11 октомври 2019

Остров Кастелоризо /Καστελλόριζο/, Гърция - очарователно пиршество за сетивата











Неокласически къщи с цветни врати, прозорци и дървени балкони,
с доминиращи в пейзажа куполи на църкви, всички те запазени, за да разказват за вековни традиции и древна гръцка култура. 
И чаровно отразяващи се в изумрудените води на морето. 
Това е гръцкият остров Кастелоризо /Καστελλόριζο/, един от най-красивите и спокойни острови на Гърция, който ​​е с площ от само 9 км² с 490 жители, и е най-малкият обитаван остров в архипелага Додеканези, и е като точица в Средиземно море. Единственият град на острова е Кастелоризо, в който броят на жителите е по-малък от броя на туристическите обекти.
Тук насладата е от модерният напоследък бавен ритъм на живот, а също и от непретенциозна, но винаги прясна морска храна. И много от моите любими сини врати.....Бяхме там през май и всички цветя бяха избухнали с колорит и аромат. 
Кастелоризо е най-източният остров от Додеканезите, разположен е между Родос и Анталия, Турция. До островът има фериботна линия от остров Родос и самолетна връзка с гръцката столица Атина през лятото. Както и ферибот от турския град Каш, който е на около 10 км по права линия по море и имаш усещането че може и с плуване да го достигнеш. 
Филмът Mediterraneo на италианският режисьор Габриеле Салваторе, който е сниман в Кастелоризо, спечели "Оскар 1991". Действието се развива през Втората световна война, и макар че тя отдавна е приключила, благодарение на филма инвазията на туристи-киномани продължава и до днес. 




Около Кастелоризо има още около 14  миниатюрни необитаеми острова, а 2 от тях са Ро и Стронгили. 
Известният американски актьор Джони Деп бил купил гръцкия остров Стронгили (в превод Кръгъл)  за 4,2 милиона евро, писаха медиите преди време . 
Остров Ро днес е също необитаем, а в миналото, до 1979 година, е известен с това, че имал само една жителка – Деспина Ахадиоти, наричана “Дамата от Ро”. Всеки ден Дамата от Ро излизала на изгрев и развявала гръцкия флаг срещу хоризонта – спомен, който Ро пази като съкровище. Има дори паметник на "Дамата от Ро" на острова. 
















А най-известната местна забележителност е Червеният замък /на долната снимка е най-отгоре, с развято знаме/. Този замък е толкова знаков за острова, че дори така се ражда името му - от латинското “castelle” (замък) и италианското “rosso” (червен). Червеният замък е построен през XIV век от рицарите от ордена на свети Йоан, наричани още рицарите от Родос. Силно впечатление, освен осанката му, правят дорийски надписи, издълбани в скалите, доказателство за по-древни обитатели и връщане още по-назад в историята. 
От замъка се открива прелестен изглед към всичко наоколо.....изобщо островът е адски фотогеничен и на всяка крачка дебне кадър!






























Това беше най-вкусният октопод на скара  ever.... Не знам как се постига това, но отвътре беше сочен и топящ се в устата, а отвън хрупкав и божествен. И излапах 2 порции, не се удържах никак....и бая узо изпихме! 



Синята пещера (известна още като Параста пещера или Фокиали), разположена на юг от острова, една от най-красивите плажни пещери в Средиземно море, някога рай за пиратите. На 30 минути с лодка от пристанището на Кастелоризо. Тази пещера крие драматична палитра от уникалната игра на слънчевите лъчи, 75-метровите сталагмити в пещерата и чистата тюркоазена вода.  


това е миниатюрното входче на пещерата, през което минава лодката

Влязохме с една малка лодчица, на входа лодкаря ни каза да се свием на кълбо на дъното на лодката. Толкова е миниатюрен отвора на пещерата....лодкаря дава силна газ, за да можем за секунди да сме вътре, надигаме се от ембрионалната поза, отваряме очи и оставаме с отворена уста от захлас - слънчевите лъчи се пречупват през водата и обагрят цялата пещера във фосфоресцираща, до абсурдно, синя светлина. Беше уникално красива атракция и преживяване.........уникално! 
Ако ви е интересна тази пещера, може да гледате сторито ми в инстаграм за Кастелоризо, където има и клипчета.
https://www.instagram.com/mariapepel/

Толкова за остров Кастелоризо....щото трябва да ви разказвам още много истории - за невероятния каньон Увац и за Дървения град на Костурица в Сърбия, за западното крайбрежие и Памуккале в Турция,  за изумрудения остров Лефкада! Дано скоро сколасам....

2 коментара:

  1. Красиви цветни летни снимки, слънчево настроение, същевременно се усеща и спокойствие. Прекрасна екскурзия си направих отново. Благодаря ти! Ще чакам с нетърпение и следващите пътешествия. Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекраснен разказ ! За мястото няма какво да се каже , освен брилянтна, красива природа!

    ОтговорИзтриване