27 март 2020

Как не можах да стигна до Туркменистан и Узбекистан...🌍🌍✈️✈️


Причината е ясна...
Купихме билетите в началото на януари, нетърпеливи за пътешествието в Централна Азия, споделено със скъпи приятели. И след това събитията се случиха главоломно и твърде драматично за света и всички нас. В началото тихичко се промъкваше новата дума, а после силно се изкрещя  - коронавирус!!
И още в края на януари диктатора и президент на Туркменистан със сложното име Гурбангули Бердимухамедов, практически затвори държавата по сухопътни граници. А самолета ни, който днес  трябваше да кацне  в столицата Ашхабад,  бе променен още през февруари, с кацане на 700 км далеч през пустинята,  в град Туркменабад, където е  карантинният им лагер. Та там 2 дни трябвало да ни изследват и ако сме добре да ни пуснат към столицата, с превоз какъвто си намерим...Напълно неприемливо за нас, разбира се, като се има предвид че чуждата преса писа, че в този град беше вече забранено дори на котки и кучета да се движат по улиците, за да не разнасят зараза.  Но, на 2 март диктаторът със сложно име, забрани съвсем влизането в страната на всякакви чужди граждани, независимо дали са на служебно или лично пътуване, тоест практически спря издаването на и без това трудните за получаване визи. И така, днес трябваше, ама няма да кацнем в Туркменистан... 😂. Оттам пък бяхме спретнали наситена богата програма по пътя на коприната - 
градът, цял изграден от бял мрамор Ашхабад,  
узбекските перли Бухара и Самарканд,
газовия кратер Дарваза, наречен "Вратата към ада", 
каньона Yangykala. 
Много исках да посетя  място, като Туркменистан -  без Макдоналдс и Кока кола, със заглушени ФБ, инстаграм и всякакви социални мрежи, без телевизия на живо. Там всички новини се излъчват след цензура и дни след събитието, а главно действащо лице в предаванията е президента Бердимухамедов - той пее и цитира  собствените си книги, спортува, язди емблематичните туркменски коне, шофира офроуд в пустинята, той Е....!  
Но пък в сегашната пандемия Туркменистан се оказа и една от десетината страни в света без  коронавирус! 
Само да уточня, че Turkish Airlines ни върнаха до стотинка прекалено скъпите билети, за разлика от други авиокомпании, които чувам че си правят оглушки.
Та, ей таквиз красоти /на горния колаж със снимки от нета/ няма да видим през следващите десетина дни....и ще си седим кротко в пълна карантина!
Но, сигурна съм.... когато целият този кошмар отмине, ще се радваме  чистосърдечно на всяка глътка живот! И когато отново можем да пътуваме безпроблемно, ще гледаме света с благодарни и още по-широко  отворени очи ! ♥️🌍♥️🌍♥️
А днес просто трябва да си останем в къщи!
За да бъдем здрави!!! 😘😘😘





2 коментара:

  1. Трябва да си много креативен и с богата фантазия, за да напишеш и опишеш, че и снимки да сложиш, как е трябвало да пътуваш и какво си можел евентуално да видиш. Пътепис за несъстояло се пътешествие! Мария, ей затова те обичам,бе,човек. Не знам на кой друг ще му дойде на акъла да го напише, ама ти си уникална. Като мине тази корона, ще седнем да си доразкажем къде е можело да отидем и какво сме изтървали да преживеем. И задължително с бутилката вино на масата!!!!! Става ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,
    никой не знае какво ще се случи занапред.Ние правим планове, но не знаем какво ни очаква дори на следващия ден.Дали изобщо ще сме тук на земята.Хубаво е,че сте си възвърнали направените разходи.Но дано нещата се подобрят.За жалост живеем в свят на все повече катаклизми - епидемии, наводнения, заметресения, безводие.
    Щом в нашата държава се евтаназираха животните нещата едва ли ще тръгнат по - добре.Но нека не губим надежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване