04 октомври 2019

ЗЕЛЕНА САЛАТА по гръцки тертип с рукола, орехи, чери домати, сирене манури и наров винегрет


Тия дни се прибрах от остров Лефкада, където се опитах да им изям всичката такава салата на гърчолята, ама не успях......! Но пък си донесох завидни количества сирене манури и сега си я правя у дома всеки ден.....
На някои места тази зелена салата, в зависимост от сезона, се сервира с нар, на други със сушени стафиди или боровинки, на някои места е със сирене кефалотири, на други с манури, понякога манурито е сурово накъсано вътре, друг път е печено на грил, лятото има сурова чушка и черита, зимъска има сушени домати, понякога има меласа от нар или мед....винаги обаче е страшно вкусна! И винаги базисните продукти са едро накъсани зелена салата и рукола, орехи и някакво сирене. Другото е въпрос на развинтено въображение. Аз понякога слагам и ситно нарязани листа манголд и тученица - става още по-богата на вкусове!




А ето и моят начин на приготвяне на 
ЗЕЛЕНА САЛАТА  по гръцки тертип
Необходими продукти:
зелена салата - няколко листа
рукола - няколко стъбла
пресен лук- само 2-3 зелените перки
2-3 суп.л. зрънца от нар
орехи
няколко шайби червена чушка
чери домати 
по 1 шайба манури за порция
за винегрета- сол, 1ч.л. мед, балсамико, зехтин, 1 ч.л. меласа от нар/или пресен сок от нар/

Сиренето манури (μανούρι) е прясносолно, полумеко сирене от овче и/или козе мляко. То се произвежда в централна и северна Гърция. Със своята кремава консистенция, лек аромат и ниско съдържание на сол, а и заради това, че много лесно се запича на грил-тиган, дори по-успешно от халумито, това сирене ми стана фаворит. 
А в тази салата, бракосъчетано със зелениите и ароматите на винегрета, още повече се разгръща неговият вкус.
Но....на някои хора не им допада лекият аромат, който идва от козето мляко. За тях пък е чистото манури от овче мляко.
И така.... накъсвам си зелената салата и руколата на парченца. Нарязвам на ситно перките лук и чушката. Прибавям чери доматките. И поръсвам със зрънца нар и орехи. В буркан си разбивам много добре съставките за дресинга и заливам салатата.
Шайбата манури разделям на 4 парчета, които запичам на грил тиган буквално за секунди. Прибавям ги отстрани на салатата. 
Сега само трябва да извадите леденото узо от хладилника....
Да ви е сладко!



Скоро ще пиша и за Лефкада.....



Няма коментари:

Публикуване на коментар