12 февруари 2015

МОЯТ ПРОЩЪПУЛНИК В СВЕТА НА КНИГИТЕ"Тази книга е събрала преживяванията в Мароко на 17 публицисти, членове на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма - ABUJET. Четивата в нея са уникални, защото са събрали вижданията на хора, обладани от приключенски дух, които пресъздават наситените цветове на Сахара, Атласките планини и Средиземно море, предават неповторимия аромат на мароканските гозби и пъстротата на местните занаяти. Повечето от авторите са обиколили земното кълбо, но винаги са готови да се върнат в Мароко. Защо? Отговорът е между кориците на книгата."


На 9-ти февруари се състоя официалното представяне на книгата "Кралство Мароко - страна на пътешествията" с  прием в Резиденцията  на Посолството на Мароко. Лично посланика на Мароко Н.ПР. г-жа ЛАТИФА АХАРБАШ посрещаше гостите с много топла усмивка. Аз останах очарована от това как ме посрещна съвсем приятелски, каза че ме е познала от снимката в книгата, че знае че съм писала за тяхната кухня.... толкова естествена, невероятно мила и сърдечна жена дипломат. Всъщност, бивш журналист, Н.Пр.г-жа Латифа Ахарбаш е един от главните "виновници" да се роди тази книга - чрез любезното спомоществователство на Посолството на Кралство Мароко и Мароканската националната служба по туризма /MNTC /.Официалната част
По няколко думи за книгата, за ABUJET, за  гостоприемството на Мароко, за богатото историческо и културно наследство на нашите две страни, за пътешествията изобщо, както и благодарности за всички, които направиха тази книга реалност.....от:
Н.Пр.г-жа ЛАТИФА АХАРБАШ  - посланик на Кралство Мароко
г-н МАКСИМ МИНЧЕВ  - Генерален Директор на Българска Телеграфна Агенция и
Председател на ABUJET - Българска асоциация на журналистите и писателите по туризма
г-н ХАЛИД МИМИ -  директор за Източна Европа от Мароканска национална служба по туризма


" Като посланик на Кралство Мароко в България, съм особено признателна на всички жени и мъже от българските медии, които участваха в съставянето на този сборник. Благодарение на качеството на техните разкази, Мароко е представено на българските читатели като гостоприемна земя, идеално място за туризъм, страна с множество лица, място на смайващи контрасти: живописното и класическото, модерното и античното, градското и пасторалното, суровата мистичност на Сахара и гордите върхове на Атлас, римските руини и Средновековните градове, огледалното Средиземно море и бурния, но щедър Атлантически океан, отворен към нови хоризонти."
Неофициалната част  
Разкошна мароканска храна, мароканско вино, фрешове и чай, леко джазирана мароканска музика, ориенталска танцьорка.....


И разбира се, аз съм много щастлива, 
че бях част от това ново за мен 
емоционално и градивно преживяване...
Няма да благодаря на  съпруг, дъщери, любовник, куче, котка, мишка, дядо вади ряпа....
Благодаря на съдбата!
Благодаря и на И.К., 
че ме разпозна в душното блогово пространство.До нови срещи -  между кориците на тази книга! 19 коментара:

 1. Пищен прием и по всичко личи, че си се забавлявала много, Мария! По вода да ти върви в новото поприще, мила!
  Книгата обещава да е приятно и забавно четиво, а твоето присъствие в нея го обещава. Ще погледна за нея в книжарниците и ще ми е приятно да си кажем "Здравей" и между кориците.
  Поздрави и усмихнат ден от мен!

  ОтговорИзтриване
 2. Поздравления! Аз обаче няма да спра да повтарям, че искам да видя всички твои уникални пътеписи между две корици. Дано....
  Вяра

  ОтговорИзтриване
 3. Надежда Каменова12 февруари 2015 г. в 12:06

  Е, колко свежо предадено, ти си уникален талант! Дали ще е събитие, рецепта или пътешествие, всичко оживява тук с много колорит и чувство за хумор!

  ОтговорИзтриване
 4. Цветна Пепеляшка, поздравления! Още много, много реализации в света на книгите!

  ОтговорИзтриване
 5. Йорданка Никова12 февруари 2015 г. в 12:16

  Най-после! Време беше да започнеш да ги издаваш тези удоволствия! Искам една!

  ОтговорИзтриване
 6. Наташа Грънчарова12 февруари 2015 г. в 12:28

  Браво на теб - ти си една кралица -гид на преживяните пътешествия !!!

  ОтговорИзтриване
 7. БРАВО, МАРИЯ! Тази книга е поредното прекрасно творение на талантливите журналисти от АБУЖЕТ, сред които си и ти, съвсем заслужено. Пожелавам още много успешни изяви на твоето колоритно перо и любопитна камера.
  искра.

  ОтговорИзтриване
 8. Поздравления! Може да е първата, но няма да е последна, надявам се! С огромно удоволствие ще прочета книгата, но с автограф от теб!

  ОтговорИзтриване
 9. Мими, поздрави и от мен. Тъй като имам особен сантимент към тази държава, и аз си заплювам една с автограф.

  ОтговорИзтриване
 10. И аз ти благодаря, Мария, че ни сподели и ни направи част от това събитие, редом с теб да се порадваме на успеха ти и да видим радостта на лицето ти! Желая ти от сърце още много вдъхновения и лични успехи в посоката, в която си поела!
  Книгата ще си купя и ще прочета с огромен интерес, това е една екзотична страна на кулинарията, от която се вълнувам много!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 11. Браво, Мария и моите поздравления!!!
  Благодаря, че сподели това вълшебно преживяване с нас,
  а за теб - още много вдъхновение, творчески успехи и заслужени признания!

  ОтговорИзтриване
 12. Аз искрено ти се радвам! И не само ще ти благодаря, че сподели с нас, а ще ти благодаря за стремежа, който ми вдъхваш! Браво! :)
  П.П. А официалното ти поприще е да си... журналист? ;) Питам, защото аз именно това следвам. Поздрави, Марийче!

  ОтговорИзтриване
 13. Браво! Никога не съм се съмнявал в способностите ти! Пожелавам ти да продължаваш в този дух.

  ОтговорИзтриване
 14. Искрени поздравления, Мария! Това да е първата книга, последвана от още много!

  ОтговорИзтриване
 15. Поздравления! С пожелание да бъде първата от много :)

  ОтговорИзтриване
 16. Поздравления, Мария! Смели крачки от тук нататък в света на книгите!

  ОтговорИзтриване
 17. Чаках да споделиш повече и се радвам, че го направи. Грандиозен коктейл и много прекрасни емоции лъхат от поста ти. Скъпа Мария, пожелавам ти от сърце още безброй издания, много ще се радвам на твои пътеводители, готварски книги, а защо не и на печатно издание на твоят великолепен блог. Прекрасна си, продължавай все така!!!

  ОтговорИзтриване
 18. Поздравления,Мария!Със сигурност твоята част от книгата ще е особено (да не кажа най) увлекателната!

  ОтговорИзтриване
 19. Това е чудесно участие, присъствие и преживяване. Но ти имаш енергия и потенциал на голяма буря. Така че, чакам лична книга...книги. :)

  ОтговорИзтриване