20 март 2018

НОРВЕГИЯ - БЕРГЕН, ОЛЕСУНД, ЛИЛЕХАМЕР, ОСЛО




Надявам се, че сте прочели моя пътепис за приказно красивата Норвегия:
Норвегия - величествено синьо-зелено гурме за душата
А сега малко думи и повече снимки за градовете, които посетихме....




БЕРГЕН
Разкошен град, втори по големина в Норвегия и с най-голямото пристанище в страната. Разположен живописно и на море, и на фиорд, и на няколко островчета.... Особено очарователна е старата част на града край залива Vagen, наречена Briggen, която е включена в списъка на ЮНЕСКО през 1979г. Невероятно фотогенични, подредени в редица ханзейски търговски сгради, които парадно гледат към залива, а на мръкване всяка една къщурка с блещукащи светлинки се отразява в спокойната вода, картичка отвсякъде....! А и тия бели нощи са разкош - можеш да крачиш любопитно из града до припадък, попивайки гледки и атмосфера.
Берген е най-дъждовният град в Европа, но ние извадихме щур късмет с почти слънчево време и "грандиозната" температура от 20 градуса през юли - направо метереологичен феномен! Но нали Господ е българин.....
А пристанището, ах пристанището!....какви вкусни риби хапнахме там! Тук опитахме и емблематичните за района колбаси - от елен, кит и лос. И филе от кит на скара. Всичко ми се услади ...ама то глътката бира по 1 евро, хапката риба - по 2, как няма да ми е вкусно!
























тройка колбаси - от кит, лос и елен

филе от кит - много вкусно







ОЛЕСУНД 
И този град е невероятно красив -  разположен на 7 острова в Норвежко море, и съчетал изумителната си природа със сгради в стил Ар Нуво. След като пожар унищожава града през 1904 год., той е възстановен напълно и изцяло в стил Ар Нуво. Перфектната локация за норвежки приключения по фиорди и планини. Ние улучихме дъждовно време, както можеше и да се очаква. Но, каква беше изнедата ни като поседнахме на пейките край водата на фиорда и се оказа, че те са си направени от реотани, като лирите за баня...и за нула време се изсушихме, стоплихме и продължихме нашата разходка в белите нощи на Олесунд. А между 2 от островите, на които е разположен града има свързващ подводен тунел. Абе чудесата на Норвегия нямат край....!











пейка с реотани








ЛИЛЕХАМЕР
Малко градче и ски-курорт, известен на повечето от нас с Олимпийските игри през 1994г. Тук спряхме за кратка разходка и кафе, но няма как да не направят впечатление подредбата и цветята навсякъде.





ОСЛО
Столица на Норвегия и най-голям град. След всичката шеметна красота дето видяхме, Осло си беше едно малко разочарование. Но то пък не може само пищна природа, нека видим и как живеят хората в големия град....- ами, живеят си и тук добре, на бавни обороти, в един цветен оазис.
















Кметството на Осло:






Това е паркът Фрогнер със склуптори на Вигеланд, някои от които много странни, но показващи реалистичната спирала на нашия живот, бит, емоции, страсти. 










Операта в Осло - шедьовър на модерната архитектура по проект на норвежката архитектурна фирма Snøhetta  е открита през 2008 година.
Покривът на сградата достига земята под наклон, създавайки по този начин широка пешеходна зона, по която може да се достигне до тавана на най-високата част на сградата, откъдето се разкриват панорамни гледки към град Осло и фиорда. Наклонът и настилката са подходящи и за скейтбординг, който е позволен в определени части и е нежелателен в близост до концертните зали.Лобито на оперния театър е заобиколено от 15-метрови прозорци, изработени от специално стъкло с минимални свързващи елементи, което позволява по-добра видимост към водата. Покривът се поддържа от тънки, начупени колони, които също са проектирани така, че да не пречат на гледката.Интериорните пространства са облицовани с дъб. Голямата зала има форма на подкова и се осветява от внушителен овален полилей с 5800 ръчно изработени кристали. На седалките има монитори с електронна система за либрета, която позволява на аудиторията да следят оперните либрета, не само на оригиналния им език, но и на норвежки или английски./от интернет/






Етнографският музей на открито:














Това беше Норвегия през моя обектив....

6 коментара:

  1. Възхитително красиво!
    Марийче,благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,
    благодарение на теб видях толкова много места от различни държави по света, които едва ли бих могла да посетя.Много красиво,подредено и впечатляващо е всичко видяно през твоя обектив.Имаш и талант да пишеш, завладяваш аудиторията с лек и ненатрапчив хумор.
    Поздрави и ще очаквам още интересни публикации от теб !

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, чудя се къде ми харесва най-много, тъкмо се спра на някое местенце, и ти ме изненадаш с ново - прекрасна е Норвегия!
    Пожелай ми ад отида някой ден:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, пожелавам ти от сърце да отидеш и в Норвегия, и на всички други места, които са ти харесали!

      Изтриване
    2. От твоите уста в божиите уши, Мария:), благодаря за пожеланията!
      Ти си такъв подстрекател с прекрасните снимки и смайващи разкази за чудни места!

      Изтриване
  4. Всичко е хубаво, подредено, нагласено, накипрено и поддържано, само не разбирам как се живее без слънце. Сигурно те се чудят как ние живеем с толкова много слънце, знам ли?! Аз нали съм си южно чедо, там би ми ми било скучно, ще ме налегне една меланхолия и направо бих увехнала. Но за едната разходка си струва да се отиде, за емоциите, за вкусната храна и това синьо-зелено, па макар и навлечени с два ката дрехи на гърба. :)
    Хайде, издай сега коя е следващата дестинация, Мария! Ирландия? ;))
    Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване