02 март 2018

MADRID......MANCHEGО..... MEMBRILLO !




MADRID.....MANCHEGO...... MEMBRILLO ! плюс МАРИЯ -  
сега вече всички главни герои в тази публикация са с буквата М !
Та значи, аз - Мария
ви предлагам една малка виртуална разходка из потайностите 
на Мадрид
където ще се почерпим с вкусните 
манчего и мембрийло...
Да потегляме - първа спирка е тази вертикална градина:





Вертикалната цветна градина е част от CaixaForum - музеен и културен мултифункционален център, поредната архитектурна лудория на звездните швейцарски архитекти Herzog&De Meuron. Вертикалната градина е по проект на френския ботаник Патрик Блан. Много е модерно и красиво цялото пространство, особено ме изкефиха детайлите.



Много се впечатлих  от кулинарната сцена на Мадрид. Всичко което опитахме, а то хич не беше малко, беше невероятно вкусно, свежо, и на супер приемливи цени, което беше също приятна изненада. В много от ресторантите  дневното меню, включващо салата, основно и десерт плюс чаша вино или бира, и кафе, беше между 10 и 15 евро. Тоест много по-евтино от София, защото порциите бяха предостатъчни, а храната  беше не само невероятно вкусна, а и поднесена много красиво. Например в един от дните ядох от дневното меню една умопомрачителна салата с октопод, прясна бакла и разни други вкусотии, после филе риба тон на скара и жесток десерт....в Сф само салатата с октопода щеше да е на цена около 25 лв. А това всичкото плюс вино и кафе беше онли 11 евро. Разбира се, че ядохме и скъпи неща, разбира се че попаднахме и на кофти храна, но общото ми впечатление за храната бе, че е страхотна! Е, вътрешния интериор в ресторантите ме уби обаче - едни столове дето ги имаше в къщата на баба ми, твърди и неудобни, едни мрачни помещения...а навън нещата бяха доста по-модерни. Ама пусто имахме дни с дъжд, така че се навирахме по едни мрачни мазета, в които ядяхме прелестна храна, прелестна!








Най-най емблематичните испански храни - паеля, хамон и тапас:







Тук му е мястото да ви запозная и с фантастичното 
сирене MANCHEGО/Манчего/ 
и да ви предложа рецепта за най-добрата му дружка - 
MEMBRILLO/Мембрийло/ или дюлево пюре.
Това си е направо традиционната закуска в Мадрид - хляб, дюлево пюре и парче сирене манчего. Освен това дюлевото пюре задължително се сервира и с плато сирена, което по испански тертип може да се поръча по всяко време на денонощието. 
Сиренето Манчего се произвежда в района Ла Манча , откъдето идва и името му. Това е област около Толедо и Мадрид, точно градовете, които посетихме на това наше пътуване.Манчего се произвежда от овче мляко и отлежава от 2месеца до 2 години. Има страхотен леко пикантен вкус и характерен аромат, маслена и на места шуплеста структура и компактна консистенция.
У нас също може да се намери манчего в някои деликатесни магазини.Толкова ми допадна тази комбинация, че си направих у дома дюлево пюре.


 MEMBRILLO или дюлево пюре

Необходими продукти за 3 буркана пюре:
4 кг дюли, измити, почистени от семките, нарязани на малки кубчета
1 ампула ванилия
2-4 лентички лимонова кора от нетретирани лимони
сокът от един лимон
3-4 ч.ч.захар, според вкуса ви и сладостта на дюлите. Аз слагам 3 чаши. Но по време на варенето винаги може да се опита и да се прибави още захар.


Слагам дюлите, ванилията и лимоновата кора в голяма тенджера, като добавям вода колкото да се покрият кубчетата дюля. Ври така около час и после пасирам сместа, за да стане на пюре. Оригиналната рецепта "казва", че колкото чаши пасирани дюли се получат, толкова чаши захар се добавят. Аз не съм мерила пюрето, добавях на вкус, като опитвах и това бяха 3 чаши захар.
Връщам пюрето с тенджерата на слаб огън, да къкри, да се разтваря захарта...добавям и лимоновия сок. Тук е малко тегавата част на приготвянето - това пюре стои на слаб огън около 2 часа, от време на време трябва да се разбърква и да се наблюдава постоянно. Пюрето започва да сменя цвета си от бледо жълт към по-наситен и леко розово-оранжев.
Когато вече нервите ми не издържат повече на бъркане, слагам още врялото пюре в подходящи буркани, завинтвам капачката и обръщам. Аз го правя до тук и става прекрасно пюре, просто феноменално пюре!
По автентична рецепта обаче, пюрето се изсипва върху кухненска хартия на много тънък пласт и започва да се суши във фурната на много ниска температура, докато стане нещо като пестила, дето едно време баба правеше от сини сливи и го сушеше на покрива направо върху керемидите. Аз обаче нЕАм нерви.....!!.....




И сега за финал още малко снимки от Мадрид....
Мадрид не е известен с някакви уникални шедьоври и забележителности, като Париж, Рим или Лондон например, но и той има някои наистина вълнуващи местенца:
-централната жпгара ATOCHA с ботаническата си градина вътре, 
-паркът Буен Ретиро с уникалния си ландшафт, с интересни склуптори и невероятни дървета, със своите езерца и фонтани, с кристалния павилион - своеобразна структура от метал и стъкло, построен 1887 и до днес дом на модерни експозиции.
-Кралския дворец и градините Сабатини, а също и района около двореца със своите парадни барокови сгради, чисти, подредени и цветни булеварди  
-пазарът Сан Мигел , оазис за автентична испанска храна, както и на тукашните кулинарни традиции.
-художествени галерии - Прадо и Рейна София, със световни шедьоври на Гоя, Веласкес, Бош, Пикасо.




















Кралския дворец (Palacio Real)



Паркът Буен Ретиро







 Crystal Palace в парк Ретиро



ATOCHA ЖПГарата









Някой ден ще ви покажа малко и от ТОЛЕДО......

1 коментар:

  1. Разгледах, прочетох, помирисах, почти опитах, представих си поне пюрето...прекрасно, Мария! Отдавна не бях наминавала. Здрава да си, да пътуваш и споделяш. Получава ти се всеки път!

    ОтговорИзтриване