16 юни 2020

Много вкусен и лесен сладкиш с череши и извара


Както каза един мой гост - "Това е нещо като чийзкейк, но много повече....". Всъщност това е един изкусително сочен, вкусен, лесен и бърз за приготвяне сладкиш. Приготвя се по необичаен начин, като сухите и течните съставки не се смесват предварително, а се прибавят в тавата за печене поеденично. Крайният резултат е пристрастяващ.


Сладкиш с череши и извара

100 гр. краве масло
600 гр череши без костилки/правила  съм го и смесено с вишни, или само с вишни/
500 гр извара

за сухата смес:
300 гр. брашно
250 гр. кафява захар
1 (10 гр.) бакпулвер


за течната смес:
5 яйца
500 мл. прясно мляко
1 ампула ванилия
75 гр. кафява захар

адаптирано от блоговете на Христина Колева https://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/
и на Maria Miteva-Christou  https://www.mycookingbookblog.com/. Благодаря им от сърце!

Начин на приготвяне:
Най-напред пипкавата работа с изваждане на костилките на плодовете. Аз ползвам уж някакво уредче за целта, но връткава си е тая дейност.
Яйцата и захарта се разбиват в купа. Прибавят се ванилията и прясното мляко. Разбърква се хубаво до хомогенна смес.
Продуктите за сухата смес се разбъркват в купа.
Кравето масло се разтопява и половината се изсипва на дъното на тавата, в която ще се пече сладкиша. Аз пека в иенска тава с размери 25/35 см.
Половината от сухата смес се разстила равномерно в тавата върху маслото. Върху нея, пак равномерно, се разпределя изварата, а върху нея черешите. Аз  подреждам  черешите една до друга на цели редове, ако не стигне посоченото количество от 600 гр, приготвям още плодове без костилки, докато се покрие цялата повърхност. За мен тук важи правилото "Колкото повече, толкова повече....".
Плодовете се засипват с останалата суха смес. Яйчената смес внимателно  се изсипва в тавата. А  най-отгоре се долива останалото масло и се оставя да престои на стайна температура за 30 минути.
Пече се в предварително загрята на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Пече се около 40-45 минути. След като изстине, прибирам в хладилник за няколко часа. Охладен и постоял достатъчно дълго в хладилника, сладкиша е по-вкусен и по-сочен. Да ви е сладко!



1 коментар:

  1. Прекрасен сладкиш, Мария!
    Тази година не съм го правила, но не е късно да го стъкмя :)
    Благодаря за доверието и да ви е сладко!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване