28 януари 2021

Черни английски мъфини \English Charcoal Muffins \ с активен въглен и Royal Eggs за перфектен брънч



Последният здравословен тренд от няколко години е активният въглен. В какво ли не се използва - от черен козунак, кроасани, макарони, през черна пица и черен мъфин, до разни и разнообразни смутита и чиа пудинги, та чак до паста за зъби и маски за лице. Някои го приемат след хранене за по-добро храносмилане, против махмурлук, газове и подуване на корема, особено след здраво пируване. Хубаво е на път да си имаме едно блистерче в чантата, особено за индивиди like me, дето искат да изядат света и да опитат от всичко. Други го приемат за детоксикация на организма, против натравяне. Неоспоримо е неговото използване за пречистване на водата с филтър с активен въглен. 

"Генерално казано, това е медицински страничен продукт извлечен от изгоряло дърво, торф или кокосови черупки, обработени с кислород. Процес, който превръща въглена в силно порьозен и неполярен, което пък му позволява да адсорбира (НЕ абсорбира, а АДсорбира) хидрофобни токсини, газове и течности до 1000 пъти собственото си тегло.Или с други думи казано – активният въглен действа като гъба и “прилепя” към себе си различни елементи, като по този начин помага те да се изхвърлят от тялото без да се усвоят от него. Затова и най-често се използва в медицината като лекарство при натравяния или се рекламира като детоксикиращ продукт."- от сайтът на Надя Петрова

Всяко нещо с мяра и разум обаче - авангарден начин е да се впечатлят гости с черен хляб, например, но не бива да се използва всеки ден и да се прекалява. Моите дъщери една година толкова бяха "изплискали", че правиха дори коледни меденки и великденски яйца с въглен :


А после отново бяхме много приятно сюрпризирани от голямата ми дъщеря, която ни беше поканила на брънч с Eggs Royale, или кралски яйца по нашему , но с черни английски мъфини за подложка. Ами нали си е английска възпитаничка..... 

А ето как се приготвят мъфините и соса

Английски мъфини с черен въглен   \English Charcoal Muffins \ 


Необходими продукти:

300гр бяло брашно
6гр инстантна мая/1пликче/
6гр сол
15гр пудра захар
15гр меко масло, нарязано на малки кубчета
170 мл прясно мляко /може да се добави при необходимост до още 30мл/
1 средно голямо яйце
15 гр грис или полента/и още малко за омесването/
8 до 10 таблетки активен въглен


Брашно, сол, захар и мая се разбъркват в купа. Добавят се стритият на прах активен въглен и маслото, а след това яйцето и млякото. Замесва се меко тесто, което се меси 10 мин и се оставя да втасва в намазнена купа за 1 час или за цяла нощ.
Плота се посипва с грис или полента, меси се отново тестото и се разточва с дебелина от 2,5 см. С ринг с диаметър 8 см се режат кръгчета. Нареждат се в тава за печене, която предварително е поръсена с грис/полента. Може да се намажат преди това с масло. Остават се така 30 мин, за да се подуят. Пекат се във фурната на 180-200 градуса за около 20мин., като се обръщат.

Сос Холандес:
1 супена лъжица горещ ябълков оцет
4 супени лъжици гореща вода
3 малки жълтъка, или 2 големи
75гр масло
сол, черен пипер

Маслото се разтопява и се прибира на топло. Жълтъците се разбиват с телена бъркалка на водна баня, като дъното на съда не бива да се докосва до водата. След като побелеят и се сгъстят, се добавя много бавно ябълковия оцет. Разбърква се енергично. Водата се добавя лъжица по лъжица, като се разбърква много добре след всяка. Намалява се огъня и внимателно се добавя топлото масло, в началото капка по капка, като се разбърква непрекъснато. Добавя се цялото масло и се разбърква отново. Подправя се със сол и черен пипер, по желание и лимонов сок. Ако случайно са се образували бучки в соса, разбийте за кратко с пасатор. Соса се съхранява на топло, докато се сервира /рецептата е от сайта на Ирина Купенска/. 

Аз познавам и правя 3 вариации на поширани яйца за брънч, които са много любими у дома, благодарение на нагледните уроци на моите "гурме" щерки:

1.Eggs Benedict - приготвят се с английски мъфини, поширано яйце, бекон и сос холандес. 

2. Eggs Royale - в тях бекона е заменен с пушена сьомга. 

3. Eggs Florentine - бекона е заменен със спанак. 

Та ето какво ви е необходимо за финалното сервиране на 

Royal Eggs (SMOKED SALMON EGGS BENEDICT) за двама:

2 английски мъфина

4 слайса пушена сьомга

4 поширани яйца

Сос холандес

Разрежете мъфините през средата. Получаваме 4 основи, върху които нареждаме другите продукти. Препичаме мъфините, да станат хрупкави. Върху тях първо слагаме слайс сьомга. Да си призная аз щедро слагам повечко сьомга, за да е по-наситен вкуса. Следват предварително пошираните яйца в специален тиган за целта - egg poacher pan. При сервиране се поливат със соса холандес, за да останат мъфините хрупкави. Сосът може да се оцвети с различни цветни зеленчуци или да се поръсят отгоре печени тиквени семки, сусам, мак, могат да се прибавят и зелении за разкош. За да ви е празнично и вкусно!



За брънча прочетете още тук:

1 коментар:

  1. Честно - за първи път чувамза употребата на активен въглен в кулинарията, интересно ми беше.

    ОтговорИзтриване