06 януари 2010

ПЪЛНЕНА ТИКВА С ДРУСАН КЕБАП

В разгара на сезона на тиквите - една моя много любима гозба ....За пръв път ядох такава пълнена тиква, приготвена от наши семейни приятели - най-добрите стоматолози сред готвачите,а и несъмнено най-добрите кулинари сред стоматолозите.... И от тогава толкова тикви сме хапнали, и с колко вино сме ги поляли..... и всеки път мислено им благодаря за тази фантастична рецепта.


ПЪЛНЕНА ТИКВА С ДРУСАН КЕБАП

Ето и необходимите продукти :
1 свинска тиква около 3 кг.
700 гр.свинско месо- шарено, най-подходящо ще е от свинското вратле, но без кост
300 гр.черен дроб /може и без него, но той добавя още вкусове и аромати към месцето/
3 -4 големи гъби
3 големи глави лук
4 сухи червени чушки /в краен случай може и със сурови или печени/
Чубрица,
 черен и червен пипер, щипка люспи чили пипер,
сол


Отрязваме кръгло капаче от върха на тиквата:



и хубаво я почистваме отвътре от семките.



Тиквата трябва да е от така наречените” свински тикви” /онези оранжевите с пъпки по тях/, понеже този сорт тикви има много твърда кора и се запазва формата- тя трябва да наподобява глинен гювеч.. Белите тикви са с тънка кора, омекват бързо и се губи формата,а и ефекта от сервирането.
Месото, нарязано на късове, задушаваме в малко олио. Прибавяме нарязания на едро лук.Оставяме за около 15 минутки да поври и прибавяме нарязаните гъби , сухи чушки и черен дроб.
Слагаме сол, пипер/аз слагам и една щипка лют пипер/ и чубрица.Трябва да има течност, защото после се получава като сосче и е по-вкусно.



В тавичка, на дъното на която сме сложили малко вода поставяме тиквата и я пълним с друсаният кебап.затваряме с капачето.



Забравяме във фурната на 200 градуса за около 2-3 часа. Ако е по-малка тиквата по-бързо се изпича. Трябва отвън хубаво да стане златиста.А и като се махне капачето, може да се провери дали самата тиква е омекнала. Много е важно печенето-нито да се препече, че ще се разпадне, нито пък да е сурова.
Месото може да телешко, пилешко,заешко. Вариации много..но най-вкусно е друсания кебап със свинско. Сервира се като се реже парче тиква и кебап,



залива се със сосче тиквата и много се връзва с туршийка и червено винце.
Да ви е сладко!


ВИЖТЕ И ДРУГИТЕ МИ РЕЦЕПТИ С ТИКВА:

ЗАЕК С РОЗМАРИН с гарнитура от ТИКВА С БАЛСАМИКО


Пълнен заек, дремещ в тиква


ТИКВЕНИК с кокосови стърготини



----------------------------------------------------------------------------------
7 коментара:
Drago каза...
О, това е просто една невероятно интересна рецепта, но не е за всеки ден и ще изчакам някой по-специален случай за нея. :)

Благодаря Пепеляшка!

Наистина е страшно ефектна!

08 октомври 2009 10:20
пепеляшка каза...
Драго, хитряга си ти....за гости наистина е много ефектно и бая народ съм омаяла с такава тиква.
Поздрави и слънчев ден !

08 октомври 2009 10:51
kosio каза...
Машалла, аферим, ашколсун......!

09 октомври 2009 09:12
Neizi_ss каза...
не знам за гостите ти, но мен ме омагьоса .....не ми е минавало и през ум, че в тиквата може да се тури свинско :) и че може да изглежда така привлекателно ...не знам дали ще имам смелост да опитам - но ще се опитам да омая мама свеки :), че тя да го приготви, а аз да гледам отстрани

09 октомври 2009 17:07
пепеляшка каза...
Neizi_ss, добре дошла и благодаря за милите думи ! И успех с омайването на свеки, но да знаеш, че само с гледане няма да стане, ще трЕбе и Едене след това......

09 октомври 2009 17:55
Bla каза...
Друсан кебап? :D Гротеска!

09 октомври 2009 20:17
Valkocompany каза...
Страшна глезотийка
Ще пробвам

28 октомври 2009 20:20

10 коментара:

  1. Тия дни я направих вече за 10 път, може би! И за едни гости, на които им взех акъла, толкова ефектно и вкусно беше! Благодаря ти, Пепеляшка!

    ОтговорИзтриване
  2. a vino moje li da se pribavi pri samoto gotvene na mesoto

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да се прибави малко червено вино към месото, накрая на задушаването, за да не го стегне. Но виното прибавя и малко по-друг вкус и аромат на ястието, а то и така си е достатъчно ароматно и вкусно....Може да се експериментира в различни вариации, разбира се!

      Изтриване
    2. А може ли да се направи със зелена тиква? Или какво може да се направи със зелена тиква?

      Изтриване
    3. Не разбирам какво имате пред вид под "зелена тиква", но ако просто цвета отвън й е зелен, но си е узряла - надявам се, че би могло всяка една рецепта за тиква да се отнася и за нея. виждала съм на пазара от свинските тикви понякога и със зелен цвят на кората, така че...дерзайте и да ви е сладко!

      Изтриване
    4. Докато очаквах съвет отвън приех съвета на съпруга си. Опържих ги като другите тиквички. По нищо не се различават. Насърчавам ви, ако имате неузряли цигулки - не ги пренебрегвайте. Мисля да пробвам и за супа?

      Изтриване
    5. Благодаря ти Мария за бързата реакция .Имам предвид цигулки, които са завързали късно. Зелени са отвътре и отвън, но са много вкусни пържени. Вече ги опитах и продължавам да пържа.....

      Изтриване
    6. Eee, явно имате снабдяване с тикви домашно производство, та затова ви се намират и по-неузрели...Аз обаче разчитам на купешките, но ще знам че има и такъв вариант за пържене, ако попадна на такава зелена. Бон апети!

      Изтриване
  3. Абе, Пепеляшке, защо не ме предупреди бе, момиче, че докато се пече тиквата, с комшията не трябва да пием греяна ракия, а? ;) А за малко заека щеше "да избяга" от нея, добре, че жена му влезе, та го видя... ;) :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив, това с комшията и греяната ракия е препоръчително.....в умерени дози и осторожно за комшийката!
      Да ви е сладко!

      Изтриване