13 януари 2010

ЗЕЛЕНА САЛАТА с ОКТОПОД



Къде другаде човек си отяжда на разкошни октоподи, ако не в Гърция....печени на грил със зехтин и риган....?! Но пък щом започнаха да ги продават дори пресни по рибарските магазини - налага се да се пробвам в приготвянето им, и то опита трябва да е много успешен, право пропорционално успешен на тлъстата ценичка на това мекотело. Затова поех дълбоко въздух и се спуснах в дълбоките води на октоподо-готвенето. Спрях се на средни по размер индивиди и помолих да ми ги почистят в магазина, въпреки че вкусната Йоли ми е предала урок по пичистването им, но хайде да не рискувам прекалено...Между другото Октопод-карпачо на Йоли е божествено вкусен, пробвала съм го !
Ето ги почистените и хигиенизирани октоподи :


Следва варенето им във вода и вино, с много риган и черен пипер, малко зехтин, бахар. Не слагам СОЛ! Варят се около 30 мин.
Сварения октопод използвам по два начина:
1. Салата от варен октопод - сварения октопод нарязвам на ситно. Прибавям голямо количество пресни лук, риган и копър, лимон, зехтин и сол.



2.Зелена салата с октопод - просто варения октопод прибавям към зелена салата с много подправки- магданоз, левурда,копър, риган.Подправям отново с лимон, зехтин и сол.



Може към зелената салата да се прибавят и други морски дарове - калмари, рибки аншоа, риба тон....всяко такова рибно допълнение само още повече обогатява вкуса на салатата. Изпива много ледено узо, а също и бяло вино, още по-добре ще е, ако е Гръцка Рицина.
Да ви е сладко и наздраве !





4 коментара:

  1. Ах,просто е вълшебно това,което си ни представила. Обожавам тази храна,ммммммм. Благодаря скъпа.

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, Йоли, точно ти ли вълшебнице си ми написала коментар, теб няма с какво човек да те очуди и научи...Но, ти благодаря !

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкушаващо,
    и чудесни снимки.
    Поздрав и за двете ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ще се задавя от преглъщане. Страшно е вкусно...

    ОтговорИзтриване