07 февруари 2014

Вкусна зимна манджа от кисело зеле с бобец


Абе то тая година зима много нЕма, или все се случва в неделя - едната неделя валя сняг, пък на следващата силен вятър щипеше бузките....до сега, толкоз! Но в една от зимните недели, набързо спретнах любимата ни манджа с кисело зеле и боб. Не можа да се получи нещо като "вънка вие вук, тате маа пръжки с лук...", щото чак такъв голям вук не виееше навън, ама около камината с паничка боб със зеле, нещата долу-горе придобиха зимен привкус....И нищо че синоптиците скоро не предричат отново сняг, бъркайте в бидона с кисели зелки, хващайте една за ушите и ...в тенджерата! Че както се е ухилило едно слънчице навън, скоро ще се хващаме за  зелено.....
 Едва ли има някой, който да не знае как се готви тази манджа, но все пак...нали една от целите на блогчето е да завещая "готварско тефтерче" за щерките...а едната от тях обожава тази селска манджа. Другата цел на блога е..... знаете, да  "консервирам " моите фото-спомени облечени в думи......


КИСЕЛО ЗЕЛЕ С БОБ
Необходими са ни:
1 ч.чаша бял боб
половин кисела зелка
2-3 сухи чушки
1 стрък праз
2-3 ч.чаши зелев сок, само ако не ви е много кисело зелето
червен пипер
люспи чили/по желание/
черен пипер
1 каф.ч.олио

Аз я приготвям така...От вечерта си накисвам боба, после сутринта го кипвам и изхвърлям първата вода. Сипвам боба в тенджера под налягане, отгоре нарязвам киселото зеле и праза  на ситно, наръсвам червен и черен пипер, изсипвам олиото. Ако зелето не ви е много кисело, както е тази година моето - сипвам  зелев сок, може само вода, може смесена вода със сок, вие си преценете.....Ако обичате люто - поръсете малко чили пипер. 
Варя под налягане около 45 минути. После в зависимост от време и желание, може да се изсипе всичко в тава или индивидуални гювечета,  и да се мушне във фурната, докато апетитно се запече. Ние го обичаме и така - сочно сварено....
PS само за ценители - Ако пък смятате, че комбинацията  боб и зеле не е достатъчно натоварваща за тумбачето ви, наредете най-отгоре в тенджерата  и няколко ребърца, ей така за разкош...аз просто нямах, иначе щях да ги курдисам върху зелето....Един път годишно я готвя тая манджа, така че ... всичко е позволено, за да стане удоволствието истинско....!
Да ви е сладко!


15 коментара:

  1. Иска ми се целият свят, Мария, да чете Вашите вдъхновени описания на българската кухня и България!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам я тази манджичка в глинен гювеч с ребърца....и си я правя.В херметическа тенджера става и така- всичко наведнъж,но в глинен гювеч боба трябва предварително да е сварен.Веднъж се излъгах и дрънкаше.Иначе си е голяма вкусотия,с люта чушчица...окапах се Марийче...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Колкото е сладка тази зимна манджа, толкова я подслаждаш и ти с цветистия си речник:)! Такъв кеф е да те чета, че през цялото време съм ухилена и аз като зелка:)! Скоро си правих (след като видях един пост на Еос), май ще раздрънкам и сега гювеча! Благодаря,Мария!
    Чао! Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна манджа! Ако беше допечена в гювеча щеше да е още по-вкусна. Глиненият гювеч прави чудеса!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, чудесно изглежда! Аз много обичам "течния" вариант на тази манджичка, когато прилича на супа. Ех, колко вкусно ми го правеше баба ми... Ама спирам!
    Не съм опитвала така, но ето повод да се пробвам. :) Миме, споделяй, аз се радвам на всяко предложение независимо дали е кулинарно, или не. :)
    Да ти е вкусно и усмихнато!

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не запичам, когато готвя боб с кисело зеле, Мария. Оставям си го на чорбица и задължително го консумираме с натрошена суха, люта пиперчица. И рецептата ми е същата, от мама, но в моя виртуален тефтер още не е напечатана ;)) Подсети ме, благодаря ти!
    Инак, не бих отказала една паничка от твоята, може и с мръфле, ако че си хапнахме тая седмица и ние. А и зарад снимките, и зарад сладкият ти език ми се дощя, ей го на, посред нощите, Мария... Много апетитно гърне си ни курдисала тук, да ни тормозиш!!! ;)))

    ОтговорИзтриване
  7. Мария,нямяло е случй да вляза тук и да не ме усмихнеш!
    Толкова обичам да те чета,пък да разглеждам-още повече!
    Гозбицата е бижу!
    И аз я обичам и то много!
    Хубава и уютна съботна вечер,сладкодумнице!

    ОтговорИзтриване
  8. О, ето една типично нашенска гозба! И така приятно поднесена. В моето семейство я правим със свинска мас, защото и двете съставки - бобът и зелето - я "понасят" добре. Иначе стои много постно, а пък все пак е зимно ядене. Опитайте, нищо че диетолозите ни съветват да избягваме тази мазнина, но нищо не може да я замени.

    ОтговорИзтриване
  9. Винаги е позволено човек да си достави удоволствие- то камина, то зимна манджичка, то ребърца, то сняг;) Как да не ти завиди човек;) Поздрав, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  10. По удивителен начин съхраняваш и презентираш традиционните рецепти. Колажите, снимките, детайлите/пропсовете:)/ всичко ме пренася в онази българска атмосфера от едно време... Прекрасна неделя, Мария!

    ОтговорИзтриване
  11. И мен ме върна в минали спомени за мамини и бабини трапези.....Благодаря ...Ако някога имам мой ресторант, това ще е едно от задължителните ястия в менюто.

    ОтговорИзтриване
  12. Тази манджичка я знам от едната ми баба. Странно, у другата никога не съм я яла :)
    Наистина прави колоритна зимата. И аз я приготвям един-два пъти за цялата зима...
    Беше ми приятно да похапна с теб.

    ОтговорИзтриване
  13. Добра консерва си изпипала, поздрави и иза ястието и за увлекателните разкази, хубава нова седмица! Рецептата и у дома е същата, но тази година е неизползвана, та добре, че подсети!

    ОтговорИзтриване
  14. Леле как ми липсва киселото зеле :(

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам комбинация от кисело зеле и боб

    ОтговорИзтриване