12 януари 2010

ЛОНДОН...


Вече няколко пъти сядам пред монитора и не знам от къде да започна.....
Може би защото още Биг Бен отмерва минутите в главата ми,
още чувам ромона на езерата 
и звънкия смях на децата,
 хранещи лебеди и катерички в Лондонските паркове,
още усещам ударите на сърцето си, 
затаила дъх пред дантелената красота на Парламента,
или
 пред Слънчогледите на Ван Гог и
 Балерините на Дега,
още виждам трептящите светлинки на нощен Лондон,
още съм захласната от футуристичните сгради,
още ..... ....
още се мъча да събера тези парченца емоции,
да ги подредя в главата си и да не им позволя да избледнеят в шкафа със спомени,
да останат живи в съзнанието ми.
Затова и винаги бързам да ви предложа своя разказ,
да ви направя съпричастни ,
но и да съхраня чрез споделеното спомена.....
да запазя живи тези картинки и емоции чрез разказаното.......
Но.........ТРУДНО Е ДА РАЗКАЖЕШ ЛОНДОН......

Нека първо ви покажа Парламента - пищният викториански крайречен дворец Уестминстър със своята забележителна часовникова кула Биг Бен, сега е широко известен като сградите на Парламента и седалище на правителството. Откъдето и да го погледнеш – все е внушителен и величествен, и....някак все не можеш да му се наситиш и да повярваш, че човешки ръце са сътворили тази красота, тази изящна дантела от детайли и орнаменти .....Уестминстърското абатство – заслужава си да поседиш първо отвън и хубаво да се нагледаш на разкошната украса и изумителната височина на тази готическа църква. А после да се потопиш в пищния интериор - ветрилообразни сводове, големи прозорци през които струи разноцветна светлина от витражите, възвисяваща въздушност и лекота, смайващо красиви гробници, внушителни декорации.....

Първата църква, от която няма никакви следи е от 1050 г. А днешното абатство е плод на ревностна и изключително скъпа строителна програма , започната през 1245 г.

Бъкингамският дворец – Лондонският дом на монарха и до днес, макар ,че суверените имат и още няколко официални резиденции.Построен през 1705 г. и непрекъснато разширяван с нови кралски стаи и нова фасада. Пред двореца се издига величествената мраморна статуя на кралица Виктория, заобиколена от алегоричните фигури на викторианските добродетели Благотворителност, Истина, Прогрес и Производство. За миг се замислих кои са нашите, българските добродетели, щом народните ни герои са Бай Ганьо и Хитър Петър, и Андрешко.....Отворена за посещение е кралската галерия – една от най-богатите частни колекции в света.
И съвсем случайно попаднахме на безумието, наречено смяна на караула....много народ, много войници- пешаци и на коне, духова музика, калабалък и...не видях особен смисъл от всичко това, което е част от кралските зрелища за простолюдието....На всичкото отгоре, в тази част на Лондон се движат непрекъснато някакви конници, наистина с много красиви униформи, обикалят си значи из целият огромен район, наречен Уестминстър и дори има и специални секции на светофарите за тях....Ами богатата държава явно може да си позволи всякакви глезотии.....А англичаните боготворят своите кралски особи, така че явно всичко това ги кефи.

Трафалгар скуер с колоната със статуята на адмирал Нелсън в средата- любимо място на много хора.Тук се намира и красивата сграда на Националната галерия. Тя притежава едни от най-внушителните колекции в света, с творби на Рафаело, Леонардо да Винчи,Рубенс, Веласкес,та до импресионистите- Мане, Моне, Реноар, Сера, Ван Гог, Дега........Наблизо е Британския музей - с богата колекция от над 4 милиона експоната. Тук пред нас оживяваха историческите, етнографски, археологически и културни пластове на целия свят.

Поразително, ама пък много хубаво е, че всички национални музеи и галерии са със свободен достъп, без билет. Така не е нужно човек да препуска и да обходи на един път всички зали, така че почти да се задуши от емоции от видяното и то да му се пообърка в главата...а може няколко пъти да влезе и на порцийки, бавно и спокойно да разгледа всичко, което го впечатлява.

Лондонското Сити - тук църквите на сър Кристофър Рен, средновековни шедьоври, и офиси-небостъргачи, са се извисили върху живописния лабиринт от малки и тесни улички. Лондон категорично опровергава предубеждението, че старинното и модерното, грандиозното и уютното, футуристичното и средновековното....са несъвместими величини...В невероятна симбиоза се извисяват викториански сгради и такива от стъкло и алуминий. Това е небезизвестната сграда "краставичката" на световноизвестния английски архитект  Норман Фостър:
И сградата Лойдс билдинг на английския архитект Ричард Роджърс с асансьори и стълбища по външните стени. Построена е през 1978- 86 година.

Изящната катедрала „Сейнт Пол” е също в Сити – тя е единственната барокова катедрала в Англия и първата проектирана от един –единствен човек, архитектурният герой на Англия – сър Кристофър Рен. Той проектира 51 църкви в Лондон /не всички са запазени / и някои от най-красивите дворци, болници и университети в Англия.Основният камък на катедралата е положен през 1675 г., а цялата сграда е завършена през 1711 година.

Разходка с корабче по Темза- реката, която придава особен чар на Лондон.През 50-те години тя е била биологически мъртва от многото замърсявания. През 80-те години започва възраждането на реката,на мястото на пристанища и докове се издигат съвременни постройки, така се ражда новият, модерен квартал Докландс с кулата на Кей Канари.Днес повече от 100 вида риби живеят в чистата вече река, дори и чувствителната към екологията сьомга. И предоставя на Лондончани прекрасни възможности за развлечения. А пътуването с корабче по Темза предлага смайващи гледки.

Тауър бридж :Общо 34 Лондонски моста пресичат Темза.Окото на Лондон, отворено през 2000 г., с 32 капсули, които се движат в пълен кръг :

Лондонската кула- пример за норманска военна архитектура:Тук се срещат всякакви архитектурни лудории..


-отново сграда на звездния архитект Н.Фостър/на горната снимка/.

Шекспировият театър Глоуб :
Изложба на Дали :Пътувайки по Темза, стигаме и до Кралската обсерватория в Гринуич :Има някакъв театрален ефект в много от сградите в централната част на Лондон :

..и една подреденост, без излишна показност, в къщите на англичаните в различните квартали :При едно от пътуванията ни в метрото- попадаме на тази метростанция..и разбира се,елементарно Уотсън, досещайки се какво има тук, слязохме и посетихме Къщата-музей на Шерлокс Холмс.Лондон е богат и със завидния си културен живот.Стотици театри и концертни зали предлагат разнообразни забавления..Твърди се, че всяка седмица в Лондон се случват до 1000 /хиляда !/ концерта... Ние посетихме мюзикъла We Will Rock You - впечатляващ спектакъл, в който са използвани 32 от хитовете на Куин, и който вече 8 години, всяка вечер се играе пред пълна зала.
Лондончани имат и забележителен градски транспорт- огромната система на метрото с около 300 станции, представлява цял подземен град.
А и самите метро-станции и гари също са внушителни. Това е само част от гарата Кинг"с крос:Има и бързи влакове до много от кварталите, а и огромно количество двуетажни автобуси, кръстосващи Лондон, а и цяла Англия. И въпреки всичко, задръствания не видяхме. Вярно, че в центъра не се движат частни автомобили, а само таксита и автобуси..Но в по-отдалечените квартали, които посетихме - нямаше ни коли, ни хора...спокойствие, празни улици, дори надвечер в петък например.Всеки един жилищен квартал в Лондон представлява мини-копие на централен Лондон, същите заведения, магазини, красиви църкви, но, там цари невероятно спокойствие . Темза пак си тече, плуват си лебеди в нея.....идилия...


Като голям любител на цветята,искам да ви покажа и колко много цветя имаше навсякъде по улици и сгради. Въпреки сезона, тук цъфтяха прекрасни нестудоустойчиви видове, а уж се носят легенди за лошото време на Англия. А в края на октомври половината млади момичета носеха отвратително изглеждащо подобие на апрески, а другата половина - по джапанки...шарен свят !И накрая за храната- известно е,че англичаните не се славят със своята кухня. Навсякъде се сервира традиционната английска закуска с безумното съчетание на бекон, яйца на очи, наденички, боб, гъби и домати. А също и Fish and chips, което на мен ми хареса, особено като го полея с много бира....Иначе има много заведения,едно до друго, с разнообразна храна на народите, с много топли кроасани и закуски, сандвичи, какво ли не .......и навсякъде е пълно с народ, и всичко се изяжда - просто са много поданиците... и много ядат на крак. И всички носят една голяма хартиена "копанка" с кафе за из път...Е, все пак успях да се влюбя - ето в тези Pain aux raisins
За финал, няколко от витрините на Хародс :

Вътре не влязохме, че пуснат ли ме в магазин, става страшно...А казват, че било изключително красиво .....Ама то пък не може за една седмица всичко да видим.....
Май се налага да се върнем отново !

----------------------------------------------------------------------

7 коментара:
di_ani каза...
Мария,
впечатляващ град,
с прекрасни снимки
и вълнуващо описание.
Обичам твоите разкази -
Благодаря ти за тази разходка, Диана

09 ноември 2009 11:09
Mimi каза...
Blagodaria za razhodkata iz London. ~udesni snimki. Hubawo razkawash. Uspqh da posetq London shrez teb.

09 ноември 2009 15:33
krasi vasileva каза...
И аз ,благодаря за вълнуващата разходка!

10 ноември 2009 12:42
Valkocompany каза...
Много тесни коридорчета в тези Лондонски хотелчета.И много скърцат.

10 ноември 2009 15:09
пепеляшка каза...
Диани, Мими, Краси,Радвам се, че сте се потопили чрез мен в атмосферата и величието на Лондон !
Valkocompany,Е, не знам кое ти е скърцало, ама като видях колко ти е палав блога....всичко е възможно !

14 ноември 2009 16:17
Мария каза...
Благодаря ти за разходката! Прекрасни снимки! Пожелавам ти пак да се върнеш там! Вече чакам новите ти снимки...
s_t_m

18 ноември 2009 09:17
hel каза...
Впечатлена съм!
Невероятен гид си!
Прекрасно ни радвеждаш!

23 ноември 2009 01:01

7 коментара:

 1. Страхотен пътеводител из Лондон е това, браво!

  ОтговорИзтриване
 2. Влюбена в Лондон20 март 2011 г. в 18:48

  Пепеляшка страхотен разказ със снимки!
  Наскоро и аз имах възможността да посетя Лондон,толкова много ми хареса,че 2 седмици бях в депресия след като се завърнах в Бг.
  Тази последната снимка е в квартал Кингстън,нали?Ние бяхме отседнали в този квартал на хотел и минавахме оттам,за да хванем влак за централен Лондон.

  ОтговорИзтриване
 3. Привет Влюбената в Лондон,
  аз съм в депресия всеки път, като се върна от чужбина, ама ми минава....
  Впечатлена съм и изумена, че позна чак и квартала от който е снимката- да, Кингстън е, и други снимки има от там, защото дъщеря ми живее в този квартал.
  Желая ти да посетиш Лондон отново, и още много други места! Ах, как ми се ходи и на мен в този сезон - с нацъфтелите лалета и вистерии....

  ОтговорИзтриване
 4. Влюбена в Лондон20 март 2011 г. в 19:36

  Ще ми бъде много приятно,ако не ми откажеш една среща за запознанство и определено ще искам много информация,защото моята дъщеря също иска да учи в UK.В този блог попаднах разглеждайки някаква тема в бг-мамма,така че може и там да ти пиша,ако нямаш против,аз също съм в Сф.
  А Лондон със сигурност ще го посетя пак,вече плануваме със съпруга ми да е в края на лятото.

  ОтговорИзтриване
 5. Разбира се, тук на профила ми има и-мейл. Може и през бг-мама. С удоволствие ще пием по кафе и обсъдим, каквото те интересува.
  Лека и спокойна вечер!

  ОтговорИзтриване
 6. невероятно писание,запленяващо непосетилите ЛАНДАН:),потопих се в атмосферата му,много одбре си я пресъздала :).на 6Април заминавам...закъмнататък..стискаи палци вскичко да ОКИ ДОУКИ

  ОтговорИзтриване
 7. Лондон е прекрасен град със своите тесни улички и огромни булеварди !!! Скоро и аз ще отида и се радвам , че ми показа какво да търся ! За първи път ще пътувам в чужбина ! Стискайте ми палци . Отново ти благодаря !!!

  ОтговорИзтриване