09 април 2020

Златоградски пататник по време на карантина



В това объркано и сложно време на карантина и социална изолация, го докарах до там да правя кекс, кифлички, баници, хляб и разни тестени, които иначе не присъстват в моето меню, а и уж не обичам. Ама скука.... Дано един ден имам щастието и успея да обясня на своите внуци как сме се  тъпчели с храна и увеселителни напитки, и сме се търкаляли по цял ден на дивана с една едничка цел - да спасим човечеството!
Щото то кво ни остана друго в този кошмар с много неизвестни?..... С мъжа ми се майтапим, че след Централната новинарска емисия трябва да ни пускат по един филм на ужасите, за да се разведрим малко. Те холивудските сценарии ряпа да ядат пред това, което се случва в момента по света.... 
Та снощи правих кекс, кекс, кекс... И всичко е точно. А днес пък правих пататник, пататник, пататник.... И пак всичко е точно! Но не знам, като се кача на кантара, или облека дреха, различна от анцунг, дали всичко ще е точно..... Вчера се оплаках на мъжа ми, че  толкова време се докарвам само с анцунг, че гардероба ми е пълен с нови туЙлети, а нямам къде да ги облека, а той милият ми рече - Ами хайде, направи си прическа, нагизди се с най-новия си тоалет, пък аз ще ти отстъпя да идеш да хвърлиш боклука..... 😀😀 Хубавото е, че запазваме поне чувството си за хумор в тия трудни времена....😀😀 Айде да ви кажа и двата ми любими тематични вица за блондинки:


😀😀😀😀
Две блондинки си говорят по телефонЯ:
- Муцка, верно ли имаш коронавирус? 
- Да, верно е. 
- Ама от Китай ли е? 
- Муцка, ти ме обиждаш... Как от Китай бе, италиански е - от Милано! 
😀😀😀😀
Отива една блондинка в болницата:
- Извинете, правите ли тест за коронавирус? 
- Да. 
- А много ли са трудни въпросите? 


И да си дойда на думата за пататника.... Такъв пататник бях яла преди 20тина години в Златоград, приготвен от свекървата на моя приятелка Верка. И толкова години все ми е вкусът на небцето и все ще го правя и ей на, трябваше да дойде тая карантина, да се курдисам в къщи и да настане голямото плюскане, та да му дойде най-сетне реда. Верче, сърдечно благодаря за рецептата и за подробните инструкции ❤️! 


Златоградски пататник

1пакет одрински кори
1кг картофи
1 гл. лук
1 каф. ч. ориз
250 гр. краве сирене
3 яйца
1 пак. масло - 125 гр. 
черен пипер
сол
джоджен
олио

Сварявам ориза в 2 чашки леко подсолена вода, да остане малко недоварен. Настъргвам обелените картофи и ги изцеждам много добре от водата в тях. Прибавям в купа изцедените картофи, свареният ориз, натрошеното сирене, яйцата, ситно нарязания лук, малко сол /сиренето е солено и аз слагам мн малко сол/, черен пипер, малко олио, половината от маслото на малки кубчета, и обилно количество джоджен. Разбърквам всичко много добре. 
В тавата слагам хартия за печене и намазвам с олио. Поставям първата кора, която е доста по голяма от тавата, затова леко я надиплям, като краищата леко излизат от тавата. Ситни кубчета масло нахвърлям върху кората. Надиплям втората кора. Изсипвам сместа и разпределям равномерно. Отгоре слагам кора, пак надиплена, после масло и пак кора. Върху последната кора загръщам онази, дето е стърчала от тавата и отгоре прибавям последните кубчета масло. Слагам да се пече само на долен реотан на 180 градуса, докато стане златиста отдолу. Бавничко става. После обръщам в друга тава с хартия и продължавам печенето от другата страна. Става значително по-бързо изпичането от втората страна. 
Изваждам и нападаме.... Срам не срам, ще си призная, че излапахме половин тава двамцата с мъжа ми.... Пу, да не ни е уроки! 
И топъл и студен, пататника е невероятно вкусен, ароматен, хрупкав и..... калоричен! И супер нефотогеничен, ама пусто бързахме да го опитаме и нямаше време за фотосесии.... Че има-няма три часа не бяхме хапвали нищичко.... 😀
Сега отивам да садя разни китки по двора, да си изразходя калориите.... ! По-късно имам онлайн урок по йога от Българска йога асоциация, а още по-късно ще тропам хорца онлайн с школа Балканци. Забавлявам се страхотно и поддържам форма и дух с тях, безкрайно им благодаря!  
Но след всички онлайн уроци, усещате ли, че и на останалия пататник няма да му простим на вечеря....? 
Опитайте и вие! 
Да ви е сладко! 



Да си останем в къщи!  😷😷😷
Да бъдем здрави!  😀❤️
Докато светът отвори отново.....🌍🌍🌍
И мога отново силно да прегърна децата си...... 😘😘😘

3 коментара:

  1. Браво Мими.Страхотна си във всичко.Как да не му се дояде на човек!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че дори и в това време на карантина си оставаш сладкодумна и редиш думите, нанизани като мъниста.А за пататника - освен и аз да запретна ръкави ��

    ОтговорИзтриване
  3. Марийче, благодаря за прекрасната идея. Тъй като разполагам с обикновени кори за баница и огромно количество картофи,надявам се да се получи.

    ОтговорИзтриване