15 януари 2018

НОРВЕГИЯ - величествено синьо-зелено ГУРМЕ ЗА ДУШАТА






Гейрангерфиорд

ски-курорт Geilo
Гейрангер фиорд и водопада Седемте сестри

Берген

Олесунд

Гейрангерфиорд

Берген

Гейрангерфиорд

Осло - Фрогнер парк със скулптурите на Густав Вигеланд

Trollveggen

Осло

Олесунд

Берген

Олесунд

Берген
Лилехамер

НОРВЕГИЯ - навярно всеки асоциира  Норвегия и Скандинавието с криминалния жанр "нордик ноар" или с минималистичния дизайн, пушената сьомга и датските канелени рулца. 
За мен тази страна беше някаква енигма, която обаче от 2-3 години рязко и силно започна да ме привлича и омагьосва. И може би защото тази моя мечта се сбъдна тъй красиво, все не мога да наредя в стройни редици думите и снимките, с които да ви я опиша.......
НОРВЕГИЯ се оказа една забавна огромна детска площадка за приключения! Е, малко е мокра площадката, но на кой му пука.....
Можеш да обикаляш с ферибот по шеметни фиорди безчет, 
можеш да се любуваш на драматачен природен спектакъл,
можеш да бродиш в тайгата, 
можеш и по стръмните зъбери да се катериш, 
можеш да караш кану или лодка,
да си направиш екстремен рафтинг по буйните води на реките,
можеш да ловиш тлъсти сьомги до припадък,
да караш ски целогодишно,
можеш да наблюдаваш небесното шоу  Северно сияние,
можеш да съзерцаваш водопади до захлас,
можеш и по ледник да се разходиш,
да си отчупиш ледено късче и да го удавиш в чашата си с уиски,
можеш да крачиш неуморно през белите нощи, 
можеш да флиртуваш лежерно със водата,
можеш с някой елен да говориш на "вие",
можеш, ако поискаш,  от прозореца да скочиш....
Огромна детска площадка за приключения!















НОРВЕГИЯ се оказа една перфектно изградена, огромна екосистема. В Норвегия според мен  хората без особени усилия само "доукрасяват" и без друго пищната природа, като строят дървени къщи със затревени покриви, дървени църкви-шишарки, дървени китни къмпинги, дървени и каменни мостчета, малки ферми с дървени плетища......така както са го правили и нашите деди преди векове. Докато една голяма част от човечеството не е способна на нищо, което да не прилича на шамар в лицето на природата, строейки молове, небостъргачи, мегаполиси.






НОРВЕГИЯ - богата и сурова страна, с много висок стандарт. Стойността на норвежкия суверенен фонд, който и без друго е най-голям в света, през септември 2017 г. достигна 1 трилион долара/!!/. Фондът е създаден през 1998 г. и в него се съхраняват приходите от петрол и газ за бъдещите поколения. Стойността на този фонд в момента е 2.5 пъти повече от стойността на БВП на страната, а правителството може да харчи едва 4% от него годишно. Фондът се управлява от спец.подразделение на централната банка и има инвестиции в 77 страни. Особено много се инвестира в екологията на нашата планета, като  преди 9 години Норвегия е предоставила 1 милиард долара за спасяване на амазонските гори.Фонда има контрол върху 1.3 % от всички световни акции, като за сравнение населението им е само 0.1 % от това на земята. Разните там араби от емирствата могат само да им дишат снега на норвежците, но те живеят скромно и пестеливо, не строят 7звездни хотели и палмообразни квартали в морето.
Освен това Норвегия е много високо развита индустриална страна, с отворена, насочена към експорта икономика. Първа е по отглеждане и износ на сьомга. Страната  оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН и е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване. 
Площта й е 385 991 кв.км. Столица на Норвегия и най-голям град е Осло. Населението на страната е около 5 200 000 жители, а на Осло - около 630 000.






ПРИРОДАТА ФИОРДИТЕ ВОДОПАДИТЕ 
Забележителна природа....няма как да се разкаже, нито да се снима, защото мащабите са шеметни! Внушителен, зелен, прорязан от вода, къдрав пейзаж! Където и да погледнеш от фиордите се стичат впечатляващи по брой и размери водопади.
Думата фиорд всъщност произлиза от норвежката дума fjord. Те представляват дълги и тесни протоци в скалите, с много стръмни склонове и са се образували от навлизането на водата от ледниците в долините. Фиорда всъщност не е водата, а скалното корито, в което е навлязла тя. Фиордите имат силно ерозирало дъно, обичайно много под морското равнище и едната страна винаги стига до морето. Това позволява плаването на кораби и фериботи по фиордите, което ги прави силно пленителни за туристи и пътешественици. Фиордите винаги имат множество разклонения от главният такъв и това прави ландшафта на Норвегия така раздробен от вода и прелестно накъдрен. А аз  оприличавам фиордите на голям тлъст октопод с десетки пипала. Например Зьогнефиорд, който е 2ят по дължина в света и най-големият и дълбок в Норвегия - цели 205 км навътре в сушата, има толкова "пипала", малки и големи, тесни, дълбоки, всякакви...първите няколко дни колкото и да пътувахме все около този фиорд се въртяхме, но на различните му разклонения. И почти всяко разклонение на големия фиорд си има свое сложно норвежко име, иди та ги запомни.... Обожавам да съм около толкова много вода, това ме възторгва и радва по детински. Жалко, че живея в една от малкото столици или голям град  в Европа, който не е край голяма река, море или езеро.
Та казах, че склоновете на фиорда са стръмни и отсечени към водата. И от тях навсякъде се спускат водопади - толкоз водопад на квадратен метър не бях виждала! Фиорд до фиорда, водопад до водопада, мила моя майнольо!
Затова пътуването с ферибот по водите на фиорда е едно уникално и запомнящо се преживяване! Неописуемо преживяване.....
Два от най-красивите и внушителни скални великани в Норвегия са Гейрангерфиорд и Неройфиорд, по които се разходихме с ферибот и ние. 
Нашата разходка по Неройфиорд, който е най-тесният ръкав на Зьогнефиорд, започна от селището Гутванген
Този очарователен хотел, беше разположен на самия бряг на фиорда, беше с бетонна фасада и затревен покрив. Почти незабележим, хем много арт, хем  слял се ненатрапчиво с пищната природата...не е като да не е пълно с туристи, които биха могли да се натъпчат в един огромен мастодонт от стъкло и алуминий.....:




















Ферибота ни закара около селището Флам, откъдето тръгва прочутата Фламска железница.







МОЛ по норвежки:








Колко модерно инженерно съоръжение е тая железница няма да разказвам...Но, в един момент тя спира и ни приканват по уредбата всички да слезем за Kjosfossen, демек поредният водопад. Слизаме на една платформа и пред нас се изсипва страховит и много красив водопад под звуците на прекрасна музика. В един момент руси норвежки в червени одежди, контрастиращи на бялото и зеленото наоколо, започнаха да танцуват около водата и камъните...Добре че бяха пръските от водопада да ме освестят, че не сънувам красив и нереален сън....! Беше вълнуващо!




DALSNIBBA - на това местенце се изкачихме на 1030 м.надм.в. на път за Гейрангерфиорд, и все едно влязохме в зимата посред лято......





Гиганта Гейрангерфиорд, който ми грабна сърцето имидиатли, има дължина само 16 км, но височината на планинските му стени е около 2000 м  още в самото му начало. От тях се спускат  два от най-красивите водопади - Седемте сестри и Булчинският воал, наистина прелестни! 
Гейрангерфиорд е истински пищен природен спектакъл....
Стърчащите върхове, 
заедно с небесната шир се отразяват в спокойните сини води, 
малките дървени къщурки накацали понякога
 на най-изненадващото място, 
огромните круизни кораби, порещи водата,
шеметните водопади, спускащи се от фиордите......
тези гледки са наистина впечатляващи! 













Някакъв водопад от стотиците, намиращ се по пътя Берген - Гутванген, казва се  Tvindefossen:





Hardangefjord - втори по големина в Норвегия и 3ти в света.


Въженият мост на Ейдфиорд, който е разклонение на Хардангерфиорд - мостът е с дължина 1380м, а кулите му са 200м над морското равнище.






ЛЕДНИЦИТЕ
Да се върнем пак към фиордите и техните стръмни склонове, често със стотици метра денивелация. И сега си представете горе, на най-високото, на площ колкото половината Софийско поле /каза нашият гид/, един огромен ледник и неговите езици, които се спускат по различните склонове надолу. Горе ледника няма как да се види, освен с аероплан или нещо Фъркато....ей за това пътуване си струваше да си купим едно малко дронче! 
Има много ледници в Норвегия, но ние се разходихме до два от езиците на великанския ледник Jostedalsbreen - със своите 474 кв.м. площ той е най-големият на нашият континент.

BOYABREEN

Достъпен с превозно средство, и последваща няколко минутна приятна разходка сред гори и зеленина. Гледката на синеещите ледени късове е наистина впечатляваща и невъзможна за пресъздаване на снимка.....







BRIKSDALSBREEN

Намира се в близост до селището Stryn, стига се до едноименната хижа по асфалтов път, а нагоре към ледника е една лека разходка от около 2-3 часа. Пътеката към ледника е осеяна със стърчащи в небето високи  върхове и ревящи водопади, падащи от тях, с буйни реки и дървени мостчета над тях....грандиозен пейзаж! А самият  ледник пада надолу от 1200 м височина към леденото езеро в красивата долина със същото име.  За жалост това беше най-мрачният и дъждовен ден в цялото ни пътуване, и почти всичко беше обвито в мъгла. Но почти на тръгване природата ни възнагради с малък спектакъл - след като се разнесе оглушителен трясък, надолу по ледника се спусна отчупило се парче лед, което се сгромоляса долу в долината пред изумените ни погледи. Е, ние бяхме на разумно разстояние от ледника, разбира се, има си ограждения докъде е позволено да се стигне. Малко след това се понесе отново същия шум, ние вече бяхме подготвени за какво иде реч, включихме апаратурата и наострихме всички сетива....ноооо, този път счупеното парче ледник се спусна по друг език и ние само чухме неговата ледена гюрюлтия.












ПЪТИЩА И ТУНЕЛИ
Магистрали нямат, но пътищата им, дори тези между големите градове, са празни. Дори през уикенда нямаше трафик. На места стърчат едни колци отстрани, явно да показват очертанията на пътя при дебел сняг. Силно ме впечатли фактът, че на определени места асфалта на пътя се подменя на 4 години. Видяхме такова чудо на чудесата - идеално мазен асфалт, без нито една дупчица, на който му изчегъртват  асфалта и отново го правят, ама със всичките му салтанати. Огромни дълбоки трашеи, пълни с разни трошляци и камъни, после правят едни дренажи от стари нарязани гуми /в тази страна нищо не артисва!!/ и после асфалт към 40 см дебел....от здраво, по-здраво...за да го изчегъртат и него след 4 години. Тъжно ми стана....ама си викам - Марийке, нИдей рИва, мари, те пък си нямат като нашто слънце - голямо, обло и ухилено! Щастието никога не е пълно!





Магистрали нямат, но пък имат екстремния Северен атлантически път, който е едно от чудесата на модерния свят.
Магистрали нямат, но имат огромно количество тунели, в които има кръгово движение!! Преминахме и през най-дългия 26 км тунел в Европа, в който за разнообразие на пътуващите имаше оцветени в различни цветове  "зали" като в дискотека - да не ти става скучно....
Тунелите....В страната има 1150 пътни тунела, като 35 от тях са под водата.  В Олесунд мисля че тунела, свързващ два острова беше 7 км дълъг. 
А наскоро четох, че  Норвегия има проект за инсталиране на първите в света плаващи подводни тунели за автомобилен трафик и вече е заделила 25 милиарда долара за този амбициозен план. Тези потопени плаващи мостове ще се поддържат от понтони на 35 м под водата и ще са достатъчно широки за две платна. Щом са решили - ще го направят!




TROLLSTIGGEN  и  TROLLVEGGEN
Тролстиген/пътят на троловете/ е серпентитен планински път в сърцето на долината Ромсдал, обграден от огромни планински масиви. Той е тесен, с много остри и стръмни 11 серпентини, разгънат  на 850 м.надм.в. и е много популярна туристическа атракция. Открит е в далечната 1936 год /!/ и е отличен пример за пътно инженерство.


Тролвеген/тролската стена/ е част от планински масив с подобно засукано име в долината Ромсдал. Това е най-високото вертикално скално лице в Европа с 1100 м от основата до върха. Тролската стена е престижна цел за катерене от любители на силни усещания от цял свят и то главно в зимни условия. 
Почувствах се малка и нищожна пред грандиозното природно зрелище. И дълго съзерцавах захласната......







Някъде по пьтя  Саами - пастирите на елени, които живеят високо в планините, така както са живеели и техните деди, продават разни произведени от тях неща:






ЦВЕТЯТА

Цяла Норвегия, особено Осло, е една пъстра цветна градина. Толкова много и красиви цветя, разпръснати по улици, градинки, заведения, на всяко свободно кьошенце и местенце....не бях виждала никъде. Може би, защото хладното и дъждовно време е рай за цветята.....




ВРЕМЕТО
Времето е наистина гадничко, да - но в Осло имат тротоари с отопление отдолу, пускат го в студените месеци, за да не чистят снега. А в Олесунд имаше пейки с реотани, като радиатори....валеше, въпреки дъждобраните се понаквасихме, решихме да седнем да се полюбуваме на отразяващите се сгради във водата, така или иначе вече сме мокри, и... какво беше очудването ни, като усетихме топлината от пейката и за нула време ни се изсушиха мокрите дрехи. 


Бяхме в Норвегия в началото на юли. Първите дни уцелихме два дни с 20 градусови температури. Както се казва - лятото беше в тези два дни и ние, като едни щастливци, присъствахме там. И масово хората, петимни за слънце, се бяха натръшкали по тревата разголени да събират слънчеви лъчи, завалиите....След 40 градусовите жеги, при които тръгнахме от София, норвежката лятна прохлада ми подейства като балсам за тялото и душата. Ноо, не ми се мисли, ако ти е постоянно сиво, и дъждовно, и хладно.....


БЕЛИТЕ НОЩИ

Ами когато си турист и има бели нощи е екстра. Разхождахме се до полунощ по още светлите като ден улици, попивахме гледки и впечатления. Дори да стигнем късно на някое място, имаме си почти цялата нощ да го изръшкаме из основи. Към 12ч в полунощ леко мръква и около 3 вече е светло. През другите месеци обаче, които са повече от тези с бели нощи, май ще си е гадничко - светла част на деня някъде по обяд за 4-5 часа. Депресиращо си е отвсякъде....



ХРАНАТА
Храната - не знам защо, аз бях подготвена за тотална гастрономическа пустош, и бях приятно изненадана, че всичко което опитах в тази страна беше прясно, свежо и много вкусно. Риби - сьомга, халибут, треска, херинга, скумрия, скариди, сом, рибни салати, пушено месо от кит, месо от кит на грил, сирена, млека, сладки мариновани краставички и червено цвекло, хрупкави крекери с различни семена - всичко беше перфектно на вкус. Похапнахме и от техните уникални колбаси от кит, от елен и от лос. Всъщност месото от кит ми допадна доста. И макар че са страна, в която се отглеждат главно картофи, малини и боровинки, те са богата нация и могат да си позволят най-доброто от плодовете и зеленчуците от цял свят и не правят компромиси с качеството. Всъщност, в многото хотели в които нощувахме из цяла Норвегия, закуските бяха истинско пиршество за ценителите на добрата храна - като се започне от кефир и екологична храна всякаква, премине се през скандинавските кюфтенца и различни видове риби, приготвени по десетки вкусни начини, и салати, и се приключи с плодове и десерти. За мен беше странно да видя тези храни на закуска, но за норвежците това било основното хранене в суровата им природа, така че ...
АЛКОХОЛА
Бирата - ами по 1 евро глътката! В заведение е около 20 лв чаша наливна бира, а малка бира в магазина е някъде около 8 лв. В супермаркетите се продава само бира, но след 19ч няма как да си я купиш. А вино и твърд алкохол се продават в специализирани магазини за алкохол, но пак с ограничено работно време. Но, ние не сме тръгнали на гурме кулинарно-алкохолно приключение, за това си има други южни дестинации. Тук имаме само гурме за душата.......!











Кулинарната емблема на Норвегия, освен сьомгата, е и сиренето Geitost. То се прави по нетрадиционна технология - след като се подсири, суроватката се пресича със сметана от козе мляко и става някаква химическа магия, вследствие на която сместа става кафява. А готовото сирене има  сладникав карамелен вкус, нямащ аналог в света. Реже се много тънко с едни специални ножове, като бръсначи и разрязано  наподобява шоколад. На мен страхотно ми допадна и се постарах да си похапна в завидни количества, донесохме си и в България. 





ХОРАТА

Колко норвежци познавам отблизо? - николко, затова и преки впечатления нямам. Но безспорен факт е, че те буквално са се слели с природата.  Останах с чувството, че те почти прохождат на ски.  Дори при раждане на дете най-доброто пожелание било да има здрави крака, за да кара ски и да крачи неуморно по безбрежната тайга. А самият министър-председател в някои дни ходел със ски на работа. Децата от малки се обучават да се справят с палатки, риболов и горски условия на живот. Май почти всички норвежци живеят на метри от вода, но през уикенда отново отиват някъде край вода - не по хотели, а на къмпинг. Смятам, че почти всяко семейство притежава каравана и лодка, и колелета....Норвежците живеят по правилата на своята пищна природа и тя им се отблагодарява по най-прекрасния начин.



Норвегия има много силно развита социална политика. Образованието е напълно безплатно. Насърчава се мощно раждаемоста, като платеният отпуск след раждане е 46 месеца/почти 4 години!/ и може да се ползва или разпределя между двамата родители, както им е удобно. Стимулира се раждането на всяко следващо дете, като при 4 деца семейството получавало такива надбавки, че майката, ако поиска, може никога повече да не стъпи на работа. Всъщност, в Осло видяхме доста семейства с по 4 деца. Явно тази политика дава резултати в бебешки колички....



















ТРОЛОВЕТЕ
Това са герои от норвежката митология и фолклор. кипрят се навсякъде - пред домовете им, пред заведения, по пътищата....Има много митове и легенди за тях. Те са с различно изражение на лицето, наподобяващо човешкия характер и емоции, издялани са от дърво и са много грозни. Но норвежците им се кефят...... "Въпрос на вкус!", казала котката и си облизала задника.





ДЪРВЕНИТЕ ЦЪРКВИ - ШИШАРКИ
Друга емблема на Норвегия. Построени са  хиляди църкви през 12-13 век, а до днес са оцелели около 30 дървени църкви, пръснати из цяла Норвегия.



За невероятно колоритните и красиви градове
 Берген и Олесунд, 
за столицата Осло - 
очаквайте продължение.......

10 коментара:

  1. Росица Христова15 януари 2018 г. в 17:43

    Blagodarq Mime, vsi4ko tova koeto opisva6 i pokazva6 sam vijdala po nqkolko pati, no presazdadeno ot drug 4ovek, pak me zahlasna.Tazi godina jivot i zdrave ,sled edna godina po4ivka se vra6tam v Geiranger za 4 meseca.

    ОтговорИзтриване
  2. Мъжът ми ме пита какво чета, че съм с отворена уста, увиснало ми било ченето. Ами така те чета, Мария, кво да направя! И в погледа ми се долавял копнеж! Ами то от втората снимка до края какво друго да ми има в погледа? Еххххххххх......

    ОтговорИзтриване
  3. Красива, вълшебна, но и студена приказка е Норвегия. Добре, че си отишла да им подкараш натам и слънцето, Мария. ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна Норвегия!
    Благодаря ти за разходката, Мария!

    ОтговорИзтриване
  5. Мирка, гордея се, че се познаваме наживо и сме дружки и понякога и "partner in crime". Обичам те, както си знаеш������ .....Само такива щастливи и чисти души като теб могат да видят красотата, която ни заобикаля по този начин, а с твоя вълшебен и уникален начин хептен ни пренасяш виртуално с теб. Много се радвам, че споделих и това прекрасно пътешествие с теб и можах и на тази уникално красива природа да се насладя!...ам да знайш малко се сърдя...в пътеписа за Мароко имаше и за мен нещичко. Гот ужким ти беше да си поркаш и с мен уискито насред белите нощи������...Значи готви се пак да пътешестваме заедно, а аз подготвям торбата с незабравими щуротии:)))������������

    ОтговорИзтриване
  6. Удивително, впечатляващо, възхитително, невероятно пътешествие си направих отново с теб, Мария! Гледайки тези снимки и четейки разказите ти, все повече се удивлявам на това как в някои страни хората успяват да живеят в синхрон с природата и същевременно да имат най-силно развитите туризми в света. Да, и в тези държави строят и в тях имат магазини, индустрии и т.н., но някак всичко така е направено, че да е в унисон. Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  7. Това което видях е просто...нереално!
    Понякога се чудя защо Господ предоставя възможности, на хора, които не умеят да ги реализират.
    При теб е улучил на 100 %% - да умееш да видиш където и каквото трябва, да го покажеш и тук по най-страхотния възможен начин и да произвеждаш мечти:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз бях на това пътуване, с Мирка и Джулс. И съм много щастлива от пътеписа, който ми припомня уникалността на Норвегия- като природа и уважително човешко присъствие. Ами все пак, като не ни е споменала, съвсем нескромно да кажа, че доста от снимките с присъствие на авторката, са мое дело. Това, разбира се няма значение, на фона на вдъхновения разказ и прекрасните природни пейзажи, поднесени "на тепсия" от Мария . Жалко е, че истината е мнооого по-разкошна.

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,
    имам една книга за Норвегия и в нея се описва възхода на тази невероятна страна.Природата е наистина впечатляваща, много красива .Благодаря за чудесните снимки и разказ.Хората в различните части на света съумяват да живеят в съзвучие с природата и да подредят всичко толкова красиво и елегантно.
    Очаквам с нетърпение следващите разкази невероятните градове в Норвегия.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Четох на бързо за да придобия първоначална представа, после ще отделя време за по-задълбочен повторен прочит. Много интересна и полезна информация гарнирана и с чудни снимки за десерт :)! Поредното занимателно четиво поднесено с финес! Изключителен интерес са ми дървените средновековни църкви, напомнящи на руските и по-специално в Кижи..

    ОтговорИзтриване