11 декември 2023

ПРАГА - - архитектурни бижута с тъмна бира! ...и международен прощъпулник на нашата "Антология на миражите"

 



Прага. Щедро лееща бира за тълпите туристи. 
Прага, миражът на Кафка.
Прага, стотици кули, извисяващи се в дантелено мълчание. 
Камбанарии и дворци, нашепващи приказки от цветове и сенки. 
Ренесанс, барок, романтизъм, сецесион, ар нуво, кубизъм, готическата прелест на Стария град...архитектурни бижута и столетия история. 
Вечноста, незабелязвано  течаща под мостовете на  река Вълтава.





Шпалир от барокови статуи на светци по един от най- красивите мостове на света. Карловският. Запазил своя вид и характер от цели 6 века насам, само 516 м дълъг и 10 м широк, а изящен, вечен!Мостът всъщност е част от исторически комплекс, заедно с крепостни кули, свързващи частите на Прага разположени от двете страни на река Вълтава.  „Охраняван" е с две кули от страната на Мала страна (района под замъка Храдчани) и с една откъм Стария град. Кулата от страната на Старият град често е определяна като една от най-удивителните светски готически постройки в света.













Уникалният Астрономически часовникът в Прага е бил инсталиран през 1410 година, което го прави третият най-стар астрономически часовник в света и единственният, който все още работи. Часовникът онагледява средновековното схващане за движението на Слънцето и Луната - Земята е разположена в центъра на вселената. На всеки кръгъл час, фигурата на Смъртта започва да дърпа една камбанка, с което известява изтичането на още един час от живота. В същото време, през 2-та прозореца започват да се движат фигурите на апостолите, а накрая петела възвестява че настъпва нов час с кукуригане. А най-горе на кулата, красив облечен тръбач завършва цялата церемония със своя мотив. Следват екзалтираните аплаузи на многобройната публика, на която й трябват зрелища, за да се радва.....е, и биричка с наденички, разбира се!




Замъкът Храдчани извисява снага и доминира почти във всеки кадър от Прага: 



Катедралата Св.Вит с уникалните витражи  на Алфонс Муха.



Страховски манастир с веколепната си барокова библиотека е близо до замъка Храдчани и е от местата, които трябва да се видят. Поглед към църквата:

Манастирът е основан в 12 век, а библиотеката през 16 - 17 век. Смятана за една от най-красивите библиотеки в света, тя може да се похвали с две изящни стаи, пълни с книги.

Богословската зала е от ранния барок и има впечатляващи стенописи и мазилки на тавана.Тя е със сводести тавани, изправени рафтове за книги и картуши (декоративни изображения със заглавия) над рафтовете, предоставящи ръководство за това, което читателят ще намери в книгите по-долу. Таваните на Богословската зала съдържат фрески на мъдростта, придобита чрез благочестие.

Философската зала е от късния барок и има също уникален таван със стенописи, изобразяващи духовната еволюция на човечеството.



А срещу библиотеката - манастирската бирария. Най- вкусната бира, която съм пила някога, истински божествен еликсир с упойващ аромат на нещо колкото познато, толкова и неразгадаемо. 
И понеже любопитството е голяма работа, ето какво разбрахме:
Brown Aleмедна бира с пикантен вкус от сладък карамел до приятна, но интензивна горчивина. Добавихме Phantasm - микс от Cryo хмел и екстракт, получен от люспи на грозде Совиньон Блан, отгледано в Нова Зеландия.
Бирата не се филтрира и пастьоризира. 
Веднага се сещам за култов виц:
Отива чех на война и пише писмо на майка си -
Мама, то бИле страшно - три дена нЕмали пиво!

А ние си направихме  закуска по чешки - бира и сладолед от бира.



Модерната танцуваща сграда Джинджър и Фред на арх.Франк Гери:


И още малко Прага:











Изядохме доста патици, гъски, свинско колЕно, бракосъчетани с разкошната тъмна бира KOZEL, най-вече във веригата ресторанти KOLKOVNA. За десерт, разбира се, емблемата на Прага - ТРДЛО/Trdelník/.






Много, ама много се впечатлих от няколко битовизми.

На първо място - от тротоарите в Прага. Със ситно подредени бели и черни миниатюрни павета, много често в различни фигури. Чудно красиви тротоари, като мъниста с тия камъчета. ...А и никъде по тротоарите не видяхме ни едно кучешко ла@но. С огромни, пак изрядно подредени павета, пък са уличните платна.

И от боклучийските им кофи се впечатлих, подредени, несчупени, със затворени капаци, и не преливащи от боклук, изумително. Ех, щастливци са тия хора. То че такива сгради нямаме, ясно, ама поне тротоари да имахме с ненатрошени и грозни плочки дето не те оплискват до колене. И боклука ни да не е нахвърлян на купища около окаяните, строшени и препълнени кофи за боклук. И на кученцата да си им прибираме ....абе мизерна история сме и това е!



И за да не си помислите, че мисията ми в Прага е била само  да пия бира за закуска....
По покана на Bulharský Kulturní Institut, Българския културен институт,
и с частична подкрепа от Националния фонд „Култура“ в чешката столица гостуваха девет от съавторите на книгата с пътеписи "Антология на миражите". Освен че съм съавтор в книгата с 2 пътеписа за Мароко, на корицата й се кипри моята снимка на камилар и камила. И се надувам и навирвам пера винаги като я погледна тази книга.
Нашата „Антология на миражите“ навърши една година и „проходи“ в чужбина, така Милена Димитрова, съставител и "главен виновник" за да я има книгата, откри представянето й в Българския културен институт.
Прочетох първо репортажите за местата, където съм бил, след това – където искам да отида, хареса ми всичко в книгата, дори как е подредена в 4 раздела по интереси, коментира като читател директорът на института Володя Гоцев. 
И посланието на Бойка Асиова   - Правете туризъм, а не тероризъм!
Та Мисия Прага, изпълнена! 
Ашколсун на организаторите! 
Аферим на замесените!






На последната ни разходка в полунощ, всичко беше спокойно на площада на Стария град, а осъмнахме с 24м елха и трескава подготовка на Коледните базари. Жалко, ще ги открият без нас....Но Прага вече на много места блестеше в приказни светлинки. 





С огромно удоволствие посетих и любим мой магазин за порцелан Dum Porcelanu, от който много успешно си поръчвам сервизи онлайн. Но сега се изкефих, че разгледах и пазарувах в огромния магазин на живо.



Пожелавам ви Светли, уютни и вкусни Коледни и Новогодишни празници!
Нека има Здраве.

Нека има Любов.

Нека бъде празник!






2 коментара:

  1. Прага е приказка без край! Удоволствие е да я посетиш сега преди Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Във всеки сезон е чаровна Прага, но наистина коледния дух си е приказна работа!

      Изтриване