01 ноември 2016

СИЦИЛИЯ - слънчев адвенчър с елементи на романтика! - част 2 / ETNA, TAORMINA, PIAZZA ARMERINA, CALTAGIRONE, VALLE dei TEMPLI... /

PIAZZA ARMERINA

TAORMINA

SKALA DEI TURCHI

СИЦИЛИЯ  - 
остров на контрастите, 
остров - пресечна точка на много древни цивилизации,
 остров - пренаситен с история, 
остров - богата палитра от препратки към различни кулинарни традиции.
 Остров, в който слънцето свети ослепително, 
остров, в който зеленината и цветята греят с неотразими цветове, 
остров, в който небе и морска шир се сливат в една обща синева, 
остров, в който ароматите изригват от всеки ъгъл.....
И вечната  емблематична песен на Сицилия,
която звучи навсякъде......
Parla piu piano e nessuno sentira,
il nostro amore lo viviamo io e te,
nessuno sa la verita,
neppure il cielo che ci guarda da lassu.
Говори ми по-тихо и никой няма да ни чуе
Само аз и ти изживяваме такава любов.
Никой не знае истината,
дори небето, което ни гледа отгоре.



Малко се позабавих с продължението, затова да ви припомня  първата  част на пътеписа ми за нашето сицилианско пътешествие:
СИЦИЛИЯ - слънчев адвенчър с елементи на романтика! - част 1, ЧЕФАЛУ, ПАЛЕРМО, МОНРЕАЛЕ, КОРЛЕОНЕ

CALTAGIRONE

ЕТНА
Всеки знае, че това е най-високият действащ вулкан в Европа - около 3323 м надм.в. Той е доста непредсказуем  и общо взето си изригва, когато му е кеф. Въпреки че го прави през няколко години, тази част на острова е най-населена, почвата е най-плодородна /подхранвана често от лавата!/ и изобщо района е много благодатно и живописно място за живеене, въпреки или точно заради вулкана.... Събуждаш се сутрин, поглеждаш през прозореца - от едната страна ти намигва закачливо синьото око на  безкрайното море, от другата страна пък се извисява Етна и подпира на плещите си небесната шир.....ех, романтика, поезия!
Та, за Етна се пътува  по  криволичещ и интересен път, около който са се ширнали маслинови, бадемови, мандаринови, лимонови горички и много лозя чак до 1000 м.надм.в. След тази височина  вече пейзажа е вулканичен и тук-там от черната пръст "изригват" огромни розови цветни туфи . С кола е възможно да се стигне до 1924 м височина, има заведения, магазини, може да се пообиколи района...някои стигат до тук. Ние решихме да продължим - с лифт на цена от 32 евро в двете посоки, до 2500 м. Който иска, срещу същата сума от 32 евра, може да продължи с нещо като бусо-джип и до 2900 м. Там горе се разходихме, до кратера е забранено да се стигне, така че общо взето направо си изгубихме ценно време овъргаляни в черния прахоляк....ама да отхвърлим още една мечта! Щото някои казват, че не видиш ли Етна, все едно не си бил в Сицилия...е, видяхме я!








ТАОРМИНА
Може би най- туристическото селище на острова, накацало каскадно  по склоновете на планината Тауро с изумителен изглед към морския бряг. Някои казват, че било и най-красивото селище на острова, че дори и едно от най-красивите в Европа.......може и така да е! Със сигурност обаче е най-колоритното, с много артистичен дух с романтичен привкус и много древни артефакти. Едно ведро, пъстро и лежерно настроение витае по улиците, отрупани с арт-магазинчета, скъпи бутици, шикозни заведения и много цветя. А и всеки балкон е своеобразна мини-градинка  със свой собствен почерк и чар. Няма как тук да не усетиш и да не се насладиш на туй що италианците наричат благозвучно Dolce Vita. Цените тук обаче са си туристически капан - силно надути, в сравнение с останалата Сицилия. Иначе организацията е перфектна - има чудесен огромен паркинг /Parking Garage Luimbi Taormina - Via Mario e Nicola Caripoli -13.5 евро за 24часа/от който пък има безплатен шатъл до центъра на града за 5 минути.





















Античният гръцко-римски театър, кацнал на хълм, като своеобразен балкон с изглед към Етна и залива Джардини Наксос. Конструкцията от елините е от 3 век пр. Хр., като после е променен и довършен от римляните през 2 век сл.Хр.


















ПИАЦА АРМЕРИНА
Очарователно малко живописно  градче, посещавано главно заради Вила Романа дел  Казале, едно бижу на римската култура. Тя има чудесно запазени  уникални подови мозайки от 3ти век, пресъздаващи еротични сцени от императорската спалня, а също и поредица от ловни сцени, митологични сцени, сцени от селския живот. Много любопитна е мозайката на 10 римски девойки, облечени в оскъдни бански костюми, наречена "момичетата по бикини". Дали това е първият  в света  модел на бански, дали те са спортистки в екип, дали са делифилиращи красавици в конкурс за красота.....това все още е спорен въпрос. Но сигурното е, че вила Казале заслужено е вписана в Световното наследство на ЮНЕСКО.
Построена в рамките на 2ри-4ти век сл.Хр., вилата е обитавана до 12 век, когато вследствие на срутване от съседен връх, тя е затрупана от огромна кална маса, която обаче я запазва непокътната от времето. Чак в края на 19 век тя е открита и започват първите разкопки. А от 50-те години на миналия век е отворена за посещения.



Самото градче е много сладурско. Има  прекрасна барокова катедрала Сантисима Асунта и чудни кръчми.








КАЛТАЖИРОНЕ
Този град има една основна забележителност - магнит за негово Величество Туриста. Уникалното и много красиво стълбище със 142 стъпала, всяко от които е направено с различна ръчно изработена керамика, с използвани стилове от хилядолетната традиция на местното грънчарство. Стълбището е построено 1608 година и води до църквата Санта Мария дел Монте.
Разкошни 142 стъпала, катерейки се търсех две стъпала с еднаква керамика - нямаше...А от двете страни на стълбището са грънчарски работилници - много интересно и супер забавно, магазинчета със страхотно красива керамика.....можех  да си остана тук  с дни!

















АГРИДЖЕНТО И ДОЛИНАТА НА ХРАМОВЕТЕ
В самия глад Агридженто не сме спирали, преценихме че няма нужда, защото забележителноста тук е Долината на храмовете, под егидата на ЮНЕСКО, намираща се близо до града. Всички храмове са обърнати на изток, така че осветените при изгрев слънце златистокаменни дорийски артефакти да блестят, облени в слънчеви лъчи. Едни от най-величествените и добре запазени  културни паметници от Древна Елада.  
Темпио дела Конкордия /Храмът на Хармонията/, изграден около средата на 5ти век пр.Хр., е най-внушителният от всичките храмове в долината. Достигнал е до нас почти в цялостният си вид със 34 външни колони, изправени до една. Най-големият е храмът на Зевс, от който са останали само руините от конструкцията. Има запазени още няколко храма - на Херакъл, Херкулес, Деметра и Юпитер.

АГРИДЖЕНТО








СКАЛА ДЕИ ТУРЧИ
Недалеч от Долината на храмовете се намира бялата перла на Сицилия. Това е едно уникално скално образувание в бели причудливи форми, приличащо на стълба, която свързва два плажа. Плавните извивки на мергелната скала са резултата от хилядолетното плискане на морските вълни, които са успели да изваят това белоснежно произведение на природата.
Ей тук най-сетне полежахме на пясъка, изкъпахме се в морето и айде пак....яхнахме талигата към следващ сицилиански адвенчър.....












И отново, 
служебна и много сърдечна благодарност на нашите приятели -
 за това че тръгват с нас без да им пука къде ги водим, 
че ни уйдисват и на манджаренето, 
 и на drinking-а, 
и на sightseeing-а, 
и на balkoning-а, с чаша в ръка,
и на driving- а,
и на picturing -а
абе на всичките гевезелъци,  дет се вика....!!


Следва едно последно продължение за...
разбира се, за ХРАНАТА в Сицилия!
СКОРО.....

12 коментара:

  1. Един от малкото блогове който освен ,че задоволява винаги всичките ми изисквания за нещо различно, ми доставя просто огромно и невероятно удоволствие , когато го чета !! Вкус на кулинарно и на всякакво друго ниво !!!Поздравления и респект за интелекта , финеса , простотата на представянията и чудесните снимки! Никога не спирайте !! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЕе, много благодаря, Златина! Това е един от най-най-красивите и мили коментари ever!

      Изтриване
  2. Страхотно представяне на Сицилия! Невероятна сте!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Като те чете човек и му идва веднага да отпраши по твоите пътеки, а всъщност моето семейство от години те следваме, където можем. Благодаря, Пепеляшка!
    Александра Т.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз благодаря за интересните разкази :) Допълвам си списъка за пътешествия със Цицилия и малко като поотраснат децата стягаме багажа :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вероника Пеева2 ноември 2016 г. в 16:15

    Ах, как обичам да пътувам тук
    ! Разкошен пътепис и снимки, отново!
    От страничката на блога във ФБ разбрах, че ссоро бяхте в Мароко. Тръпна от очакване за този лазказ, че ми е стара мечта и най- сетне предстои на пролет.
    Желая ви спокойна златна есен и нови красиви пътешествия, Пепеляшка!
    Вероника

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероника Пеева2 ноември 2016 г. в 16:17

      Ето какво се случва, като пиша от телефона.....иначе съм си грамотна!

      Изтриване
  6. казвах ти аз за етна, ама кой да слуша......
    иначе емоциите ни съвпадат, само дето аз не мога така колоритно и завладяващо да ги опиша. Поздравления отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ли, ти ли не можеш....ама си траеш! И сигурно един ден ще ни изненадаш с няколко тома " Болшая енциклопедия на пътешественика". Ще чакам....

      Изтриване
  7. Ех, че цветнооо! Жадна съм да те чета, защото знам, че отново ще ме накараш да мечтая и планирам далечно бягство. А за Италия съм си наредила такъв дълъг списък, че вече се замислям дали да не се преселя там в някое късно лято поне за месец. Поне ще изръшкам всичко наведнъж. Пък после, ако може някой да си ме прибере, да опита! :))
    Благодаря ти за поредната красива и слънчева разходка, Мария!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, тази Сицилия, такава мечта ми е и на мен! СКоро Уиз пускат полет до Катания и ще се сбъдва.....

    ОтговорИзтриване
  9. Мария!!! От известно време съм го забелязала този пътепис, не влизах умишлено, просто исках да му отделя време, за твоите публикации е нужно човек да се отпусне и да съпреживее всичките ти приключения, защото умело пренасяш навсякъде по света. Честно да ти кажа иде ми да си обуя сандалите и да отпраша по тези места. Изкусителка! * За частта с храната ще вляза обилно нахранила се с нещо по-така и ще гледам с едно око, че знам, че пак ще се изкуша:))) Поздрави, приказна Пепеляшке!

    ОтговорИзтриване