01 април 2019

ТЕЛЕШКИ ДРОБ на скара с гръцка ФАВА



Кой не е хапвал фава (φάβα) нейде из Гърция, кой не е чувал за нея? За остров Санторини дори е нещо като кулинарна емблема. Фава е всъщност ястието - пюрирана разядка, което се приготвя от сушени натрошени жълти или зелени специфични за района грахчета, наречени латури. Като бобова култура, тези цветни грахчета са богати на белтъчини и фибри, на витамини от група В, на клаций, магнезий, цинк и втимаин С. Защото са без външната обвивка, която често затруднява храносмилането, те са чудесна лесносмилаема храна и подходящи и за най-капризните стомаси. Ако пък се накиснат от вечерта и после се изхвърли водата, както при варенето на боб, нахут, леща....стомашният дискомфорт става почти невъзможен. Аз лично повече харесвам зелената фава, макар че разликата във вкуса е едва доловима. Но зелената увира доста по-дълго от жълтата. 
Има много варианти за сервирането на фава - с лимон и лук, с маслини и зехтин, с карамелизиран лук...У дома много обичаме фава и като гарнитура към риба или месо. И най-много ми допада подправена само със сол и прясна мента. 
А в днешната ми рецепта съм бракосъчетала в чинията фава с  телешкия дроб на скара. А ако се добавят леко възкиселички туршийки, гъбки, салатки... комбинацията е просто неустоимо перфектна. Да си призная, аз съм силно пристрастена към телешкия дроб, поднесен по този начин.



Необходими продукти:
500 гр. телешки дроб, по възможност от пасищни животни
300 гр. гръцка фава - жълта или зелена



сол
2-3 стръка прясна мента

сол
зехтин
2-3 скилидки чесън
черен пипер

за сервирането - 2 стелизирани краставички, мариновани гъбки, пълнени пиперони със сирене, сурова селска туршия...по избор или каквото ви се намира.




Много добре измивам сушения грах със студена вода. Тук следват 3 варианта:
 - с накисване и варене, 
 - с варене и изхвърляне на 1та вода и продължаване на варенето в нова вода, 
 - или пък направо варене без никакви салтанати.
Най-често действам по 3я вариант. Задължително и при 3те е да се отпени образувалата се отгоре пяна с решетъчна лъжица. Жълтата се вари в около 600мл подсолена вода. На зелената водата може да е около 800 мл, като е възможно да се долее още малко гореща вода по време на варенето в тенджера без капак. Което трае около 30 мин за жълтата, и около 45 мин за зелената фава. Аз винаги съм наоколо и следя процеса....откакто веднъж много бързо извря водата и така загоря фавата, че цял ден не можах да прогоня зловонната миризма, а и тенджерката ми отиде в боклука.
Когато е сварена, само намачквам и прибавям ситно нарязаната прясна мента. Може да се подправи и със зехтин, но в моя случай не слагам, защото обилно поливам дробчето.





Докато фавата се вари, приготвям и дробчето. Предварително  го режа на стекове и накисвам за час в студена вода, да му излезе кръвта. Подсушавам го. Запичам на силно загрят грил тиган от двете страни за по 2-3 минути, да не стане на подметка, а да е сочен и да се топи в устата.
Приготвям си смес от сол, смлян чесън, зехтин и черен пипер. Изваждам, нарязвам дроба и заливам много обилно с тази уханна смес.




При сервиране - сипвам добро количество фава, отгоре нареждам парчетата дроб, поливам с още малко от чесново-зехтиновата смес. И наоколо живописно курдисвам различните добавки - тънки парченца краставички, пиперончините, маринованите гъбки, сурова туршийка - карфиолче, морков, камба.....каквото ви сърце сака.
И да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар