28 ноември 2013

Салата СУСАМОВ ПАК-ЧОЙ /Pak choi/


Зеленчукът пак-чой /Pak choi/ е китайско листно зеле от сем.Кръстоцветни, роднина е и на ряпата.  Вкусът му е екзотична смесица между зеле, спанак и ряпа. Пак чой е много добър източник на вит.А, вит.К, вит.В6, рибофлавин, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий и калий, а също добър източник на влакнини, протеин, тиамин, ниацин и фосфор.В китайската кухня той е незаменим зеленчук, но много се използва и в Италия, и в други европейски страни.У нас се внася от Италия или Холандия, и може да се купи в супермаркет ХИТ.


Салата СУСАМОВ ПАК-ЧОЙ
 /Pak choi/
Необходими са:
2 броя пак чой
сол
2-3 суп.л.соев сос
2-3 суп.л.зехтин
3 суп.л. прясно препечено сусамово семе

Ето как се приготвя тази много вкусна и свежа салата, с екзотичен вкус и много малко калории. Разрязвам зелето през средата по дължина. Поставям половинките във вряща вода със щипка сол. Варя около 5 минути, така че зелените листа да омекнат, но бялата част да си остане хрупкава.Изваждам  и  изцеждам от водата, поставям  в порционна чиния. Овкусявам, още горещо,  с дресинг от зехтин и соев сос - количествата са примерни, важно е да са по вашия вкус. Отгоре поръсвам с прясно препечен сусам. Прекрасна гарнитура за телешко, птици, всякакви риби на скара, както и за тофу.
Аз го използвам и за невероятната италианска паста с елда  Пизочери - РЕЦЕПТАТА ТУК



8 коментара:

  1. Чудесно предложение, но трябва да се огледам за това зеле :)
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм го срещала до сега, Мария. Ако видя, непременно ще си взема за да опитам. Благодаря за информацията!
    Инак салатката ти е точно по мой вкус, обичам в листните да добавям семенца. А какво ще кажеш и за малко соево олио в нея? Напоследък все по-често поливам зеленийките с него, по мъничко, само за аромат и много ми харесва.
    Лека нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, в оригиналната рецепта се полива със сусамово олио, но то има силен аромат и някак много ми дойде .....та затова го правя със зехтинче, повече ни допада.

      Изтриване
  3. Е, човек не може да те стигне с тези "шантави" зеленчуци:))) Сега и за това ще се оглеждам. Аз мислех, че имало само едно китайско зеле, а гледай сега и това открих. Мария, наистина обаче тази рецепта доста ми допадна и непременно ще я пробвам при първа възможност. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави нови идеи, Мария,
    чудесни рецепти и представяне - харесаха ми.
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусна идея, която ще опитам при първа възможност!
    Благодаря, че сподели, Мария!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не съм го забелязвала по нашите супери,но ще се огледам по-специално,Мария,чудесно звучи салатата от любимата ти италианска кухня!
    Прегръдка от мен с пожелание за щастливи декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, макар че пак-чой се използва много в италианската кухня, тази салатка е по-скоро китайска кухня...но това всъщност не е от значение, важното е да ни е вкусно! И да експериментираме с нови и непознати продукти.

      Изтриване