, зехтин, балсамико, пармезан, букет зелени подправки - магданоз, копър, босилек. 


Тубите калмари нарязвам на шайби. Ако са бейби или малки пресни калмарчета, направо нанизвам на шишове и пека на грил. Ако са големи туби, за по-сигурно, сварявам първо за 2-3 минутки и после режа на шайби и нанизвам на шиш. Слагам на скара, грил-тиган или барбекю за няколко минутки, колкото да ги близне огъня и да се получи апетитен загар.
Предварително съм си направила марината от лимонов сок, зехтин, микс подправката и сол. Вадя калмарите и буквално ги окъпвам в маринатата, може да си починат малко в нея за няколко минутки.
През това време си правя сосчето от киселото мляко, печена скилидка чесън и миксираната подправка.


Тия дни похапнахме със зеленчуци на грил по тази рецепта, само вместо саламурено сирене наръсих малко настърган пармезан.

Може да се изпече царевичка, други видове зеленчуци според сезона. Или както често сервирам - шишчета от зеленчуци със скилидки чесън, чушка, чери доматчета, лук. 




ЕДНО  КАЛМАРЧЕ И СИ ТАМ....

⛱️🏖️🌅⛱️🏖️🌅⛱️🏖️🌅

ДА ВИ Е СЛАДКО!

2 коментара:

  1. И аз много ги обичам и си правя ,но аз ги правя по гръцки хаха.
    Слагам риган,смачкан чесън,зехтин,изцеден лимон,сол,лют червен пипер.Мариновам ги за няколко часа но преди да ги добавя при калмарите от същата марината оставям за след като се изпекат да ги залея.
    И аз като вас ядох в един Гръцки ресторант.И толкова ги харесахме че си поръчахме още по една порция.След това се опитах да доближа вкуса и мисля че се получи понякога немога да уцеля колко минути да ги пека,защото различните барбекюта пекат различно,но си ги обожавам.
    Следвам ви от доста да не кажа години защото пишите много увлекателно,а и където да отидете обичате да опитвате и наслаждавате на храната като мен.
    Желая ви много здраве и още много , много пътувания!

    ОтговорИзтриване
  2. ММММ.. изглежда много вкусно. Днес ще пробвам.

    ОтговорИзтриване