09 юни 2020

Водопади BG - КРУШУНСКИ, БОЯНСКИ и АЛЕКОВИ водопади








Крушунски водопади (Маарата) се намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч....... Точно на 2часа и половина от столицата. Те са най-голямата водна каскада в страната. Очарованието им се допълва от красивата флора наоколо, която пролетта беше в целият си блясък. А и водопадите пролет са най-пълноводни и атрактивни. Има екопътека, по която разхождайки се видяхме всичко заслужаващо внимание. За около 2 часа може да се разгледа всичко спокойно и да се запечатат фото моменти. 
Водопад Синият вир







Водопада - той е най-голям и се спуска от 20 м височина.





Най-много ми хареса Тайнственият водопад с неговата изключително чаровна кълбеста форма, със изящната завеса от вода, с красивия мъх наоколо.....







Боянският водопад е най-големият водопад в планината Витоша. Носи името на река Бояна, а на 5 км е и квартал Бояна. Водният пад е от около 30м височина. Пролет, когато се топят снеговете на Витоша, водопада е най красив. Казват че в ясни пролетни дни Боянският водопад се виждал от центъра на София. Може.... Щом казват. 
До водопада може са се стигне по три основни пътеки. Най-лесен е достъпът откъм Копитото, като с кола се стига до хижа Момина скала. В зависимост от темпото, разходката сред живописната природа трае около час - час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада - неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре.
Другите две пътеки започват от края на кв. Бояна по обозначена с табели пътека, започваща от последните постройки в местността над Боянската Църква. Първата се изкачва стръмно срещу течението на Боянска река и е с бяло-зелена маркировка и е за сериозни туристи. Докато втората е малко по-лека, но постепенно набира височина, минавайки в близост до Боянското езеро.









Алековите водопади са също на Витоша, и са разположени красиво и каскадно на река Скакавица. Намират се на супер приятната пътека, която тръгва от паркинга на Драгалевския манастир в посока кв. Симеоново. Това е всъщност отсег от обиколната нископланинска пътека, свързваща кварталите Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица, с.Железница. През 1910 г. са наречени на основоположника на организирания туризъм у нас Алеко Константинов, който често се разхождал до тях. Височината е около 15-20 метра, като отчетливо се открояват два водни пада, особено красиви напролет. От паркинга на Драгалевският манастир разходката до водопадите е около час лек и много приятен преход.








1 коментар:

  1. Приятно е да видя публикация тук. Независимо къде ще ни поведеш, пътешествието с теб е приятно, зареждащо и красиво. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване