16 февруари 2015

50 нюанса цветно от РЕГЕНСБУРГ - част 1


Малък и  китен баварски град...
Живописно лъкатушещ край реките  Дунав и  Реген...
С къщички като сглобени от детско лего...
Шарено лего...
Страхотно фотогеничен град ....
В невероятни 50 нюанса цветно .... 
С чисти и подредени улици...
Спокойно и уютно....
С много паркове и зеленина....
С усмихнати хора...
С чудна бира...
Изобщо, учудващо и за мен самата, останах  очарована от Регенсбург. 


Катедралата на Регенсбург е най-забележителната готическа сграда на Бавария и доминира в пейзажа, откъдето и както да се погледне града.. Тя е строена в периода 1275 - 1634 година, а кулите са завършени чак през 1869 година.




Шедьовър на Средновековното мостово строителство   е Каменния мост с часовниковата кула над Дунав, който обаче беше в ремонт. Има прилика с каменния мост на Прага, но е построен доста преди него - 1135-1146 година.




Със своята 900-годишна история, така наречената в буквален превод "Историческа кухня за наденички", е прощъпулника в сегашното Take Away хранене. Възникнала, като място за изхранване на работниците, строили Каменния мост, съществува и до днес, като освен заведението за сандвичи отвън,  вече има и уютен ресторант. Тук се предлагат единствено и само няколко вида немски колбаси, придружени от   кисело зеле и горчица. А в ресторанта менюто е с пълната гама баварски кулинарни традиции, чийто списък изобщо не е дълъг......

долу в дясно е "Историческата кухня за наденички"

Регенсбург е град в провинция Бавария и е административен център на баварския район Горен Пфалц.. Има малко над 135 хил.жители и е най-голямото Дунавско пристанище в Германия. Градът е живописно разположен по бреговете на реките Дунав и Реген, на запад от Баварската гора.  Историческият му средновековен център е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. През 2014 година Регенсбург е класиран сред първите туристически атракции и забележителности на Германия от международните туристи. Тук се изсипва огромен туристо-поток с речните кораби по Дунав. А и е толкова удобно и привлекателно разположен и до Мюнхен, и до Виена, и до Прага.


На всяка крачка - паркове, зеленина, спокойствие, тишина.....красота!


И разбира се, накъде без японските туристи...? Този тук  се беше  паркирал на това чудно местенце в изчакване на .....нещо да се случи. Курдисах се  и аз за известно време до него, залеза се появи напълно златен и очарователен, но така и не издържах до финала, възможно е златното в небето и в реката да са направили някаква неземна картинка, но аз не съм добър кибик, това е.......


Снимката долу  вдясно /да, да, красивата сграда с две дръвчета отпред...!./ е на един от многобройните паркинги с по няколко етажа, които са буквално на всяка крачка и които, сещате се защо, много умиляват булгар-булгар туриста, като нас.....


Не знам защо, но почти няма селище, в което да съм "акостирала"  - дали ще е лаго Маджоре , Рим ,  Истанбул , или Прага остров Санторини или Амалфи , 
 и да не  попадна на сватба...Тази беше много интересна, с духова музика и много червени сърца в небето....


С риск  да ви досадя, ще има  още малко за Регенсбург ......но за днес стига!





23 коментара:

  1. Абсолютно невероятна, приказна и пристрастяваща разходка до Регенсбург, Мария! Останах очарована от местата и хората, които ни показваш! Благодаря ти, за което!
    С нетърпение очаквам следващата разходка из това красиво място.
    Поздрави и успешна седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Елица, че минаваш до моето блого-обиталище.. А милият коментар от креативен млад човек като теб, може само да ме радва.
      Слънчева седмица!

      Изтриване
  2. Много красив и цветен разказ .

    ОтговорИзтриване
  3. Всички снимки са като картички! Невероятно красиво снимаш, Мария!
    Благодаря за прекрасната разходка, която ни организира!
    Прекрасна и усмихната седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Много пъти съм била в Германия, Мария.И винаги съм била очарована от прекрасна природа, приказни къщички и гледки.Благодаря ти, че ни показваш и този град, в който не съм била, но съм отново очарована.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Усещам, че ако още не си, то скоро ще се влюбиш и в Германия, Мария. ;) А тя е толкова цветна и приказна, че се намества идеално между колоритните ти странички. Доказателство са прекрасните и вълнуващи кадри, които ни споделяш. И никак няма да ми досадиш, напротив - винаги ми е приятно да пътешествам с теб, дори и на места, които съм посетила не веднъж. Надявам се, че продължението ще е и вкусно, освен забавно и интересно, Мария! Очаквам го скоро. :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Марийче, напълни ми душата за кой ли път!
    Ама и готини мъже си снимала.....
    В очакване съм на продължението!
    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Венциела Миринска16 февруари 2015 г. в 17:11

    Страхотни снимки - направо картини! Имаш страхотен усет за детайли, цветове, композиция. Поздравления. Очаквам втора част.

    ОтговорИзтриване
  8. Чисто удоволствие, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  9. Боже, какви снимки... Да можех да видя тази красота и с очите си... Марийче, всяка снимка е като картичка, браво! Страхотен град!

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красиво! И катедралата и сградите, архитектурата, хората, атмосферата, всичко! Снимките ти, Мария са невероятни! Ох, ама колко удивителни ти наслагах, но ти си ме удивляваш непрекъснато:) Прелестно, благодаря, че оцвети денят ми!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна красота! Сърдечни благодарности за споделеното преживяване!

    ОтговорИзтриване
  12. Мария,кадрите ти този път са различни и направо омагьосващи!Особено така сложени в рамка,кукленска разходка като в приказка,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сигурно от рамките идва тази различност....Но наистина Регенсбург е едно кукленско градче, наподобяващо ми много на Прага, а и октомври е благодат за снимки.

      Изтриване
  13. Като нарисуван е този Регенсбург...приказен...

    ОтговорИзтриване
  14. Очарователна, красива, цветна приказка!
    Благодаря за споделеното, Мария!

    ОтговорИзтриване
  15. Марийче, този път снимките са феноменални- харесва ми този ефект на картичка;) Иначе за преживяването, когато е споделено от теб, никога не се съмнявам. Ще трябва да немря път натам някой ден. поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Е-е, добре, свимките Ви винаги са били прекрасни, но сега честно - рисувахте ли върху тях? Прелест! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  17. Петя, засмя ме твоят мил коментар! Рисувала е природата, най- даровития художник.

    ОтговорИзтриване
  18. Петя, засмя ме твоят мил коментар! Рисувала е природата, най- даровития художник.

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесни кадри! Браво!
    Малко пренаситени цветове, създаващи впечатление за нереалност, но това ги прави още по атрактивни! Добър усет за позициониране в иначе "скучната" урбанистична среда! Явно готическата архитектура в съчетание с ярките, чисти тонове създава неповторими кадри, каквито не се срещнат често по света! За мен беше истинско удоволствие!!!

    ОтговорИзтриване
  20. ВИЕ , сте голяма късметлийка,и аз покрай вас се разхождам по света.
    Благодаря Ви !!!

    ОтговорИзтриване
  21. ВИЕ , сте голяма късметлийка,и аз покрай вас се разхождам по света.
    Благодаря Ви !!!

    ОтговорИзтриване