28 януари 2013

МОРКОВЕНА ТОРТА или CARROT CAKE



 Още едно невероятно вкусно изкушение на моята Еличка. Тя направи за пръв път този морковен кейк през лятото, при завръщането на по-голямата ми щерка от Цюрих.Тя беше там на интервю за 1-годишен стаж в тамошно  архитектурно студио. Интервюто беше минало повече от успешно - дори беше подписала и много привлекателен договор, така че повода плачеше за шампанско и сладкиш. А какво по-подходящо от нейния любим такъв - морковен кейк. Еличка набързо сърфира из чуждите сайтове, и комбинира няколко рецепти в този невероятно вкусен, ароматен и направо вълшебен сладкиш.
 Оттогава е взел пълно надмощие над малките ми запаси от гастрономическа воля и често си глезя душата с парче морковен кейк...А чашата студено  шампанско е задължителна! 
 Нали знаете, че правилната температурата за пиене на шампанско е между 5 и 7 градуса......иначе  язък за разкошната напитка! Бутилката се отваря много прецизно и внимателно, така че когато махнете тапата да се чуе само тихата, пенлива въздишка на шампанското!Сещам се веднага за една случка, която съм чела в някаква книга : Франция - при заклетите кулинари! Вечеря в домашна обстановка, която протича като пълен гастрономически провал /  може да се случи дори във Франция!/. За финал се получил наистина забавен  момент, когато една от гостенките се сбогувала с домакинята и казала:
- Каква необикновена вечер. Всичко беше студено, с изключение на шампанското!


МОРКОВЕНА ТОРТА или CARROT CAKE

Необходими са ви следните продукти,
за да се насладите и вие на това изкусително сладкишче:
3 яйца, разделени жълтъци и белтъци
250 гр.брашно
1/2 ч.л.сода
2ч.л.бакпулвер
1с.л канела прах
1ч.л.джинджифил на прах
щипка индийско орехче
щипка смлян бахар
щипка сол
200 мл слънч.олио
190 гр.захар мусковадо
200 гр.настъргани моркови
сокът на половин лимон
1 капсула ванилия
150 гр.орехи
1 шепа стафиди

за крема:
маскарпоне - 250 грама
250 гр. сирене Филаделфия
100 гр. пудра захар
1 ванилия


Пресяват се сухите съставки.
С миксер се разбиват олиото и захарта и постепенно се прибавят жълтъците и морковите. После се добавя сока от лимона, начупените орехи, ванилията.И  следва прибяването на сухите съставки към жълтъците, като се бърка с дървена шпатула.
Разбиват се белтъците на сняг с капка лим.сок, докато удвоят обема си. Прибавят се и те към вече получената смес, при непрекъснато бъркане с дървена шпатула. Сместа се  разделя на две и се изпичат два блата  в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.
Всички продукти за крема се поставят в купа и се разбиват с миксер, за да стане гладка кремообразна смес. Крема се разделя на 3 части. С първата 1/3 от него се намазва изстиналия блат и  се покрива с втория блат. Той пък се намазва с втората 1/3 от крема. А с  последната част от крема се намазват стените на тортата. Със шпатула или лъжица се оформя с тези замазки и отгоре се украсява с орехови ядки.
Да ви е сладко и дано имаме често прекрасни поводи за почерпка!



13 коментара:

  1. Кейка бих опитала,но не и шампанско....Браво на Еличка-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. И двете са такива сладурки!Да са ти живи и здрави!А Еличка специално да я поздравиш от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубав и привлекателен морковен кейк-торта!Браво на Еличка!С удоволствие бих си пийнала чаша шампанско за нейно здраве и успехи!Е, и едно парче от тортата,моля,ако може!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна е станала! Това е тортата - фаворит сред моите калпазани:)

    ОтговорИзтриване
  5. Мери, пожелавам ви още много поводи за такива празненства :) Не се съмнявам, че твоето момиче ще се представи блестящо в предстоящата си дейност :)
    Тортата е чудесна, шампанското също :))

    Усмихната седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Марийче, наздраве с великолепното шампанско и
    чудесния кейк!
    Той ми е сред фаворитите за десерт!
    А Еличка е страхотна!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, дай една Еличка и на мен;) Прекрасен кейк! А на цюрихската ти дъщеря, желая само най-доброто от най-доброто там;)
    Шампанско , освен един модел, не харесвам, но явно с кейка върви чудесно.
    Хубава вечер, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  8. Марийче, тортата е феноменална! Слагам си я в to do листата ;) Отдавна се точа на морковената торта. Дори вчера ядох у една приятелка. Но ми беше малко суха и реших,че бих разделила блата на две и бих намазала с повече крем. Твоята торта много ми хареса. Благодаря ти за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, страхотна торта, пожелавам ви да имате винаги прекрасни поводи за празненства и кулинарни магии! Браво на Ели!Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  10. Отварям го тихо и толкова тихо ще отмъкна парченце от кейка да се поглезя и аз:). Поздрави за Еличка, очарована съм от всичките й кулинарни произведения!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна и категорично вкусна торта, Мария! Поздравления отново и НАЗДРАВЕ за "майстор-сладкаря", както и за повода! Все хубави неща да ви се случват и занапред, а госпожиците само успехи да творят! И да не губят инерцията!!! :)
    Прегръдки и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  12. Освен да й стисна ръката на Еличка за пореден път няма какво друго да кажа,а рецептата,която си е избрала е перфектна!Браво на девойчето!Прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
  13. С какво удоволствие те чета, Мария -
    щастливата майка на две прекрасни и талантливи дъщери!
    Тортата е великолепна, поздравления и за двете,
    с пожелания за още много поводи и торти за празник!

    ОтговорИзтриване