28 май 2020

ПРЕСЕН МЛЕЧЕН ГРАХ на пара


Такъв пресен грах мога да ям сутрин, обед и после чаааак на вечерта...А на времето мойто либе ми предложи брак при едно условие - никога да не му готвя грах! Аз обещах, но като му турих хомота и имидиатли забравих за уговорката и тайно си организирах грахови пиршества. Но после и 2те ми дъщери се оказа, че обожават грах, така че благоверният отдавна се е примирил с положението. И не знам как така се получава, но мъжа ми единствено грах не яде, децата и аз го обожаваме, аз пък не съм хапвала и няма да вкуся смокини,целувки и захарен памук -  дъщерите ми не ги поглеждат също. Някакви генетични магии са това явно....!
Та пресният грах е страхотна глезотия у дома, но за съжаление у нас по пазарите го има много рядко и много за малко. Аз си имам жена на Красноселския пазар, от която го купувам и тя комай е единствената на пазара, която го отглежда. Казва, че никой не го сади, защото има само една реколта, струва доста повече дори от агнешкото и не се търси.Тази година се харчи по 7 лв за кг с шушулка и по 14 лв/кг почистен само на грахчета.
Аз го обичам дори и суров, но много ми допада просто на пара по този начин:
Необходими са ни
500 гр грах
50 гр масло
сол на вкус
пресен копър и/или прясна мента



Измитите грахчета поставям в тенджера за готвене на пара и за около 30 минутки са готови. Внимавайте, защото ако се пресготви се сбръчква и не е сочен. Готовия грах изсипвам в купа, слагам маслото докато е още горещ, солта и подправките... и нападам.
Прекрасна гарнитура за всякакво месо и риба, аз го хапвам и самостоятелно, за да мога хубаво да му се наситя. Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Еее, как само си го описала, не познавам друг такъв кулинар-сладкодумец като теб. Не помня от колко петилетки вече се познаваме, изтървах сметките, но не преставаш да ме сърпрайзваш невъренд.

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,
    всяка година отглеждаме грах и именно така - пресен го консумираме.Всусен е и суров, но трябва да е крехък и още с млечни зрънца.На пара е чуден.А смокини обичам много, но трябва да са хубаво узрели.Те както и граха са много полезни.Пресен и млад грах е хубаво да се консумира именно сега, както и бакла, аспержи - сега им е сезона.Единственото неудобство при граха е,че когато го засееш и обереш веднага трябва да се почисти от шушулките.Иначе се спарва, затова сигурно не го и засяват, защото трябва да имаш машина, с която да го почистваш.
    Прекрасен грах си приготвила !Поздрави !

    ОтговорИзтриване